tisdag 5 juli 2011

Honing

Jag fick häromdagen ett uppdrag att skapa recept för en tidning för biodlare och till min hjälp fick jag 500 gram utmärkt svensk flytande honung insamlad på Flatenlandet. Det är högsommar just nu och härliga kvällar för grillning vilket har inspirerat till de här recepten. Dessutom så är jordgubbarna som bäst just nu. Till varmrätten med fläskkarré har jag försökt att utgå från svenska smaker. Efterrätten jordgubbar och grekisk yogurt är grekiskinspirerad. Honung ingår i alla tre recepten.  Börja med att göra gurksalladen.

Syrlig gurksallad med honung, rödlök och persilja
1 gurka
1 rödlök
½ dl finhackad persilja
½ dl ljus vinäger t ex äppelcider- eller vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala gurkan och klyv den på längden. Skrapa ur kärnorna med hjälp av en tesked. Skiva därefter gurkan till centimetertjocka "halvmånar". Skala och finhacka rödlöken. Blanda vinäger, honung, salt och peppar i en skål till saltet har löst sig. Blanda i gurka, rödlök och persilja. Låt salladen stå och dra i rumstemperatur medans du gör i ordning fläskkarrén.

Honungs-, senaps- och timjansglaserad fläskkarré
4 skivor benfri fläskkarré a ca 150 g styck
salt och peppar

Glaze
3 msk flytande honung
2 msk dijonsenap
1 msk smör- och rapsolja eller vanligt smält smör
1 tsk soja
2 msk finhackad färsk timjan eller 2 tsk torkad smulad timjan

Salta och peppra fläskkarrén på båda sidor. Låt köttet ligga framme minst en halvtimme i rumstemperatur. Blanda ingredienserna till glazen i en skål. Antingen grillar du köttet på utegrilll eller grillpanna ca 4 minuter per sida.   Eller så steker du det på medelvärme med lite matfett i en stekpanna ca 4 minuter per sida. Därefter penslar du glazen på båda sida på köttet och låter det vila i 5 minuter före servering. Servera överbliven glaze som sås till köttet. Servera med gurksalladen och kokt potatis.

Grekisk yogurt med honung, jordgubbar och mandel
5 dl tjock grekisk yogurt, fetthalt 10 %
500 g jordgubbar
1 dl mandelspån
flytande honung av god kvalitet

Rosta mandelspånen lätt gyllenbruna i en torr stekpanna på medelvärme och häll över på en tallrik för att svalna. Vispa yogurten slät med en gaffel och fördela den i fyra serveringsskålar. Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Fördela jordgubbarna i skålarna. Garnera med mandelspånen. Ringla över flytande honung efter smak. Servera.