onsdag 27 januari 2010

Vegetariskt almost nästan

Idag var det bråttom med maten. Jag ville ha nåt som gick fort att laga och kändes fräscht. Jag wokade broccoli, tofu, ostronsås och vitlök.  Tofu är en sojabönost som är en perfekt proteinkälla för veganer. Den här rätten blir vegan ifall du ersätter ostronsås med "vegetarian stir fry sauce" som även kallas "vegetarian oyster flavoured sauce" som är minst lika god som originalet, men smaksatt med shiitakesvamp istället för ostronextrakt. Receptet är inte traditionellt asiatiskt utan det är en rätt som jag komponerade ikväll. Receptet räcker till 3-4 portioner.



Broccoli med tofu, vitlök och ostronsås
300 g fast tofu
ett färskt broccolihuvud ca 200 g
3 vitlöksklyftor
2 msk ostronsås eller vegetarian stir fry sauce
1 tsk socker
2 msk olja till stekning
salt eller japansk soja efter smak

Skär tofun i skivor, kuber eller stavar. Om du vill så kan du försteka tofun i olja på medelvärme tills den blir gyllenbrun för att få fastare konsistens, men det går utmärkt att hoppa över det momentet. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och  skär broccolin i små buketter och skiva den grova stammen tunt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok och stek vitlöken i ca 30 sekunder. Tillsätt broccolin, ostronsås, socker och stek i några minuter tills broccolin precis börja mjukna men fortfarande är knaprig. Tillsätt tofun och låt den bli varm. Smaka av med salt eller japansk soja. Servera med kokt ris.

fredag 22 januari 2010

Thailandssåsen, inte Hallandssåsen

Sonen sov över hos en kompis denna kväll så då skulle det bli något alldeles extra smakrikt till fredagsmiddag. Valet föll på thailändsk svartpeppar och vitlökskyckling. Innan chilipepparn gjorde sitt segertåg över världen, från Sydamerika och vidare i de portugisiska handelsresandes fotspår, användes stora mängder peppar i det gamla thailändska köket för att uppnå hetta.

Just kombinationen av svartpeppar, vitlök och korianderrötter är basen i många thailändska currypastor. För att få rätt smak så bör man helst köpa hela korianderplantor med rötterna kvar i en butik med sydostasiatiskt sortiment.

Bli inte skrämd av den stora mängden kryddor för smaken är välbalanserad med en härligt het arom av koriander, svartpeppar och vitlök. Den här rätten inte starkare än exempelvis pepparstek. Receptet är lagom till 4-6 personer.



Kai Thod Krathiem prik Thai- svartpeppar- vitlökskyckling
700 g skivad kycklårfilé
5 msk olja
6 finhackade vitlöksklyftor
2 msk krossad svartpeppar
3 skivade korianderrötter
2 msk socker
3 msk thailändsk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk mörk soja
2-3 msk finhackade korianderblad

Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna tills den nästan börjar ryka. Tillsätt kycklingen och stek tills den är nästan färdig. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat. Stek svartpeppar, vitlök och korianderrötter i någon minut. Tillsätt fisksås, ostronsås, socker och soja. Tillsätt kycklingköttet och låt det sjuda på medelvärme tills kycklingen är genomkokt. Rör till sist ner korianderbladen. Servera med kokt jasminris och till exempel en thailändsk gurksallad.

tisdag 19 januari 2010

Blogg med köttfärssås

Den här rätten äter vi minst varannan vecka. Det är min flickväns favoriträtt. Numera känns det roligare att servera den sedan min tonårsson har slutat misshandla den här rätten med sötsliskig ketchup. Såsen funkar som smaksättare till pasta, varma smörgåsar och hemlagad pizza. Receptet räcker till fyra personer ifall såsen serveras med pasta.



Köttfärssås
300-400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400-500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 krm sambal oelek
½-1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
2 msk olja

Skala och finhacka lök samt vitlök. Hetta upp oljan till medelvärme och stek båda löksorterna i 4 minuter. Fös sedan löken åt sidan i stekpannan och bryn färsen tills den är smulig. Tillsätt resten av ingredienserna utom oreganon. Låt köttfärssåsen koka ihop i ca 10 minuter eller tills den har tjocknat något. Tillsätt oreganon när det är någon minut kvar av koktiden. Servera med exempelvis nykokt pasta.

söndag 17 januari 2010

Jävla kyckling, sa Anka

Efter att jag hade misshandlat matsmältningsorganen igår med tjeckiskt öl och kryddstark turkisk korv så längtade magen efter nåt snällt. Kvällens middag fick bli en rätt som skonar magen, plånboken och själen. Tillsammans med ingefärssåsen så blir den kokta kycklingen plötsligt både spännande och smakrik. Anna Anka sa "jävla kyckling" i tv när hon satt och tuggade i sig kycklingbrosk som hon påstod skulle ge skydd mot cancer. Jag ställer mig mycket tvivlande fru Ankas hemsnickrade teorier. Rätten har sitt ursprung i Kina. Receptet räcker till fyra personer.



Baiyin ji- kokt kyckling med ingefärssås
1 hel kyckling
2 liter vatten
3 msk salt

ingefärssås
4 cm ingefära
4 cm purjolök
1 dl rapsolja
1 tsk salt

kokt ris till servering

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull. Täck den med kallt vatten och tillsätt saltet. Låt den koka upp och koka i 5 minuter. Vänd på den låt den koka i ytterligare 5 minuter. Slå av plattan och låt kycklingen stå på eftervärme i 30 minuter(om du liksom jag har häll med induktionsvärme så får du låta kycklingen stå på lägsta effekt med lock i 30 minuter istället, då hällen inte håller värmen lika bra som en spisplatta)

Gör i ordning såsen under tiden kycklingen kokar. Skala och finhacka ingefäran. Ansa och skölj purjolöken samt finhacka den. Lägg samtliga såsingredienser i en kastrull och låt det koka på svag värme i 1-2 minuter under omrörning.

Stycka den kokta kycklingen. Lägg den på en skärbräda , ta loss vingarna, och låren, skär loss brösten. Dela brösten och lägg upp alla delar på ett serveringsfat. Skeda över såsen och servera med kokt ris.

onsdag 13 januari 2010

Pastasallad- så trist

Kall pastasallad på lunchbuffén kan vara en smaklös och trist upplevelse. Man sitter och tuggar sig igenom drivor av iskalla kolhydrater med blaskiga grönsaker.

Den har ljumma pastasalladen är dock ett undantag. Smaken är mild, fyllig, söt, salt och rökig. Bacon smakar perfekt till avokado och körsbärstomater med rödlök är ett perfekt sällskap. Poängen med salladen är att den ska vara ljummen och serveras genast. Pastan ska vara varm när man blandar den med dressing och grönsaker. Receptet är beräknat till fyra personer.



Pastasallad med bacon och avocado
250 g pasta
140 g bacon
200 g körsbärstomater
2 avokados
1 rödlök

dressing
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk vinäger
½ tsk salt
svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Strimla bacon och stek det knaprigt samt låt det rinna av på dubbelt hushållspapper. Skala och skiva löken tunt. Skölj och dela körsbärstomaterna. Blanda dressingen i en skål som är stor nog att blanda salladen i. Blanda den varma pastan med dressingen och tillsätt samtliga ingredienser utom avokadon. Dela och kärna ur avokadon. Ta ut bitar av avokadon med hjälp av tesked direkt ner i salladsskålen. Servera salladen genast.

tisdag 12 januari 2010

Lille Tomat avundsjuk

Tomaten är icke att förglömma. God, söt, syrlig och ibland härligt aromatisk är tomaten om man har tur. Jag har tagit med mina favoritröror med tomat. Den första är en variant på tomatsalsa som passar bra till texmex-mat och att dippa majschips i. Pebre passar till exempel till grillat kött, fisk och egentligen till det mesta som smakar gott tillsammans med koriander/tomat. Den ska ha en stark smak av finhackad färsk koriander.




Enkel och billig tomatsalsa
400-500 g krossade tomater på burk
½ gul lök
1 tsk mald spiskummin
2 tsk vinäger
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk sambal oelek eller annan chilikrydda
olja till stekning

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök samt spiskummin i 4 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt röran koka ihop till lagom konsistens i ca 10 minuter. Låt salsan svalna och servera.

Pebre
4-6 tomater
1 röd eller gul lök
1 knippa färsk koriander
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Dela och kärna ur tomaterna samt skär dem i bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka koriandern. Blanda samtliga ingredienser till en salsa. Låt pebren dra i minst 30 minuter. Servera!

torsdag 7 januari 2010

Herr Gurka förtjänar mer uppmärksamhet


Gurkan är en mångsidig grönsak och passar särskilt fint som tillbehör till maten som pickles, sallad eller i en röra med yogurt. Nedan har jag samlat fyra favoritrecept från Thailand, Korea, Grekland och Indien. Om du vill så kan du även kolla den här länken till en supergod kinesisk gurksallad.



Ajad (thailändsk gurksallad)
1 gurka
½ rödlök
1 röd chilipeppar

lag
½ dl kokhett vatten
3 msk mild ljus vinäger, t ex äppelcider- eller risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Blanda socker, salt och vinäger med hett vatten i en skål. Rör om tills sockret och saltet har löst sig.  Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den med hjälp av en tesked. Skiva sedan gurka så att det blir "halvmånar". Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka eller finstrimla chilipepparn. Om du vill ha mildare smak så tar du bort kärnor och membran från chilipepparn. Blanda grönsakerna med lagen i skålen och låt det dra en stund så att smakerna kommer fram. Salladen passar bra till all slags sydostasiatisk mat.

Oi namul (koreansk chiligurka)
40 skivor gurka (ca 200 g)
2 tsk koreansk rödpeppar (finns i affärer som säljer koreanska,  kinesiska, japanska och ostasiatiska matvaror)
2 msk ättiksprit (12 %)
2 tsk socker

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt salladen stå och dra i minst 30 minuter för att samla smak. Slå bort överflödig vätska. Servera till koreansk mat men även gärna till vissa andra asiatiska rätter.

Tsatziki (grekisk gurksallad)
1 gurka
1-2 vitlöksklyftor
4 dl tjock turkisk eller grekisk yogurt
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk vinäger
1 msk olivolja
(2 msk hackad färsk mynta om du vill)

Skala, kärna ur och grovriv gurkan. Lägg den rivna gurkan i en sil och blanda den med saltet. Låt gurkan rinna av i minst en halvtimme. Under tiden så blandar du yogurten med pressad vitlök, svartpeppar, vinäger och olivolja i en bunke. Tillsätt även mynta om du vill. Krama ur gurkan ordentligt och blanda den vitlöksyogurten. Låt gärna röran stå kallt en halvtimme så att den samlar smak. Servera som ensamrätt med bröd eller som tillbehör till mat.

Raita (indisk gurkyogurt)
½ gurka
1 grön chilipeppar
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk salt
3 dl turkisk yogurt

Tärna gurkan. Kärna ur och finhacka chilipepparn. Blanda gurka, chilipeppar, spiskummin, salt och yogurt i en skål. Låt gärna röran stå kallt en stund och samla smak. Servera röran som tillbehör till indisk mat.

tisdag 5 januari 2010

Lyckad paniklunch

Jag är fortfarande julledig, men det blev ändå bråttom att fixa lunch på grund vår skriande hunger. Jag komponerade den här pastan medans jag gick runt i min lokala ICA-butik. Tanken var att det skulle bli en pseudoitaliensk pastarätt med tonfisk, kapris och chili. Resultatet blev lyckat. Receptet är beräknat för fyra personer.


Affes tonfiskpasta
400 g pasta
1 burk tonfisk i olja
1 gul lök
1 röd paprika
1 röd chilipeppar
1 knippa bladpersilja
1 burk Zeta Olive e Capperi, oliv- och kaprisblandning på burk (se bild nedan)
salt och svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och grovhacka den gula löken. Kärna ur och grovhacka paprikan. Dela, kärna ur och strimla chilin. Hacka persiljan. Häll oljan från tonfisken i en stekpanna och hetta upp den till medelvärme. Tillsätt lök, chili och paprika i stekpannan och stek i 4 minuter. Tillsätt hela innehållet från burken med oliv-och kaprisblandningen och låt det fräsa i någon minut. Tillsätt tonfisken och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar. Blanda allt med pasta och persilja. Servera!

fredag 1 januari 2010

Rikards goda förrätt

Min vän Rikard gjorde den här supergoda förrätten på nyårsafton. Att den är busenkel gör den ännu bättre.



Rikards förrätt
Chevréost
Babyspenat
Granatäpple
Valnötskärnor
Flytande honung

Arrangera blad av babyspenat på små tallrikar. Skär skivor av chevréost och lägg ovanpå spenaten. Dela granatäpplet och gröp innehållet ner i en skål. Garnera osten med granatäppelkärnor och valnötskärnor. Avsluta med att ringla över lite honung. Servera genast.

En rödgrön röra från Karibien

Receptet på den här mycket goda grönsaksröran fick jag av min bror på julafton. Vi gjorde den som tillbehör till spiskumminkryddad lammstek, men den fungerar lika bra till lax, fläsk, kyckling eller som en vegetarisk huvudrätt. Receptet har sitt ursprung i Karibien och den blir extra god om man använder en chilifrukt med fruktig smak typ Habanero. Receptet är beräknat för fyra personer.


Ratatouille Creole
1 aubergine
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
1 lök
3-4 tomater
3 klyftor vitlök
3 cm ingefära
1 chilifrukt t ex Habanero, om man vill så kan man ta ännu fler chilifrukter
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
 olja till stekning

Skala och finhacka vitlök och ingefära. Finhacka chilifrukten. Om du vill ha mildare smak så kan du ta bort kärnor och membran från chilifrukten. Skär alla grönsaker i bitar. Hetta upp oljan till medelvärme i en stor gryta och stek vitlök, chili och ingefära en halvminut innan du tillsätter resten av ingredienserna. När du har tillsatt resten av ingredienserna så låter du allt koka upp och sedan sjuda på svag värme under lock i 10-30 minuter beroende på vilken konsistens du önskar på grönsakerna. Om grönsaksröran är för blöt så kan du höja temperaturen  och koka röran utan lock tills den har fått önskad konsistens. Servera!