måndag 17 mars 2014

Sparka en död häst och blås en tonåring

Idag sparkade jag liv i en gammal uttjatad rätt i vegetariska sammanhang. Chili sin carne finns i ett oändligt antal varianter. Jag vågar påstå att min version av böngrytan tillhör de godare. Jag lägger allt krut på kryddningen för att skapa en rätt med djup, fyllighet och hetta. I övrigt är min variant en ganska ordinär rätt med bönor i en kryddad tomatsås. I och med rätten serveras med majschips så har jag även lyckats med att lura min köttätande tonåring att gilla rätten. Hoppa inte över det inledande momentet med stekning av spiskumminfröna eftersom det är viktigt för den "rätta smaken". Att inleda tillagningen med att fräsa spiskumminfrön i olja är vanligt i det indiska köket.

Chili sin carne (4 portioner)
2 burkar bönor a 400 g t ex kidneybönor eller svarta bönor
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk koriander
2 msk tomatpuré
½ tsk spiskumminfrön
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk chilipulver (kryddblandningen)
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad mald chipotlechili
rapsolja till stekning

Till servering: majschips, konserverad majs, gurkskivor osv.


  1. Häll av bönorna i en sil och skölj dem ordentligt. Skala och hacka lök samt vitlök. Hacka koriandern inklusive stjälkarna ifall de inte är för grova.
  2. Blanda salt, socker, chilipulver, torkad chipotle och torkad oregano i exempelvis en kopp.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i spiskumminfröna och fräs dem i någon minut tills det börjar dofta gott.
  4. Lägg i lök, vitlök och stek i några minuter på medelvärme. Lägg sedan i den torra kryddblandningen, tomatpurén och fräs i några sekunder
  5. Tillsätt krossade tomater och låt koka i 10 minuter på medelvärme så såsen reduceras en aning.
  6. Tillsätt bönor och koriander. Rör om noga och servera med valfria tillbehör.


söndag 16 mars 2014

Nystart med wok


Det var nästan två år sedan jag skrev något matrelaterat nu. Luften gick ur efter att min kokbok kom ut och det har runnit en hel del vatten under broarna. Bland annat så har jag börjat tänka mer på under vilka förhållanden mina råvaror lever innan de blir min mat. Jag har börjat att äta mer och mer vegetariskt. Recepten kommer i fortsättningen att oftast vara vegetariska eller vegan. Först ut är den här woken med rökt tofu och broccoli. Rökt smak gifter sig mycket fint med just broccoli.

Broccoli med rökt tofu (2-3 portioner)
250 g färsk broccoli
200 g rökt tofu
1 normalstor rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 msk japansk soja
2 msk vegetarian stir fry sauce
1 tsk socker
rapsolja till stekning


  1. Skölj broccolin och skär den i små bitar. Skala rödlöken och skär den i tunna klyftor. Kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skär tofun i små bitar.
  2. Blanda soja, vegetarian stir fry sauce och socker till en woksås i en kopp eller liknande.
  3. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Fräs tofubitarna i en minut på hög värme, ta upp och lägg på en tallrik.
  4. Tillsätt mer olja i woken om det behövs och fräs lök, vitlök och chilin i en minut på hög värme. Tillsätt därefter broccolin och woka tills den är nästan färdig. Tillsätt tofun och woksåsen. Woka allt i ett par minuter på medelvärme. Servera woken med kokt jasminris.