onsdag 10 februari 2010

Caesar åt alla ätare

Caesarsallad i all ära men själva dressingen är mer användbar än bara till sallad. Ikväll rostade jag rotfrukter i ugnen och gjorde en caesardressing som tillbehör. Det blev en billig och mycket god middag. Om man är vegetarian så föreslår jag att man gör en vanlig vinägrett med fransk senap, vitlök och en eller ett par matskedar finhackad kapris istället. Det är inte samma sak som sardelldressingen men trots det mycket gott. Om man utesluter pecorinoosten så blir rätten veganvänlig.



Rostade rotfrukter med pecorino och caesardressing
1 kg blandade rotfrukter exempelvis potatis, morot och palsternacka
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
pecorinoost till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skölj rotfrukterna samt skär dem i bitar. Blanda rotfrukterna med olja, vitlök, salt och peppar i en ugnsäker form. Sätt in formen mitt i ugnen i 30 minuter till rotfrukterna är färdiga. Servera med grovriven pecorinoost och caesardressing.

Caesardressing
1 dl olivolja
1 ägg
3 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger

Lägg ägget i sjudande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Skölj ägget i kallt vatten och skala det delvis. Gröp ur innehållet i en skål. Finhacka sardellerna och pressa vitlöken. Mixa sönder ägget med en stavmixer eller vispa sönder det med en elvisp. Blanda det med alla ingredienser utom olivoljan.. Om du använder elvisp så vispar ner oljan droppvis i början och till sist en fin stråle tills det blivit en ganska tjock dressing. Om du använder stavmixer så kan du tillsätta all olja på en gång och mixa allt tills det blivit en ganska tjock dressing.

1 kommentar: