Här har jag gjort en veganvariant av thailändsk kyckling med cashewnötter med tofu istället för kyckling. För att kunna göra det receptet så måste du besöka en butik med sydostasiatiska varor för att kunna köpa de rätta såserna. Jag stekfriterar tofun i olja först för att få mer tuggmotstånd. Du kan hoppa över stekningen av tofun om du vill eller köpa förfriterade tofubitar. För att ersätta ostronsås behöver du "Vegetarian stir fry sauce" av märket Lee Kum Kee. För att ersätta fisksås så behöver du thailändsk golden mountain-sås som är en sojabönsbaserad tunn salt sås som innehåller monosodium glutamat som ger smaken umami. Smaken umami är den femte grundsmaken och kan beskrivas som fyllig. För att hitta såserna så råder jag dig att fråga personalen i butik med sydostasiatiska och kinesiska varor.
Wokad tofu med cashewnötter
400 g fast tofu, skuren i munsbitar
1½ dl råa cashewnötter
2 salladslökar, skivade
½ röd paprika, strimlad
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk vegetarian stir fry sauce
2 msk golden mountain-sås
2 msk strösocker
1 krm vit- eller svartpeppar
olja till stekning
- Börja med att torrosta cashewnötterna i en medelvarm stekpanna och ställ åt sidan.
- Stekfritera tofubitarna på 2 min per sida i rikligt med olja i stekpannan. Lägg det stekta tofubitarna att rinna av på dubbelvikt hushållspapper på en tallrik.
- Blanda såserna, socker, peppar och vitlök i en liten skål.
- Lägg tillbaka tofun i stekpannan och häll över såsblandningen. Stek på medelvärme tills såsen har kokat in.
- Garnera med cashewnötter, röd paprika och salladslök
- Servera med jasminris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar