måndag 21 september 2015

Tröstmat

Idén var att kombinera ihop ett antal recept till vegan tröstmat. Jag gjorde kikärtsburgare med klyftpotatis och chiliaioli gjord på kikärtsspad. Om du får chiliaioli över så kan du använda den som dipp till råa grönsaker. Recepten är beräknade för fyra personer.

Chiliaoli på kikärtsspad
 4 msk kikärtsspad(från inlagda konserverade kikärtor)
2,5 dl rapsolja(eller hälften rapsolja, hälften olivolja)
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1 röd chili, urkärnad och finhackad
  • Lägg alla ingredienser utom vitlök och chili i en ganska trång bunke. Mixa ihop till majonnäsliknande konsistens med en stavmixer. Lyft stavmixern då och då så att all oljan blandas.
  • Blanda majonnäsen med hackad chili och riven vitlök. Ställ i kylskåpet en stund så att alla smaker kommer fram.
Sesampotatis
800 g fast potatis
2 msk rapsolja
½ tsk salt
skalade sesamfrön att strö över
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Tvätta potatisen och skär den i grova klyftor. 
  • Lägg klyftorna i en stor bunke och blanda noga med olja samt salt.
  • Sprid ut klyftorna i en bakplåtspappersklädd  långpanna. Vänd alla klyftor så att de ligger med skalsidan neråt. Strö över ganska rikligt med sesamfrön.
  • Stek klyftorna i 30 minuter mitt i ugnen.
Kikärtsburgare
En burk kikärtor
2 finhackade tomater
1 vitlöksklyfta
 2 msk hackad persilja
115 g ströbröd
50 g mannagryn
1 tsk malen spiskummin
1 msk soja
1 msk citronsaft
rapsolja till stekning
  • Häll av och skölj kikärtorna samt mosa dem grovt med en gaffel. Blanda kikärtor, tomater, vitlök, spiskummin och persilja i en stor bunke.
  • Tillsätt ströbröd och mannagryn. Blanda väl. Tillsätt sedan soja och citronsaft. Tillsätt en matsked vatten om det är nödvändigt, men absolut inte mer.
  • Forma färsen till sex burgare och stek dem varsamt i matolja ca 10-15 minuter tills de är gyllenbruna. Servera burgarna med klyftpotatis, chiliaioli och en sallad.

tisdag 1 september 2015

Fejk

Långa arbetsdagar gör det nödvändigt med enkla snabba lösningar av matfrågan för mig som helst inte äter färdiglagad mat från butik. Jag kombinerade ihop en snabblagad pastarätt av spaghetti, purjolök och sojabönor.

Smaksättningen är Koreainspirerad med sesam, soja, vitlök och koreanskt chilipulver. Jag gjorde en kryddblandning att ha vid sidan av så att man kan krydda efter behag. Pastan fick en grundsmak av sesamolja, soja och socker.

Fejkad koreansk pasta med stulen kryddblandning
300 g pasta, t ex spaghetti, äggnudlar eller fettuccine
1 purjolök
250 g frysta sojabönor utan skal
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
2 msk rostade sesamfrön

Koreansk kryddblandning
2 tsk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
5 tsk kodjokaro koreanskt chilipulver
3 tsk socker
2 tsk ljus soja
1 tsk krossad svartpeppar
  • Börja med att blanda ingredienserna till den koreanska kryddblandningen i en liten skål och ställ åt sidan.
  • Skölj och strimla purjolöken.
  • Blanda soja, sesamolja och socker i en skål stor nog att rymma den färdiga pastarätten. Rör tills sockret har löst sig.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. När det är 2 minuter kvar av koktiden så tillsätter du sojabönor och purjolök i pastavattnet för att låta det koka med sista stunden.
  • Häll upp pastan, bönor och purjolök i ett durkslag för att låta vattnet rinna av.
  • Blanda pasta och grönsaker med sojablandningen i skålen. Strö över rostade sesamfrön. Servera med kryddblandningen så att var och en kan krydda efter behov. 


torsdag 27 augusti 2015

Galette gott!


Under helgen som gick var jag i Uppsala och åt galette som är en fransk boveteplättar med salt fyllning. Restaurangen hette Crêperia Limona och ligger i centrala Uppsala på en supermysig innergård. Galetterna kostade mellan 80-120 kronor och gick att få med både vegetarisk och icke vegetariska fyllningar. De serverade också, som namnet antyder, även crêpes med olika varianter på söta fyllningar. Jag tog en galette fylld med getost, ägg och spenat. Kombinationen var perfekt och med massor av god umamismak. Jag rekommenderar restaurangen varmt.


tisdag 23 juni 2015

All hail seitan

Seitan är ett substitut för kött som enligt legenden uppfanns av buddhistmunkar från Kina för flera hundra år sedan. Det är gjort på vetegluten som har bakats till en deg som får koka i en buljong på soja, ingefära och algen kombu. Det får en köttliknande konsistens och trådig struktur. Ofta blandar med degen kryddor för att få smak. Efter kokning kan seitan stekas, grillas eller friteras. Det går även att marinera seitan på samma sätt som kött.

Jag har verkligen försökt att få till ett recept med seitan. Men det är helt enkelt inte gott. Det är trådigt som överstekt fläskkött och har en obehaglig bitter smak av bikarbonat. Hoppa över seitan. Det finns helt enkelt andra köttsubstitut som smakar mycket bättre.

söndag 24 maj 2015

Peston på ärten

Här har jag gjort om ett recept på ärtpesto till vegan genom att byta ut parmesanosten till bjäst(näringsjäst). Dessutom så la jag till lite monosodiumglutamat för att få umamismak. Umami är känt som den femte smaken och är den fylliga smaken av protein i t ex kött, ägg eller ost. Nästa gång jag gör receptet tänker jag även lägga till lite citronsaft för att se om det blir mer likt traditionellt ärtpesto. Ärtpeston passar utmärkt till vanlig spagetti.

Vegan ärtpesto med mynta
3 dl frysta gröna ärtor, tinade
1 kruka mynta
½-1 dl bjäst näringsjäst
1 dl rapsolja med neutral smak
½ dl pumpafrön
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1 krm monosodiumglutamat(kan uteslutast)
 till servering: 4 portioner kokt pasta t ex spagetti

  • Rosta pumpafröna 10 minuter i 150 grader varm ugn. Hacka vitlöksklyftan grovt. Repa bladen av myntan. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Blanda samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till slät konsistens. Eller lägg allt i en skål och mixa till önskad konsistens med en stavmixer.
  • blanda peston med nykokt pasta och servera genast.

tisdag 14 april 2015

Pimpad champinjon

Det här en enkel och mycket god japansk smårätt som är ett perfekt tillbehör till annan japansk mat. Den fungerar även med rätter från andra asiatiska kök. Men tänk då på att den milda smaken lätt dränks av hetare rätter. Receptet räcker till fyra personer.

Svamp i salladslöksdressing
2 cm färsk ingefära
500 g champinjoner
6 salladslökar
4 msk japansk risvinäger
4 msk japansk soja
40 ml mirin
  • Skär ingefäran i mycket tunna skivor. Lägg skivorna i en bunke och häll på isvatten så att det täcker. Ställ undan skålen.
  • Torka champinjonerna med ett fuktat hushållspapper och ansa stjälkarna. Skär salladslökarna i tunna skivor- tag med det mesta av den gröna toppen. Blanda svamp och salladslök i en bunke.
  • Häll vinäger, soja och mirin i en liten bunke och smaka av med salt. Rör om. Häll marinaden över svampblandningen, rör så att marinaden täcker och låt stå i 15 minuter.
  • Lyft ur svamp och salladslök ur marinaden med en hålslev så att de rinner av. Lägg upp svampblandningen på ett fat. Låt ingefäran rinna av och strö den därefter över svampen.

lördag 11 april 2015

Broccoli som godis

Jag har lagt upp ett liknande japanskt recept förut. Men efter lite experimenterande så kombinerade jag ihop två recept till den här förenklade varianten. I originalreceptet så serveras dressingen till gröna bönor. Det är en fördel om man tillgång till en riktigt stor mortel när man gör dressingen. Möjligtvis går det att använda matberedare istället för mortel. Den sötsalta nötiga dressingen är helt gudomlig.

Broccoli med sesamdressing
250 g färsk broccoli
4 msk vita skalade sesamfrön
1½ msk japansk soja
1½ msk strösocker
  • Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna. Häll över dem på en tallrik och låt svalna en aning.
  • Mal sesamfröna i en mortel till en pasta. När fröna är tillräckligt finmalda så släpper de sin olja och du får en kladdig pasta.
  • Blanda soja, socker och sesamfrön till en trögflytande dressing.
  • Skölj, ansa och dela broccolin i buketter. Skär stjälken i skivor. Koka broccolin ett par minuter lättsaltat vatten.
  •  Häll av broccolin i ett durkslag. Låt rinna av väl. Lägg upp på ett fat och fördela sesamdressingen ovanpå. Klart!

tisdag 7 april 2015

På spettet

Det här är ett enkelt recept på vegokycklingspett som passar bra t ex på en buffé eller så kan man äta dem med ris och sallad. Ursprunget till marinaden är kinesisk. Spetten smakar underbart av vitlök och sesamolja. Jag har använt chi chi-bitar från Astrid och Aporna istället för kyckling.

Spett utan pippi
500 g chi chi-bitar från Astrid och Aporna(2 paket)

 marinad
3 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
saft av ½ citron
3 msk mörk soja
1 msk sesamolja
½ tsk krossad svartpeppar

  • Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg chi chi-bitarna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Se till att allt blandas väl. Marinera några timmar i kylskåp, helst över natten. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
  • Trä upp de marinerade chi chi-bitarna på träspett. Stek 15-20 minuter i 175 grader varm ugn.


söndag 29 mars 2015

Mesigt värre

Jag experimenterat en del med tofu sen jag började att äta mer vegetarisk mat. Idag hade jag planerat att jag skulle göra egen tofu. Tanken var att jag skulle laga ett plagiat av den indiska curryrätten palak paneer. Jag har ett fantastisk recept i en gammal australisk kokbok. Men på grund av tidsbrist så hann jag varken göra tofu eller laga receptet från den australiska kokboken. Istället tog jag ett recept från Ica.se. Jag bytte ut grädden och panirosten i recptet mot havregrädde samt färdiggjord tofu. Resultatet blev tyvärr ganska mesigt och trist. Jag återkommer när jag orkar göra den ordentliga versionen av palak paneer. Om du ändå vill laga ICA:s version så finns receptet på ica.se.

tisdag 20 januari 2015

Fredagsmiso på spettet



Här har jag stulit ett marinadrecept från tidningen Allt om mat. Länk till marinadreceptet finns här. Jag gjorde receptet vegant genom att använda chi chi-bitar från Astrid&Aporna istället för kyckling. Du tillagar chi chi-bitarna på bakplåtspapper på en plåt i 175 grader varm ugn. Till det här receptet ska du använda vit eller ljus misopasta som är en fermenterad sojabönspasta som smakar salt, fylligt och vitt vin. Du känner säkert igen smaken från misosoppa.

Till chi-chi-spetten serverade jag ris och kall lättkokt broccoli med en sesamdressing. I båda recepten ingår mirin som är ett alkoholsvagt sött matlagningsvin från Japan.

500 g färsk broccoli
2½ msk skalade sesamfrön
6 cm färsk ingefära
4 tsk japansk soja
4 tsk mirin
1 msk socker
1 tsk skalade sesamfrön till garnering
  • Skölj och ansa broccolin. Dela den i buketter och koka i tre minuter i lätt saltat vatten. Häll den färdigkokta broccolin i ett durkslag och skölj med kallt vatten samt låt rinna av.
  • Rosta sesamfröna i en stekpanna på medelvärme tills de börjar bli gyllenbruna. Häll de färdigrostade fröna på en tallrik och låt svalna. 
  • Mal sesamfröna i en mortel till en pasta. Blandningen blir fuktig när oljan frigörs.
  •  Blanda sesamfrön, riven ingefära, soja, mirin och socker till en en dressing. Dressingen blir ganska trögflytande.
  • Lägg upp broccolin på ett fat och häll dressingen över. Strö över sesamfrön. Servera.