onsdag 24 februari 2010

Semmelsnobbens hemmapyssel

I helgen hade jag tid över att göra egna semlor. Jag gjorde egen mandelmassa därför att den får bättre konsistens om man gör den själv. Den blir lösare och smidigare i konsistensen istället för den kompakta färdigköpta mandelmassan. Om du använder färdigköpt mandelmassa så tycker jag att du ska blanda ut med lite mjölk eller grädde. Om man gillar semlor så finns det inget som slår färska hemmagjorda semlor.



Släta vetebullar 
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
ägg till pensling

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen i bunken. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt dryg 2/3 av i bunken. Arbeta degen kraftig med en slev i 5-10 minuter. Tillsätt sedan så mycket av resten av mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna i bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter. Arbeta ihop degen lite i bunken och stjälp upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om det är nödvändigt och arbeta degen smidig. Dela den i två delar. Rulla ut varje del till en rulle. Dela varje rulle i 12-15 bitar och forma varje bit till runda bullar som du lägger på plåten. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter på plåten under bakduk. Vispa upp ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Vispa grädde. Dela bullarna och lägg först på en klick mandelmassa och därefter grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker. Njut!

Mandelmassa
100 g skållad och skalad mandel
1 3/4 dl florsocker
1 äggvita

Börja med skålla mandeln genom att koka den 1 minut i vatten för att sedan hälla upp den i en sil. Därefter kan du trycka fram mandlarna ur skalen. Antingen kan du mala mandeln i mandelkvarn och blanda den i en bunke med resten av ingredienserna. Eller så kan först finmala mandeln med matberedarens knivar. Därefter tillsätter du ägg och florsocker och kör till en smidig massa. Mandelmassan får bättre konsistens om du använder dig av en mandelkvarn.

lördag 20 februari 2010

Koreanskt återfall

Det var dags att ta ett återfall idag. De mustiga, fylliga, heta och söta smakerna i det koreanska köket har gjort mig beroende. Det krångliga med det här kycklingreceptet är inte själva tillagningen utan det är att få tag på chajang som är en koreansk svart bönpasta. Jag lyckades inte med det utan fick ersätta bönpastan med kinesiska fermenterade svarta bönor istället. Kinesiska fermenterade svarta bönor finns i alla butiker med kinesiska matvaror. Den koreanska chilibönpastan kodjochang finns i de flesta butiker med ostasiatiska matvaror. Receptet räcker till 4-6 personer.



Marinerade kycklinglår- Tak kalbi
1 kg kycklinglårfilé
marinad
1 dl ketchup
1 dl chajang, svart sojabönpasta alternativt  motsvarande mängd kinesiska fermenterade svarta bönor, väl sköljda
½ dl kodjochang, koreansk chilipasta
1 dl japansk soja
1 msk pressad vitlök
1 msk riven ingefära
2 msk strösocker
½ dl sesamolja

Lägg alla ingredienserna till marinaden i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät pasta. Skär varje lårfilé i tre bitar. Blanda kycklingbitarna med marinaden i en skål. Marinera i 15-30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Stek kycklingbitarna i ugnen i 30 minuter.  Servera med ris. Om du vill så kan du lägga upp kycklingbitarna på salladsblad och strö över rostade sesamfrön.

onsdag 10 februari 2010

Caesar åt alla ätare

Caesarsallad i all ära men själva dressingen är mer användbar än bara till sallad. Ikväll rostade jag rotfrukter i ugnen och gjorde en caesardressing som tillbehör. Det blev en billig och mycket god middag. Om man är vegetarian så föreslår jag att man gör en vanlig vinägrett med fransk senap, vitlök och en eller ett par matskedar finhackad kapris istället. Det är inte samma sak som sardelldressingen men trots det mycket gott. Om man utesluter pecorinoosten så blir rätten veganvänlig.



Rostade rotfrukter med pecorino och caesardressing
1 kg blandade rotfrukter exempelvis potatis, morot och palsternacka
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
pecorinoost till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skölj rotfrukterna samt skär dem i bitar. Blanda rotfrukterna med olja, vitlök, salt och peppar i en ugnsäker form. Sätt in formen mitt i ugnen i 30 minuter till rotfrukterna är färdiga. Servera med grovriven pecorinoost och caesardressing.

Caesardressing
1 dl olivolja
1 ägg
3 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger

Lägg ägget i sjudande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Skölj ägget i kallt vatten och skala det delvis. Gröp ur innehållet i en skål. Finhacka sardellerna och pressa vitlöken. Mixa sönder ägget med en stavmixer eller vispa sönder det med en elvisp. Blanda det med alla ingredienser utom olivoljan.. Om du använder elvisp så vispar ner oljan droppvis i början och till sist en fin stråle tills det blivit en ganska tjock dressing. Om du använder stavmixer så kan du tillsätta all olja på en gång och mixa allt tills det blivit en ganska tjock dressing.

måndag 8 februari 2010

Nasse gör sig bäst död och skivad

Det var extrapris på fläskkarré på mitt lokala ICA och min plånbok var mager på grund av all fet julmat. Fläskkarré är mitt favoritkött trots att det är allt annat "fint". Det är smakrikt, har mycket insprängt fett och blir oerhört mört om man tillagar det på rätt sätt. Vegetarianer göre sig icke besvär med detta recept. Detta är inget annat ren och grisskär fläskfrossa.



Marinerad helstekt fläskkarré
1,5 kg fläskkarré med ben eller 1 kg benfri
marinad
1 dl japansk soja
2 msk äppelcidervinäger
4 pressade eller finrivna vitlöksklyftor
4 cm finriven ingefära
1 msk sesamolja
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk socker

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden så att det kommer åt överallt. Marinera köttet i 1-2 dygn. Vänd påsen några gånger under marineringen. Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp köttet ur marinaden och lägg det i en ugnsäker form. Sätt in en hushållstermometer i den tjockaste änden på köttet. Stek köttet tills det når en innertemperatur på 80-85 grader. Låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor. Om du vill så kan du koka upp marinaden och låta den svalna för att sedan droppa den över det skivade köttet. Servera köttet med exempelvis ris och sallad.

lördag 6 februari 2010

Jävla röra, sa Alf

Idag var jag hemma hos min moster på en väldigt trevlig bjudning med mäktig och god mat till lunch. På vägen hem avvek min son för att övernatta hos sin bästa kompis så det var bara jag och min flickvän som skulle äta middag. Jag erinrade mig en romröra som jag förut har serverat till stekt lax, men som jag alltid känt att den är alldeles för god för att spela på andra fiolen. Vi gjorde romröran och bakade två potatisar i mikrovågsugnen. Hela matlagningen tog max 15 minuter. Receptet är beräknat till två personer.



Romröra
80 g stenbitsrom eller löjrom
½ finhackad rödlök
1 dl finhackad dill
2 dl lätt creme fraiche
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Rör ihop samtliga ingredienser och ställ kallt en stund för att samla smak. Servera till exempelvis bakad potatis.

Bakad potatis i mikrovågs ugn
2 bakpotatisar

Skär snitt i översidan på potatisarna. Lägg dem på en värmebeständig tallrik och ställ i mikrovågsugnen i 10-15 minuter på högsta effekt. Prova med en sticka ett par gånger under tillagningen för att känna om potatisen är färdig. Servera med romröran ovan.