tisdag 25 januari 2011

Kryddat alternativ till potatismos och köttbullar

Det här lagade jag till mig och flickvännen idag. Ingredienserna kan se aningen "sökta" ut, men det är väl beprövade smakkombinationer som skapar en god balans och en trevlig variation på en vardagsrätt. Receptet är beräknat för två personer.

Köttbullar med ingefära, koriander och vitlök

300-350 g köttfärs
1 kruka färsk koriander, finhackad eller finklippt
1 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
2 cm färsk ingefära, finriven
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena eller potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till en smidig färs. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Forma färsen till avlånga köttbullar eller järpar och lägg på plåten. Stek mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med moset nedan och gröna ärtor.

Potatismos med anchochili
500 g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar
1 dl mjölk
½ msk smör
½ tsk salt
½-1 tsk mald anchochili, t ex Santa Maria

Lägg potatisen i en kastrull med vatten och koka upp. Låt koka under lock i ca 10 minuter till potatisen är mjuk. Häll av vattnet från potatisen och pressade den gärna genom en potatispress eller mosa med en potatisstöt i en stor skål. Blanda mjölk, salt, smör och chili i en mikrosäker skål och värm det någon minut i en mikrovågsugn på högsta effekt. Häll mjölkblandningen i skålen med den mosade potatisen och vispa ihop det till ett fluffigt mos. Servera till köttbullarna ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar