söndag 27 juni 2010

Underbara onyttiga


Det här det absolut godaste sättet att avnjuta matjesill. Sillen blir fyllig, rund och lite knäckig i smaken av det brynta smöret. Inte särskilt nyttigt men alldeles underbart gott. Receptet är tänkt för fyra personer.

Matjesill med brynt smör
2 små burkar a' 200 g matjesill
4 hårdkokta ägg
½ dl finklippt gräslök
50 g smör

Lägg upp sillen i bitar på en tallrik. Hacka äggen och fördela över sillen. Hetta upp smöret tills det slutar bubbla och tystnar. Häll smöret över sillen och ägghacket. Strö över gräslöken. Ät med nykokt färskpotatis.

fredag 25 juni 2010

Kinapicknick intill Kina Slott

Idag var det första dagen på sommarledigheten och perfekt väder för en picknick med kinesiska förtecken. Upplägget var egentligen inte traditionellt kinesiskt utan jag tog två kinesiska rätter som brukar serveras ihop och la i ett tortillabröd. Vips så hade jag en perfekt picknick rätt- wrap med charsuifläsk och saltad salladskål. Det söta grillade kinesiska fläsket bryter fint mot den salta salladskålen. Båda rätter ska serveras kalla eller rumstempererade så de passade utmärk i en wrap. Fläsket behöver ligga i marinad en natt och ugnsstekas för att sedan kallna. Salladen gör man samma dag. Traditionellt charsuifläsk är rött som tandoorikyckling, men det är numera svårt att få tag på röd hushållsfärg så jag har helt enkelt uteslutit den röda färgen. Om du steker köttet nån dag i förväg så är det ännu smidigare den dagen du ska åka på picknick. Receptet är tänkt för fyra personer.

Wrap med charsuifläsk och saltad salladskål
8 stora tortillabröd
en sats kinesiskt grillat charsuifläsk skuret i skivor(se recept nedan)
en sats saltad salladskål(se recept nedan)

Inför utflykten lägger du köttet och salladskålen i separata burkar. När du är framme vid utflyktsmålet så lägger du fläsk och salladskål i ett tortillabröd och viker ihop till en wrap. Ät!

Kinesiskt grillat fläsk
1 kg hel fläskkarré eller fläskfilé
smält eller flytande honung till pensling
marinad
6 msk mörk kinesisk soja
2 msk hoisinsås
2 msk torr sherry
4 msk socker
6 pressade vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära stor som en tumme, skalad och finriven
1 tsk kinesisk femkrydda
½ dl hönsbuljong

Om du använder hel fläskkarré så måste du dela den i bitar lika stora som en fläskfilé. Fläskfilé ska inte delas. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskköttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden samt se till att den kommer åt överallt. Knyt ihop påsarna och lägg i kylen över natten. Vänd påsen ett par gånger under marineringstiden. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg det avrunna köttet på en plåt med bakplåtspapper och sätt in en hushållstermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet till en innertemperatur på 68 grader. Pensla köttet med honung när du tagit ut det och låt det svalna till rumstemperatur. Skiva det i 1 centimeter tjocka skivor. Eventuella rester smakar fantastiskt i nudelrätter eller i wok.

Saltad salladskål
500 g salladskål
2 tsk salt
dressing
2 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 tsk sesamolja
1 krm peppar

Strimla salladskålen i ½ cm tjocka strimlor och skölj det är nödvändigt. Låt rinna av. Lägg salladskålen i ett durkslag och strö över saltet samt blanda om. Låt stå i ca 20 minuter. Blanda dressingen under tiden. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur salladskålen och blanda den med dressingen.

lördag 5 juni 2010

Enkelt helt enkelt


Kassler med pepparrotssås
4 port kassler i skivor
4 port kokt potatis

Servera kasslern med såsen och potatisen.

Pepparotssås
2 dl lätt créme fraiche
½ dl finriven pepparrot
1 msk fransk senap
½ tsk salt

Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Nyttigt värre

Det här receptet  är gott och snabblagat med massor av nyttigt fett. Det går utmärkt att förenkla salsan genom att utesluta lime, gräslök och rapsolja, för att istället ta ett par matskedar olivolja. Det blir minst lika gott. Receptet räcker till fyra personer.

Lax med quinoa och salsa på tomat samt avocado
4 portionsbitar laxfilé
4 port kokt quinoa
200 g körsbärstomater, delade
2 avocados i bitar
½ dl finskuren gräslök
½ dl finskuren dill
saften av 1 lime
1-2 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.  Salta och peppra laxen och lägg den i en ugnsäker form med bakplåtspapper. Stekt laxen mitt ugnen i 15 minuter. Servera laxen med quinoa och salsan.

tomat och avocadosalsa
Blanda limesaften med avocadobitarna i en skål. Blanda tomatbitar, gräslök, dill, rapsolja, salt och peppar till en salsa i en annan skål. Låt det stå och dra en stund. När laxen är klar så blandar du ihop alla grönsaker med avocadon tillsammans med limesaften.