fredag 25 juni 2010

Kinapicknick intill Kina Slott

Idag var det första dagen på sommarledigheten och perfekt väder för en picknick med kinesiska förtecken. Upplägget var egentligen inte traditionellt kinesiskt utan jag tog två kinesiska rätter som brukar serveras ihop och la i ett tortillabröd. Vips så hade jag en perfekt picknick rätt- wrap med charsuifläsk och saltad salladskål. Det söta grillade kinesiska fläsket bryter fint mot den salta salladskålen. Båda rätter ska serveras kalla eller rumstempererade så de passade utmärk i en wrap. Fläsket behöver ligga i marinad en natt och ugnsstekas för att sedan kallna. Salladen gör man samma dag. Traditionellt charsuifläsk är rött som tandoorikyckling, men det är numera svårt att få tag på röd hushållsfärg så jag har helt enkelt uteslutit den röda färgen. Om du steker köttet nån dag i förväg så är det ännu smidigare den dagen du ska åka på picknick. Receptet är tänkt för fyra personer.

Wrap med charsuifläsk och saltad salladskål
8 stora tortillabröd
en sats kinesiskt grillat charsuifläsk skuret i skivor(se recept nedan)
en sats saltad salladskål(se recept nedan)

Inför utflykten lägger du köttet och salladskålen i separata burkar. När du är framme vid utflyktsmålet så lägger du fläsk och salladskål i ett tortillabröd och viker ihop till en wrap. Ät!

Kinesiskt grillat fläsk
1 kg hel fläskkarré eller fläskfilé
smält eller flytande honung till pensling
marinad
6 msk mörk kinesisk soja
2 msk hoisinsås
2 msk torr sherry
4 msk socker
6 pressade vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära stor som en tumme, skalad och finriven
1 tsk kinesisk femkrydda
½ dl hönsbuljong

Om du använder hel fläskkarré så måste du dela den i bitar lika stora som en fläskfilé. Fläskfilé ska inte delas. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskköttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden samt se till att den kommer åt överallt. Knyt ihop påsarna och lägg i kylen över natten. Vänd påsen ett par gånger under marineringstiden. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg det avrunna köttet på en plåt med bakplåtspapper och sätt in en hushållstermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet till en innertemperatur på 68 grader. Pensla köttet med honung när du tagit ut det och låt det svalna till rumstemperatur. Skiva det i 1 centimeter tjocka skivor. Eventuella rester smakar fantastiskt i nudelrätter eller i wok.

Saltad salladskål
500 g salladskål
2 tsk salt
dressing
2 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 tsk sesamolja
1 krm peppar

Strimla salladskålen i ½ cm tjocka strimlor och skölj det är nödvändigt. Låt rinna av. Lägg salladskålen i ett durkslag och strö över saltet samt blanda om. Låt stå i ca 20 minuter. Blanda dressingen under tiden. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur salladskålen och blanda den med dressingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar