lördag 12 mars 2011

(Lakto-) vegetarisk lördagsmiddag


Efter en veckas semester i Rom, Italien, har jag fått ny inspiration. Jag tilltalas av det italienska sättet att servera enkla, fräscha rätter som man själv får komponera ihop till en hel måltid på restaurangen. Recepten nedan är inte mina egna, men jag har ändrat kryddningen efter eget huvud. Recepten är tänkta som en lite festligare vegetarisk huvudrätt. Som huvudrätt räcker de till två-tre personer, men som tillbehör till exempelvis kött eller fisk så räcker de till fyra personer.

Ugnsrostad potatis & paprika med rosmarin, vitlök samt chili
10 medelstora fasta potatisar
1-2 röda paprikor
4 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin
1 röd chilipeppar alt 1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, rensa och finhacka chilipepparn. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda chilipeppar, vitlök och rosmarin med olivoljan i en liten skål.

Skölj potatisen och skär den i bitar samt lägg den i en ugnssäker form. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda paprikan och olivoljan med kryddorna med potatisen i formen. Salta och rör om ordentligt.

Stek mitt i ugnen i 30 minuter. Rör om en gång efter halva tiden. Servera med spenaten med pecorino i receptet nedan.

Spenat med smör och pecorino
400 g djupfryst eller färsk bladspenat
50 g smör
50-100 g pecorino-, parmesan- eller västerbottenost
½ tsk salt
1 krm nymald peppar

Riv osten grovt. Smält smöret i en stor stekpanna och fräs den frysta spenaten tills den är genomvarm. Krydda med salt och peppar. Lägg upp spenaten på ett fat och strö över osten. Servera med grönsakerna i receptet ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar