torsdag 31 mars 2011

Snabb fredagspasta

Den här pastan gjorde jag när det var bråttom på grund av planerat biobesök. Få ingredienser, gott och lättlagat. Parmesan-eller pecorinoost är pricken över i:et. Receptet räcker till fyra personer.

Pasta med kyckling, chili, paprika och vitlök
400 g pasta, t ex fusilli
400 g kycklinglårfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
salt och peppar
pecorino- eller parmesanost till servering

Skölj och kärna ur paprikan samt skär den i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skölj, kärna ur och finstrimla chilipepparn. Strimla kycklinglårfiléerna. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.

Hett upp olivoljan till medelvärme i en stor stekpanna och stek kycklingen nästan färdig. Tillsätt paprika, vitlök och chilipeppar samt stek ett par minuter till. Salta och peppra. Blanda kyckling, grönsaker och pasta i en stor skål. Servera med riven parmesan- eller pecorinoost.

tisdag 15 mars 2011

Thailändsk vegan middag


Nedan följer en vegetarisk variant på thailändsk kyckling med cashewnötter som jag lagade till mina vänner som är vegetarianer. Recept på den thailändska gurksalladen på bilden hittar du här. Fotona är tagna av Philip Clevberger. Receptet är beräknat för fyra personer.

Stekt tofu med cashewnötter
400 g fast tofu
4 vitlöksklyftor
2 msk vegetarian stir fry sauce, t ex Lee Kum Kee
2 msk ljus thailändsk soja, t ex Golden Mountain, eller annan ljus soja
2 msk socker
1 krm vitpeppar
2 msk olja till stekning
1 dl råa cashewnötter
1-2 salladslökar
½ röd paprika

Skiva tofun i centimetertjocka skivor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Stek tofun gyllenbrun på båda sidor på medelvärme och lägg skivorna på hushållspapper för att suga upp överflödig olja. Stek cashewnötterna gyllenbruna och lägg på hushållspapper.

Pressa, riv eller hacka vitlöksklyftorna.  Lägg vitlök, ostronsås, fisksås, socker och vitpeppar i stekpannan. Låt såsen koka ihop på medelvärmde tills den tjocknar lite. Lägg i tofun i stekpannan och se till att den blir genomvarm samt täckt med såsen.

Blanda i cashewnötterna Garnera med skivad salladslök och skivad paprika. Servera med kokt jasminris.

lördag 12 mars 2011

(Lakto-) vegetarisk lördagsmiddag


Efter en veckas semester i Rom, Italien, har jag fått ny inspiration. Jag tilltalas av det italienska sättet att servera enkla, fräscha rätter som man själv får komponera ihop till en hel måltid på restaurangen. Recepten nedan är inte mina egna, men jag har ändrat kryddningen efter eget huvud. Recepten är tänkta som en lite festligare vegetarisk huvudrätt. Som huvudrätt räcker de till två-tre personer, men som tillbehör till exempelvis kött eller fisk så räcker de till fyra personer.

Ugnsrostad potatis & paprika med rosmarin, vitlök samt chili
10 medelstora fasta potatisar
1-2 röda paprikor
4 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin
1 röd chilipeppar alt 1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, rensa och finhacka chilipepparn. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda chilipeppar, vitlök och rosmarin med olivoljan i en liten skål.

Skölj potatisen och skär den i bitar samt lägg den i en ugnssäker form. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda paprikan och olivoljan med kryddorna med potatisen i formen. Salta och rör om ordentligt.

Stek mitt i ugnen i 30 minuter. Rör om en gång efter halva tiden. Servera med spenaten med pecorino i receptet nedan.

Spenat med smör och pecorino
400 g djupfryst eller färsk bladspenat
50 g smör
50-100 g pecorino-, parmesan- eller västerbottenost
½ tsk salt
1 krm nymald peppar

Riv osten grovt. Smält smöret i en stor stekpanna och fräs den frysta spenaten tills den är genomvarm. Krydda med salt och peppar. Lägg upp spenaten på ett fat och strö över osten. Servera med grönsakerna i receptet ovan.