fredag 12 november 2010

Koreansk snabbmat


Cross cooking är en nittiotalstrend som jag till största delen tycker förtjänar glömska. Men ibland blir det väldigt lyckat så länge man undviker de värsta smakmässiga krockarna. En fredagkväll ska maten helst uppfylla tre krav. För det första ska det gå fort, för det andra ska det vara gott och och för det tredje lite festligare än på de föregående vardagarna. Dagens middag är mestadels hämtad från det koreanska köket som jag är mycket förtjust i. Grunden är rätten Bulgogi men jag har skippat riset och lagt kött och grönsakstillbehör i tortillabröd. Koreansk rödpeppar hittar du i asiatiska butiker,

Bulgogiwraps
500 g tunt skivad entrecote eller lövbiff
4-6 stora tortillabröd
kryddmarinerad gurka, se recept nedan
marinerade böngroddar, se recept nedan
roman- eller grönsallat

marinad
½ dl japansk soja
1 msk strösocker
2 tsk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm nymalen svartpeppar

Blanda ingredienserna till marinaden och blanda noga med köttet så att det täcker i en stor skål. Låt det marinera i 30 minuter i rumstemperatur. Stek köttet hastigt i het stekpanna. När det gäller lövbiff så räcker det med att steka köttet en minut på bara en sida. Lägg köttet med grönsakstillbehören i tortillabröd och vik ihop till en wrap. Ät och njut!

Kryddmarinerad gurka
1 gurka i tunna skivor
½ dl finhackad purjolök
1 tsk koreansk rödpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk risvinäger eller annan ljus vinäger

Blanda samtliga ingredienser och låt det dra i 30 minuter.

Marinerade böngroddar
100 g böngroddar
1 tsk sesamolja
1/4 -½ tsk salt

Förväll böngroddarna hastigt. Spola av dem i kallt vatten och låt svalna helt. Bland med sesamolja och salt. Låt det dra 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar