lördag 7 april 2012

Pimpad salsasås

För några veckor sedan gjorde jag den här salsan serverad med majschips som förrätt till fredagsmiddagen. Det var ett gott sätt att rädda både anseende, stämning och humör för alla inblandade. Jag har gjort en liknande salsa förut. Men i den här versionen har jag försökt att lyfta fram de nötiga smakerna av rostad spiskummin, kallpressad rapsolja och rostade pumpafrön. Försök inte fuska genom att byta ut någon av ingredienserna, för det blir inte lika gott.

Tomatsalsa för god helgstämning
400 g körsbärstomater
1 dl hackad purjo- eller salladslök
½ dl finskuren bladpersilja
½ dl pumpa- eller solrosfrön
½ tsk hel eller mald spiskummin
2 krm salt
1 krm strösocker
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
nymald svartpeppar efter smak

Börja med att rosta spiskummin på i en stekpanna på medelvärme tills det börjar dofta gott. Om du använder mald spiskummin så går rostningen väldigt fort, så passa noga! Om du använt hela spiskumminfrön så bör de få svalta lite innan du krossar dem i en mortel.

Rosta pumpa- eller solrosfrön i samma stekpanna på medelvärme tills fröna får lite färg och det börja knäppa. Låt de rostade fröna svalna på en tallrik.

Skölj körsbärstomaterna och låt dem rinna av. Dela körbärstomaterna i halvor. Vispa ihop olja, vinäger, salt, socker, spiskummin och svartpeppar till en dressing i en skål stor nog att rymma salsan. Blanda därefter ner tomater, purjo- eller salladslök och persilja i skålen till en salsa. Garnera med de rostade fröna och servera med majschips.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar