söndag 8 april 2012

Kubansk och icke paella

Det här är en kubansk rätt som jag inte har kvar receptet på, utan gjorde min egen variant. Den påminner om paella, men innehåller inga skaldjur och dessutom marineras kycklingköttet en stund i citronsaft med vitlök. Receptet räcker till fyra personer.

Saffransris med kyckling
2½ dl långkornigt ris
900 g kycklinglår med skinn och ben
1 gul lök
1 röd paprika
0,5 g saffran
3 vitlöksklyftor
saften av 1 citron
½ tsk salt
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
svartpeppar
olivolja till stekning

Riv vitlöken och blanda med citronsaft, salt och peppar i en bunke stor nog att rymmas kycklingen. Lägg ner kycklinglåren och blanda om väl. Låt marinera en stund medan du gör i ordning de andra ingredienserna. Skala och hacka löken. Skölj och kärna ur paprika samt skär den in i bitar. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn kycklingbitarna på båda sidor så att de får lite färg. Spara marinaden. Lägg kycklingbitarna på en tallrik. Stek därefter lök och paprika i några minuter. Tillsätt riset och fräs i någon minut. Tillsätt saffran och blanda om. Tillsätt vatten, smulad hönsbuljongtärning, kycklinglåren och marinaden. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda på svag värme  under lock i en halvtimme. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar