lördag 31 oktober 2009

Norge möter Korea och Kina

Norskodlad lax tycker jag behöver piffas upp med kryddor. Det är en myt att man ska vara sparsam med kryddning när man lagar lax. Laxens egna goda smak gifter sig perfekt med kraftig kryddning.

Här marinerar jag laxen en kort stund i en koreansk marinad med både ingefära, chili och vitlök. I marinaden så ingår koreansk chilipeppar som har en egen fyllig och mycket god smak. Koreansk chilipeppar finns i välsorterade asiatiska butiker.

Som tillbehör har jag valt en kinesisk gurksallad med vitlök och sesamolja. Slutresultatet blev en fräsch och mycket god lättlagad middag med tydliga asiatiska toner. Jag ugnsbakar laxen med skinnsidan upp därför att  jag tycker att den blir saftigare och smakar mer då. Receptet är för två personer.



Ugnsbakad lax med koreansk kryddning
2 portionsbitar laxfilé
1 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
1 tsk ättiksprit
1 tsk socker
1 tsk koreanskt chilipulver (eller så kan du ersätta det med 1 tsk paprikapulver+1 krm caynnepeppar)

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Riv ingefära och vitlök fint. Blanda soja, ättiksprit, socker, chilipulver, vitlök och ingefära till en marinad. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form och ös marinaden över dem. Låt stå i ca 15 minuter. Baka laxbitarna mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med kinesisk gurksallad och kokt ris.

Kinesisk gurksallad(Jingua shala)
½ gurka
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
1 msk sesamolja
1 msk ljus mild vinäger t ex äppelcider- eller risvinäger

Strimla gurkan och lägg i en skål. Pressa eller riv vitlöksklyftan över gurkan. Tillsätta salt, socker, sesamolja och vinäger i skålen med gurkan. Blanda allting väl och låt helst dra i 10-15 minuter.

3 kommentarer:

  1. En riktig höjdare! Enkelt men festligt. Och den härna gurksalladen vill man till typ...allt.

    SvaraRadera
  2. Gurksallad är så jävla underskattat. Gurka överhuvudtaget är så jävla underskattat!

    SvaraRadera
  3. Gurkor på tvären är jävligt överskattat

    SvaraRadera