lördag 11 april 2015

Broccoli som godis

Jag har lagt upp ett liknande japanskt recept förut. Men efter lite experimenterande så kombinerade jag ihop två recept till den här förenklade varianten. I originalreceptet så serveras dressingen till gröna bönor. Det är en fördel om man tillgång till en riktigt stor mortel när man gör dressingen. Möjligtvis går det att använda matberedare istället för mortel. Den sötsalta nötiga dressingen är helt gudomlig.

Broccoli med sesamdressing
250 g färsk broccoli
4 msk vita skalade sesamfrön
1½ msk japansk soja
1½ msk strösocker
  • Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Häll över dem på en tallrik och låt svalna en aning.
  • Mal sesamfröna i en mortel till en pasta. När fröna är tillräckligt finmalda så släpper de sin olja och du får en kladdig pasta.
  • Blanda soja, socker och sesamfrön till en trögflytande dressing.
  • Skölj, ansa och dela broccolin i buketter. Skär stjälken i skivor. Koka broccolin ett par minuter lättsaltat vatten.
  •  Häll av broccolin i ett durkslag. Låt rinna av väl. Lägg upp på ett fat och fördela sesamdressingen ovanpå. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar