Här är ett enkelt recept som ursprungligen kommer från tidningen Allt om mat. I originalrecept ingick fläskfilé och creme fraiche. Jag har bytt ut köttet och creme fraiche mot vegana alternativ. I originalreceptet så ingår vitlöksgräs som är en kinesisk kryddväxt som ser ut som vanlig gräslök. Den var trendig och lätt att få tag på när det receptet skapades runt millenieskiftet. Istället har jag använt gräslök och lite hackad vitlök. Tanken har varit att presentera en mycket lättlagad fredagsrätt. Receptet räcker till fyra personer.
Olivgryta
250 g vegankött t ex Astrid & Apornas Veef
300 g champinjoner
1 dl svarta oliver
1 kruka gräslök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk japansk soja
2 dl havre fraiche
rapsolja till stekning
svartpeppar
- Skär champinjonerna i skivor, hacka vitlöken och gräslöken.
- Bryn champinjoner och vegankött i olja i en stor stekpanna tills allt får lite färg.
- Tillsätt havre fraiche och den mindre mängden soja samt oliver. Låt det koka några minuter.
- Tillsätt gräslök och vitlök i grytan samt rör om. Smaksätt ev med mer soja,
- Servera med bröd, pasta eller ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar