söndag 24 maj 2015

Peston på ärten

Här har jag gjort om ett recept på ärtpesto till vegan genom att byta ut parmesanosten till bjäst(näringsjäst). Dessutom så la jag till lite monosodiumglutamat för att få umamismak. Umami är känt som den femte smaken och är den fylliga smaken av protein i t ex kött, ägg eller ost. Nästa gång jag gör receptet tänker jag även lägga till lite citronsaft för att se om det blir mer likt traditionellt ärtpesto. Ärtpeston passar utmärkt till vanlig spagetti.

Vegan ärtpesto med mynta
3 dl frysta gröna ärtor, tinade
1 kruka mynta
½-1 dl bjäst näringsjäst
1 dl rapsolja med neutral smak
½ dl pumpafrön
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1 krm monosodiumglutamat(kan uteslutast)
 till servering: 4 portioner kokt pasta t ex spagetti

  • Rosta pumpafröna 10 minuter i 150 grader varm ugn. Hacka vitlöksklyftan grovt. Repa bladen av myntan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Blanda samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till slät konsistens. Eller lägg allt i en skål och mixa till önskad konsistens med en stavmixer.
  • blanda peston med nykokt pasta och servera genast.