tisdag 9 november 2010

8 hekto nötfärs


I veckan som gick var det extrapris på köttfärs i den lokala matbutiken. I vanlig ordning så gällde extrapriset enbart stora förpackningar på minst 800 g nötfärs. Vi är två fullvuxna och en nästan vuxen i mitt hushåll så 800 g köttfärs är för mycket för en middag. Därför så gjorde jag huvudnumren till två vardagsmiddagar av storpacket köttfärs, dels min egen variant på Chili con carne och en dels variant på köttbullar kryddade med vitlök, koriander och spiskummin. Köttbullarna stekte jag för enkelhetens skull i ugnen på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Chili con carne
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
1 färsk eller torkad chilifrukt, finhackad, t ex chipotle eller jalapeno eller 1 tsk sambal oelek
1 köttbuljongtärning, smulad
1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
ev svartpeppar, nymalen
1 msk olja till stekning

Stek först lök, vitlök och spiskummin i några minuter i en stekpanna i oljan. Peta sedan löken åt sidan i stekpannan och tillsätt köttfärsen. Bryn färsen tills den blir smulig. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Låt sedan allt koka på medelvärme i tio minuter. Servera med majschips, gräddfil, majskorn, gurka etc.

Köttbullar med vitlök, koriander och spiskummin
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippa färsk koriander, finhackad
1 ägg
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk maizena

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda samtliga ingredienser till färsen. Forma till ganska stora avlånga köttbullar och lägg på plåten. Stek mitt i ugnen i femton minuter. Om du vill ha bättre stekyta så kan du bryna dem snabbt i lite matfett i en het stekpanna efter ugnsstekningen. Servera exempelvis i pitabröd med en klick grekisk yoghurt och romansallat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar