lördag 3 april 2010

Svensk vår kräva svenska smaker


Idag var det dags för påskmiddag med familjen. Efter en djupdykning i det kinesiska, koreanska och japanska köket var jag sugen på traditionellt "svenska smaker" med salt, sött och surt. Inkokt lax med kaviarcreme får representera de svenska smakerna i idag. Väldigt gott och väldigt lättlagat. Sardelläggen följer med som bonus och jag kan tala om att de är starkt beroendeframkallande.

Inkokt lax
4 bitar  ben- och skinnfri laxfilé a' 140 g styck
½ citron i skivor
grovhackade dillstjälkar utan vipporna
2 tsk salt
1 liter vatten

Blanda vatten, salt, citronskivor och dillstjälkar i en kastrull och låt koka upp för att sedan sjuda i fem minuter så att lagen får god smak. Lägg sedan i laxbitarna och sjud försiktigt i fyra minuter. Låt sedan filéerna svalna i lagen om du ska servera dem kalla, annars så tar du upp dem med en gång och serverar varma. Servera med kaviarcreme och kokt potatis.

Kaviarcreme
2 dl lättcreme fraiche
½ finhackad rödlök
3 msk orökt kaviar
1 krm vitpeppar

 Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylskåp i en halvtimme för att samla smak.

Sardellägg
4 hårdkokta ägg
1 ask sardeller 56 gram
1 msk smör
½ tsk citronsaft
1 krm vitpeppar
strimlat citronskal till garnering

Halvera äggen och ta försiktigt ut gulan med en tesked samt spara den hela äggvitan. Finhacka sardellerna men spara oljan. Mosa äggulorna med en gaffel tillsammans med smöret. Blanda i sardellerna, sardelloljan, citronsaft och vitpeppar. Bland noga till en pasta. Lägg sardellpastan i ägg fördjupningen på äggvitorna och garnera med strimlat citronskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar