onsdag 23 april 2014

Sås


Curry härstammar från det tamilska ordet kari som betyder sås. Kryddblandningen curry som du hittar i kryddhyllan är en kolonial brittisk tolkning av hur de uppfattade kryddningen i det indiska köket. Den har dock väldigt lite att göra med en riktig curry där en blandning av färskmalda kryddor används som är unik för varje rätt. Currypulver är en användbar kryddblandning men jag brukar lägga till kryddor för att accentuera de smaker jag själv gillar. Jag använder quornfiléer i den här rätten eftersom jag ännu inte har lyckats med att hitta sojafiléer som håller måttet. De sojafiléer jag har provat påminner mest om överstekt kycklingbröst. Quorn innehåller äggvita från ekologiska höns som bindemedel. Det här receptet räcker till 3-4 personer.

Ovovegetarisk quorncurry
300 g quornfiléer
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
1 skiva färsk ingefära, skalad och finhackad
2,5 dl havregrädde
1 tsk salt
1 msk currypulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin, malen
½ tsk korianderfrön, malen
½-1 krm cayennepeppar
rapsolja till stekning


  • Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och ingefära i fyra minuter på medelvärme i gryta, kastrull eller traktörpanna. Tillsätt de torra kryddorna och stek i en minut till. 
  • Tillsätt havregrädden och låt koka upp. Lägg i quornfiléerna och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och låt sjuda i tio minuter. Servera med ris och sallad.


onsdag 9 april 2014

Kikärtor


Ikväll gjorde jag en enkel middag av två indiska rätter. Först en enkel gurkraita som är en mild och kryddig kall yogurtsås avsedd att mildra hettan och ge balans i en indisk måltid. Jag bytte ut den vanliga yogurten mot sojayogurt för att göra måltiden vegan. Sojayogurten gav lite rinnigare sås jämfört med grekisk yogurt, men resultatet blev ändå förvånansvärt bra. Curryn är en kryddig kikärtscurry som är enkel, god och snabblagad. Middagen kan serveras med ris eller bröd eller både och. Jag tog pitabröd som ersättning för naanbröd. Middagen räcker till fyra personer.

Gurkraita
½ gurka, skuren i små tärningar
1 grön chili, urkärnad och hackad
2 dl sojayogurt
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk salt

Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt raitan dra en stund i kylen i väntan på servering.

Kabli chana(kikärtscurry)
2 burkar kikärtor a 400 g
4 msk olja
½ tsk hel spiskummin
1 gul lök, skalad och hackad
½ tsk gurkmeja
½ tsk red chili flakes
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tomat, hackad
½ tsk salt
2 msk pressad citron

Till garnering:
1 msk hackad färsk koriander
samt 1-2 finhackade gröna chilifrukter

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem ordentligt.
  • Värm oljan på medelvärme i en stor stekpanna tills det sisslar när du släpper ned ett spiskumminfrö. Fräs fröna i några sekunder. Lägg i lök, gurkmeja, red chili flakes, mald koriander och mald spiskummin. Tillsätt 2 msk vatten och koka under omrörning i 2-3 minuter,
  • Tillsätt kikärtorna, tomaten, salt och 1 dl vatten och låt koka tills vattnet nästan kokat in.
  • Stänk över citronsaften och garnera med hackad koriander och den gröna chilin. Servera med ris och bröd samt gurkraitan.

tisdag 8 april 2014

You say hello and I say halloumi


Det här är en snabblagad och enkel laktovegetarisk middag. Se till att köpa en halloumiost med vegetarisk löpe. Kombinationen halloumi, linser och spenat är fantastisk. Receptet räcker till två personer.

Grillad halloumi med linser och spenat
250 g halloumiost, delad i åtta skivor
1 burk kokta gröna linser a 400 g
200 g körsbärstomater, delade i halvor
65 g färsk babyspenat
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olja
½ msk vinäger
1/3 tsk salt
lite peppar


  • Häll av linserna i en sil och skölj dem noga. 
  • Vispa ihop en dressing av olja, vinäger, salt och peppar
  • Blanda linser och tomater med dressingen
  • Häll ut lite olja på en platt tallrik och vänd halloumiskivorna i oljan.
  • Hetta upp en grillpanna och grilla halloumin tills den har fått fin färg på båda sidor.
  • Lägg upp spenatbladen på två tallrikar. Lägg upp linssalladen och toppa med den grillade osten.

lördag 5 april 2014

Tofu deluxe


Här har jag gjort en veganvariant av thailändsk kyckling med cashewnötter med tofu istället för kyckling. För att kunna göra det receptet så måste du besöka en butik med sydostasiatiska varor för att kunna köpa de rätta såserna. Jag stekfriterar tofun i olja först för att få mer tuggmotstånd. Du kan hoppa över stekningen av tofun om du vill eller köpa förfriterade tofubitar. För att ersätta ostronsås behöver du "Vegetarian stir fry sauce" av märket Lee Kum Kee. För att ersätta fisksås så behöver du thailändsk golden mountain-sås som är en sojabönsbaserad tunn salt sås som innehåller monosodium glutamat som ger smaken umami. Smaken umami är den femte grundsmaken och kan beskrivas som fyllig. För att hitta såserna så råder jag dig att fråga personalen i butik med sydostasiatiska och kinesiska varor.

Wokad tofu med cashewnötter
400 g fast tofu, skuren i munsbitar
1½ dl råa cashewnötter
2 salladslökar, skivade
½ röd paprika, strimlad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk vegetarian stir fry sauce
2 msk golden mountain-sås
2 msk strösocker
1 krm vit- eller svartpeppar
olja till stekning

  • Börja med att torrosta cashewnötterna i en medelvarm stekpanna och ställ åt sidan.
  • Stekfritera tofubitarna på 2 min per sida i rikligt med olja i stekpannan. Lägg det stekta tofubitarna att rinna av på dubbelvikt hushållspapper på en tallrik.
  • Blanda såserna, socker, peppar och vitlök i en liten skål.
  • Lägg tillbaka tofun i stekpannan och häll över såsblandningen. Stek på medelvärme tills såsen har kokat in.
  • Garnera med cashewnötter, röd paprika och salladslök
  • Servera med jasminris.