onsdag 21 oktober 2009

Kycklingpaj och gurkraita

Det här är ett recept på kycklingpaj som jag ofta gjorde på den tiden jag var en gift högskolestudent med småbarn. Pajen smakar minst lika gott som frånskild. Smaken kommer huvudsakligen från currypulver som man fräser med gul lök. Jag brukar lägga till spiskummin och cayennepeppar för att förstärka de goda smakerna i curryblandningen. Curry kommer av det tamilska ordet kari som betyder sås. Kryddblandningen curry var de engelska kolonialisternas tolkning av det indiska kökets kryddning och själva currypulvret kom till i slutet av 1800-talet. Raita är ett indiskt tillbehör som brukar baseras på någon grönsak och tjock youghurt. Raitan kryddas ofta med t ex rostad spiskummin, grön färsk chili och mynta. Det går naturligtvis utmärkt att strunta i gurkraitan och servera pajen med en sallad istället. Recepten nedan är beräknade för fyra personer.






Kycklingpaj
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk currypulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm caynnepeppar
2 dl mjölk
3 ägg
1 hönsbuljongtärning
2 dl riven ost

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten


  • Hacka löken och fräs den ett par minuter i matfett i en medelvarm panna. Tillsätt curry, spiskummin och cayennepeppar i pannan med löken och fräs ett par minuter till. Tillsätt mjölk och hönsbuljongtärning i pannan och låt koka upp så att buljongtärningen löser upp sig. Ta av pannan från värmen och ställ åt sidan så länge.
  • Blanda mjöl och smöret i småbitar i en matberedare tills det blir lite smuligt. Tillsätt vattnet och kör ca 20 sekunder till eller tills det precis blir en deg. Tryck ut degen i en rund pajform som är ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Ställ in degen i kylskåpet i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.
  • Dra skinnet av den grillade kycklingen. Dra av kycklingköttet med hjälp av två vanliga bordsgafflar. Dela köttet i småbitar.
  • Förgrädda pajdegen i 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut det förgräddade pajskalet. Fördela kycklingköttet och osten i det förgräddade pajskalet. 
  • Blanda äggen med den avsvalnade mjölk, lök och curryblandningen till en äggstanning. Häll äggstanningen över kycklingköttet och osten i pajskalet. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda den i 35-40 minuter. Servera eventuellt pajen med gurkraita eller en sallad.
Gurkraita
1 gurka
3 dl turkisk yoghurt
1 krm caynnepeppar
2 krm garam masala
2 krm salt

Tärna gurkan. Blanda yoghurt med kryddorna i en bunke. Bland ihop med den tärnade gurkan och ställ kallt en liten stund.

1 kommentar:

  1. Det här var inte dumt! Nästan som bäst när man nallade en extrabit strax innan läggdags. Återkommer med nytt omdöme när jag har gift mig och skaffat barn.

    SvaraRadera