onsdag 20 augusti 2014

Engelsk frukost utan svin och pippi


Igår provade jag att laga en veganvariant på engelsk frukost. Det blev fantastiskt gott och var väldigt lättlagat. Jag använde vanliga vita bönor i tomatsås på burk. Istället för äggröra så gjorde jag scrambled tofu enligt det här utmärkta receptet på vegokoll.se. Produkten bjäst som nämns i receptet hittar du exempelvis i hälsokostbutiker. Bjäst används för att ge en fyllig nötig smak som påminner lite om ost. Istället för bacon gjorde jag ugnsstekt svamp med röksmak. Det är egentligen synd att kalla receptet för ett baconsubstitut eftersom rätten är tillräckligt god för att stå på egna ben.

Fejkon av svamp
8 dl tunt skivade champinjoner
2 msk japansk soja
1 msk rapsolja
1 msk ljus sirap eller honung
1 tsk liquid smoke


  • Sätt ugnen på 175 grader.Blanda soja, rapsolja, sirap och liquid smoke i en stor bunke. Lägg i den skivade svampen och vänd runt försiktig så att allt blandas ordentligt.
  • Sprid ut svampblandningen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sätt in plåten mitt i ugnen och ugnsstek i 20 min. Passa noga eftersom svampen bränns lätt.