onsdag 24 februari 2010

Semmelsnobbens hemmapyssel

I helgen hade jag tid över att göra egna semlor. Jag gjorde egen mandelmassa därför att den får bättre konsistens om man gör den själv. Den blir lösare och smidigare i konsistensen istället för den kompakta färdigköpta mandelmassan. Om du använder färdigköpt mandelmassa så tycker jag att du ska blanda ut med lite mjölk eller grädde. Om man gillar semlor så finns det inget som slår färska hemmagjorda semlor.



Släta vetebullar 
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
ägg till pensling

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen i bunken. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt dryg 2/3 av i bunken. Arbeta degen kraftig med en slev i 5-10 minuter. Tillsätt sedan så mycket av resten av mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna i bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter. Arbeta ihop degen lite i bunken och stjälp upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om det är nödvändigt och arbeta degen smidig. Dela den i två delar. Rulla ut varje del till en rulle. Dela varje rulle i 12-15 bitar och forma varje bit till runda bullar som du lägger på plåten. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter på plåten under bakduk. Vispa upp ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Vispa grädde. Dela bullarna och lägg först på en klick mandelmassa och därefter grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker. Njut!

Mandelmassa
100 g skållad och skalad mandel
1 3/4 dl florsocker
1 äggvita

Börja med skålla mandeln genom att koka den 1 minut i vatten för att sedan hälla upp den i en sil. Därefter kan du trycka fram mandlarna ur skalen. Antingen kan du mala mandeln i mandelkvarn och blanda den i en bunke med resten av ingredienserna. Eller så kan först finmala mandeln med matberedarens knivar. Därefter tillsätter du ägg och florsocker och kör till en smidig massa. Mandelmassan får bättre konsistens om du använder dig av en mandelkvarn.

5 kommentarer:

  1. Om man säger så här: jag åt 4 st.

    SvaraRadera
  2. Haha, de ska jag prova att baka.
    Blir de snabbt torra om man inte lägger dem i frysen?
    /Sabine *semmelälskaren76*

    SvaraRadera
  3. ja, de blir ganska snabbt torra tyvärr. Det bästa är frysa det man inte äter upp samma dag.

    SvaraRadera
  4. Det bästa är att äta upp allt direkt.

    SvaraRadera
  5. Wow jag som inte är super semlafantast blir jäkligt sugen!

    SvaraRadera