måndag 21 september 2015

Tröstmat

Idén var att kombinera ihop ett antal recept till vegan tröstmat. Jag gjorde kikärtsburgare med klyftpotatis och chiliaioli gjord på kikärtsspad. Om du får chiliaioli över så kan du använda den som dipp till råa grönsaker. Recepten är beräknade för fyra personer.

Chiliaoli på kikärtsspad
 4 msk kikärtsspad(från inlagda konserverade kikärtor)
2,5 dl rapsolja(eller hälften rapsolja, hälften olivolja)
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1 röd chili, urkärnad och finhackad
  • Lägg alla ingredienser utom vitlök och chili i en ganska trång bunke. Mixa ihop till majonnäsliknande konsistens med en stavmixer. Lyft stavmixern då och då så att all oljan blandas.
  • Blanda majonnäsen med hackad chili och riven vitlök. Ställ i kylskåpet en stund så att alla smaker kommer fram.
Sesampotatis
800 g fast potatis
2 msk rapsolja
½ tsk salt
skalade sesamfrön att strö över
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Tvätta potatisen och skär den i grova klyftor. 
  • Lägg klyftorna i en stor bunke och blanda noga med olja samt salt.
  • Sprid ut klyftorna i en bakplåtspappersklädd  långpanna. Vänd alla klyftor så att de ligger med skalsidan neråt. Strö över ganska rikligt med sesamfrön.
  • Stek klyftorna i 30 minuter mitt i ugnen.
Kikärtsburgare
En burk kikärtor
2 finhackade tomater
1 vitlöksklyfta
 2 msk hackad persilja
115 g ströbröd
50 g mannagryn
1 tsk malen spiskummin
1 msk soja
1 msk citronsaft
rapsolja till stekning
  • Häll av och skölj kikärtorna samt mosa dem grovt med en gaffel. Blanda kikärtor, tomater, vitlök, spiskummin och persilja i en stor bunke.
  • Tillsätt ströbröd och mannagryn. Blanda väl. Tillsätt sedan soja och citronsaft. Tillsätt en matsked vatten om det är nödvändigt, men absolut inte mer.
  • Forma färsen till sex burgare och stek dem varsamt i matolja ca 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Servera burgarna med klyftpotatis, chiliaioli och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar