fredag 28 januari 2011

Surstark soppa värmer vännen om vintern


Nyligen lagade jag den här fantastiskt goda thailändska surstarka soppan till middag. Den gjorde succé hos min flickvän och tydligen har jag även en kompis som är mycket förtjust i den. I den här soppan är det den suveränt goda buljongen med sina fräscha, heta, syrliga och fylliga smaker som spelar huvudrollen.

Bor man i ett storstadsområde som jag gör så är det relativt lätt att hitta de flesta ingredienserna på den vanliga matbutiken med undantag för galangalrot. Galangalrot kan till nöds ersättas med färsk ingefära även fast smaken inte blir densamma. Kaffir-Limeblad brukar finnas torkade i många livsmedelsbutiker, men om man får tag på färska eller frysta så är det ännu bättre. Soppan är mycket enkel och snabb att tillaga.

Tom Yam Gai- thailändsk surstark kycklingsoppa
250-400 g kycklingfilé av bröst eller lår, skurna i munsbitar
4-5 Kaffir-limeblad, färska eller torkade
3 skivor galangalrot (i nödfall skivor av färsk ingefära)
6-8 champinjoner, skurna i kvartar
4 msk thailändsk fisksås
8 dl vatten
1 stjälk citrongräs, lätt krossad och skuren i 2-3 cm bitar
1 lime, den pressade saften
1 röd chilipeppar inklusive kärnor och mellanväggar, finhackad

Koka upp vatten, kaffir-limeblad, galangalrot och citrongräs i en stor kastrull. Låt det koka i två minuter. Tillsätt champinjonerna och låt koka i ytterligare tre minuter. Tillsätt därefter kycklingen. Rör inte om. Låt koka i ytterligare fem minuter tills kycklingen är klar. Ta av kastrullen från värmen och krydda med limesaft, fisksås och hackad chilipeppar. Servera omedelbart i soppskålar tillsammans med jasminris som du lägger i soppan allt efter som. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar