måndag 17 mars 2014

Sparka en död häst och blås en tonåring

Idag sparkade jag liv i en gammal uttjatad rätt i vegetariska sammanhang. Chili sin carne finns i ett oändligt antal varianter. Jag vågar påstå att min version av böngrytan tillhör de godare. Jag lägger allt krut på kryddningen för att skapa en rätt med djup, fyllighet och hetta. I övrigt är min variant en ganska ordinär rätt med bönor i en kryddad tomatsås. I och med rätten serveras med majschips så har jag även lyckats med att lura min köttätande tonåring att gilla rätten. Hoppa inte över det inledande momentet med stekning av spiskumminfröna eftersom det är viktigt för den "rätta smaken". Att inleda tillagningen med att fräsa spiskumminfrön i olja är vanligt i det indiska köket.

Chili sin carne (4 portioner)
2 burkar bönor a 400 g t ex kidneybönor eller svarta bönor
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk koriander
2 msk tomatpuré
½ tsk spiskumminfrön
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk chilipulver (kryddblandningen)
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad mald chipotlechili
rapsolja till stekning

Till servering: majschips, konserverad majs, gurkskivor osv.


  1. Häll av bönorna i en sil och skölj dem ordentligt. Skala och hacka lök samt vitlök. Hacka koriandern inklusive stjälkarna ifall de inte är för grova.
  2. Blanda salt, socker, chilipulver, torkad chipotle och torkad oregano i exempelvis en kopp.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i spiskumminfröna och fräs dem i någon minut tills det börjar dofta gott.
  4. Lägg i lök, vitlök och stek i några minuter på medelvärme. Lägg sedan i den torra kryddblandningen, tomatpurén och fräs i några sekunder
  5. Tillsätt krossade tomater och låt koka i 10 minuter på medelvärme så såsen reduceras en aning.
  6. Tillsätt bönor och koriander. Rör om noga och servera med valfria tillbehör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar