onsdag 9 april 2014

Kikärtor


Ikväll gjorde jag en enkel middag av två indiska rätter. Först en enkel gurkraita som är en mild och kryddig kall yogurtsås avsedd att mildra hettan och ge balans i en indisk måltid. Jag bytte ut den vanliga yogurten mot sojayogurt för att göra måltiden vegan. Sojayogurten gav lite rinnigare sås jämfört med grekisk yogurt, men resultatet blev ändå förvånansvärt bra. Curryn är en kryddig kikärtscurry som är enkel, god och snabblagad. Middagen kan serveras med ris eller bröd eller både och. Jag tog pitabröd som ersättning för naanbröd. Middagen räcker till fyra personer.

Gurkraita
½ gurka, skuren i små tärningar
1 grön chili, urkärnad och hackad
2 dl sojayogurt
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk salt

Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt raitan dra en stund i kylen i väntan på servering.

Kabli chana(kikärtscurry)
2 burkar kikärtor a 400 g
4 msk olja
½ tsk hel spiskummin
1 gul lök, skalad och hackad
½ tsk gurkmeja
½ tsk red chili flakes
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tomat, hackad
½ tsk salt
2 msk pressad citron

Till garnering:
1 msk hackad färsk koriander
samt 1-2 finhackade gröna chilifrukter

  • Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem ordentligt.
  • Värm oljan på medelvärme i en stor stekpanna tills det sisslar när du släpper ned ett spiskumminfrö. Fräs fröna i några sekunder. Lägg i lök, gurkmeja, red chili flakes, mald koriander och mald spiskummin. Tillsätt 2 msk vatten och koka under omrörning i 2-3 minuter,
  • Tillsätt kikärtorna, tomaten, salt och 1 dl vatten och låt koka tills vattnet nästan kokat in.
  • Stänk över citronsaften och garnera med hackad koriander och den gröna chilin. Servera med ris och bröd samt gurkraitan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar