måndag 30 juni 2014

Koreanskt chilisusen


Det här är ett utmärkt exempel på att vegetarisk mat kan vara både enkel, snabblagad och mycket god. Basen är nudlar, tofu och broccoli. Jag har lagt till en koreansk chilisås som går snabbt att röra ihop. Traditionellt brukar såsen serveras till den koreanska rispytten bibimbap. Koreansk chilipasta heter också kodjochang och går att köpa i många asiatiska butiker. Nudlar, sesamolja och risvinäger hittar du på hylllan med asiatiska varor i din vanliga livsmedelsbutik. Hård tofu hittar du i kyldisk i såväl vanlig livsmedelsbutik som asiatisk butik. Om du väljer nudlar utan ägg så blir rätten vegan, Receptet räcker till fyra personer.

Nudlar med sesampanerad tofu, broccoli och koreansk chilisås
250 g ägg- eller risnudlar
300-400 g fast tofu
500 g färsk broccoli
sesamfrön till panering
olja till stekning
salt

Kodjochangsås
4 msk koreansk chilipasta kodjochang
2 msk vatten
2 tsk ris- eller äppelcidervinäger
2 tsk strösocker
1 tsk sesamolja

  • Börja med att röra ihop ingredienserna till såsen i en skål. Ställ åt sidan så länge.
  • Koka nudlarna i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen och blanda med lite olja så att det inte klibbar ihop.
  • Skölj broccolin och dela den i buketter. Skär stammen i skivor. Koka upp lättsaltat vatten och sjud broccolin i 3 minuter. Häll av vattnet och låt broccolin rinna av.
  • Skär tofun i 1-2 cm tjocka skivor. Vänd tofuskivorna i sesamfrön och stek i 2 minuter per sida på medelvärmde i olja i en stekpanna tills de blir gyllenbruna.
  • Lägg nudlarna på tallrikar. Toppa med broccoli och stekt tofu. Droppa över koreansk chilisås efter egen smak. Servera genast.