lördag 24 oktober 2009

Buta no shogayaki(ingefärsmarinerat stekt fläsk)

Den godaste delen av lilla nasse är fläskkarrén. Köttet är smakrikt och har ganska mycket insprängt fett. Vanligtvis så tycker jag att kineserna är bäst i världen på att skapa goda recept på rätter med fläskkött. Det här alldeles fantastiskt goda receptet kommer från Japan. Det lär ha vunnit en omröstning bland läsarna i en japansk mattidning som den godaste snabblagade vardagsrätten.

Den här rätten blir godast om man hittar fin benfri fläskkarré i bit som man skivar tunt innan man ska använda den. Färsk ingefära går utmärkt att frysa och riva vid behov. Sake, mirin och söt sherry går också utmärkt att frysa. De är enkelt att ta rätt mängd direkt från frysen eftersom dryckerna inte fryser helt på grund av alkoholen.

Rätten är i alla fall så god att du förmodligen kan omvända den mest inbitne veganaktivist och få honom att drömma om svin på nätterna. Receptet är beräknat för fyra personer. Jag hittade ingen hel bit fläskkarré idag så jag strimlade färdigskivat kött istället.



Buta no shogayaki(ingefärsmarinerat stek fläsk)

500-700 g fläskkött skuret i 3-6 mm tjocka skivor
olja till stekning

marinad

4 cm färsk ingefära, skalad och finriven
3 msk japansk soja
1½ msk sake eller vitt vin
1½ msk mirin eller söt sherry
2 pressade vitlöksklyftor


  • Om du använder hel benfri fläskkarré så kan du lägga den i frysen en halvtimme så blir det lättare att skiva tunt. Använder du färdigskivad fläskkarré från snabbköpet så kan du strimla köttet.  Godast blir det med tunna skivor. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i köttet, blanda noga och låt det marinera i tjugo minuter.
  • Ta upp köttskivorna och låt dem rinna av ordentligt. Spara marinaden. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttskivorna i omgångar så att de får färg. Ta upp de brynta köttskivorna efter varje omgång och lägg på en tallrik så länge.
  • Lägg tillbaka allt kött i stekpannan och häll över marinaden. Låt det koka upp och därefter sjuda några minuter på medelvärme. Servera köttet  med skyn tillsammans med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar