torsdag 22 oktober 2009

Soppa och pannkaka

Idag var det en mörk och fuktig oktobertorsdag. Därför bestämde jag mig för något värmande, lent, gott, billigt och vardagligt. Det blev en klassisk potatis och purjolökssoppa. Till efterrätt blev pannkakor med hallonsylt och vispad grädde. Recepten är beräknade för fyra personer.






Potatis och purjolökssoppa
500 g potatis (6-7 normalstora potatisar)
2 medelstora purjolökar
2 medelstora gula lökar
2 dl vispgrädde
ca 12 dl vatten
3 grönsaks- eller hönsbuljongstärningar
salt, svartpeppar

Ansa purjolöken och skär ett djup snitt på längden nästan helt igenom. Skölj därefter bort jord och grus i purjolöken mellan bladen i snittet. Skiva purjolöken. Skala och skiva den gula löken. Skölj, skala och skiva potatisarna. Lägg alla grönsaker i en stor kastrull och smula ner buljongtärningarna. Häll på vatten och låt det koka upp. Låt det därefter sjuda under lock i tjugo minuter eller tills alla grönsaker är mjuka. Stäng av spisplattan så länge. Mixa grönsakerna och buljongen med en stavmixer till en slät puré. Det går även använda en elvisp. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Värm soppan igen till det precis börjar koka. Servera!

Pannkakor
3 ägg
2½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk smält smör eller smör- och rapsolja

Vispa ihop hälften av mjölken med mjöl och salt. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Bland i resten av mjölken. Vispa ner smält smör eller smör och rapsolja. Hetta upp en stekpanna till en temperatur något över medelvärme. Häll i smet och vänd pannkaka när den har stelnat så att den är matt på ovansidan och har fått lagom med färg. Stek en liten stund till på andra sidan. Rör om i smeten varje gång innan du gräddar en ny pannkaka. Servera med sylt och grädde eller ditt eget favorittillbehör.

1 kommentar:

  1. Vad säger man? En klassiker helt enkelt! Soppa och pannkakor never goes out of style.

    SvaraRadera