söndag 11 april 2010

Kokospippi



Dagens söndagsmiddag är ett kärt gammalt återseende. Receptet kommer från en afrikansk kokbok skriven på uppdrag av Svenska Missionsförbundet som jag köpte av en slump i en kyrka i Aspudden på min dotters skolavslutning i början på 1990-talet. Receptet kommer från Kenya.

Kuku wa kupaka
1 färsk kyckling
salt
1 gul lök
2 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 tsk curry
1 tsk socker
rivet skal av 1 citron
2 msk tomatpuré
4 dl kokosmjölk, en burk
1 hönsbuljongtärning
2 msk hackad koriander eller bladpersilja
matolja till stekning

Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingen i fyra portionsbitar. Olja in en ugnssäker form och lägg i kycklingen samt salta. Sätt in kycklingen i ugnen och stek i 45 minuter. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Stek löken i ett par minuter på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt sedan vitlök, ingefära, curry, sambal oelek, curry, socker, rivet citronskal, tomatpuré och fräs tillsammans med löken under omrörning i 1 minut. Häll på kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka ihop tills den tjocknar, ca 10 minuter. Häll såsen över den färdigstekta kycklingen och strö över koriandern/bladpersiljan. Servera med kokt ris.

2 kommentarer:

  1. Mums! Fjäderfä! Använder du någon speciell afrikansk curry?

    SvaraRadera
  2. Nä, jag kör med svennecurry från Ica eller Santa Maria. Det blir godare med en ganska mild curryblandning som inte slår ihjäl smaken av citron och ingefära som gör just den här rätten särskilt god.

    SvaraRadera