lördag 31 oktober 2009

Norge möter Korea och Kina

Norskodlad lax tycker jag behöver piffas upp med kryddor. Det är en myt att man ska vara sparsam med kryddning när man lagar lax. Laxens egna goda smak gifter sig perfekt med kraftig kryddning.

Här marinerar jag laxen en kort stund i en koreansk marinad med både ingefära, chili och vitlök. I marinaden så ingår koreansk chilipeppar som har en egen fyllig och mycket god smak. Koreansk chilipeppar finns i välsorterade asiatiska butiker.

Som tillbehör har jag valt en kinesisk gurksallad med vitlök och sesamolja. Slutresultatet blev en fräsch och mycket god lättlagad middag med tydliga asiatiska toner. Jag ugnsbakar laxen med skinnsidan upp därför att  jag tycker att den blir saftigare och smakar mer då. Receptet är för två personer.



Ugnsbakad lax med koreansk kryddning
2 portionsbitar laxfilé
1 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk japansk soja
1 tsk ättiksprit
1 tsk socker
1 tsk koreanskt chilipulver (eller så kan du ersätta det med 1 tsk paprikapulver+1 krm caynnepeppar)

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Riv ingefära och vitlök fint. Blanda soja, ättiksprit, socker, chilipulver, vitlök och ingefära till en marinad. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form och ös marinaden över dem. Låt stå i ca 15 minuter. Baka laxbitarna mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med kinesisk gurksallad och kokt ris.

Kinesisk gurksallad(Jingua shala)
½ gurka
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk salt
1/4 tsk socker
1 msk sesamolja
1 msk ljus mild vinäger t ex äppelcider- eller risvinäger

Strimla gurkan och lägg i en skål. Pressa eller riv vitlöksklyftan över gurkan. Tillsätta salt, socker, sesamolja och vinäger i skålen med gurkan. Blanda allting väl och låt helst dra i 10-15 minuter.

onsdag 28 oktober 2009

Godaste snabbpastan

Idag var det min flickvän som gjorde den här supergoda pastan. Den är i princip en ljummen pastasallad. Enkel att göra och med få ingredienser som smakar gott tillsammans. Vegetarianer som accepterar mejeriprodukter kan utesluta tonfisken och istället ta dubbla mängden fetaost istället. Receptet kommer från Ica och länk hittar du här.

tisdag 27 oktober 2009

Middag när man egentligen inte orkar laga mat

Höstmörkret och en lång stressig arbetsdag gjorde mig trött ikväll. Jag hade ingen lust att laga komplicerad mat till middag. Att köpa takeaway-mat var inte något alternativ. Dels kändes det dyrt och dels är kvalitén minst sagt skiftande.

Dagen middag blev merguez, kokt quinoa och gurkraita. Merguez är en kryddig lammkorv av nordafrikanskt ursprung. Quinoa är ett örtfrö som odlas i Sydamerika och är en god ersättning för ris mm. Gurkraita är en indisk yogurtsås som påminner om tsatziki men har annan kryddning. Recepten är beräknade för fyra personer.




Kryddig korv med quinoa och gurkraita
500-600 g merguez eller chorizo eller annan kryddig korv
4 portioner kokt quinoa

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackning. Stek eller grilla korven ca 5 minuter per sida. Servera med gurkraitan nedan.

gurkraita
½-1 gurka
3 dl turkisk yogurt
1½ krm salt
1½ krm spiskummin
½ krm cayennepeppar

Tärna gurkan. Blanda gurkan väl med de andra ingredienserna. Om raitan får dra en stund så smakar den mer.

måndag 26 oktober 2009

Pippi från Korea

Om du inte har gjort det ännu så är det dags att upptäcka det koreanska köket. Smakerna är fylliga och välbalanserade. Det är inget finlir utan för det mesta så har maten karaktär av rejäl och god husmanskost. Den här rätten som jag gjorde ikväll kommer från kokboken "KOREANSK MAT- Kimchi, bulgogi och bibimbap". av Byung-Hi och Byung-Soon Lim(Natur & Kultur). Vegeterianer kan byta ut köttet mot lämpligt substitut. Såsen i den här rätten är helt fantastisk.




Moster Imos Kyckling
(4 port) 
800 g kycklingklubbor 
matolja till stekning 
1 gul lök 
¼ röd paprika 
¼ grön paprika 
10 cm purjolök 

Sås 
½ dl koreansk eller japansk soja 
3 msk strösocker 
1 tsk ättiksprit 
1 tsk riven ingefära 
½ tsk svartpeppar 
1 msk potatismjöl 

Blanda alla ingredienser till såsen. Skala och skär löken i skivor, skär paprika och purjolök i bitar. Stek kycklingen i matolja i en stekpanna på medelvärme 10–15 minuter tills den fått fin färg och nästan är genomstekt. Tillsätt grönsakerna och häll över såsen. Låt koka ihop ca 5 minuter. Servera med en skål ris.

söndag 25 oktober 2009

Vegetarisk söndagspasta

Idag var jag sugen på något vegetariskt. Den här vegetariska pastan med tomat, morötter och kikärtor kommer från den eminenta kokboken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna Bergenström och Fanny Bergenström (Albert Bonniers förlag, år 2001). Rätten är överraskande god trots att den innehåller relativt enkla ingredienser. Receptet nedan är beräknat för 4 personer.






Lenas pastasås


1 stor gul lök
500 g morötter
1-2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
svartpeppar
½ tsk socker
2 tsk oregano
1 burk kikärtor
1 dl creme fraiche
färsk basilika


Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Lägg i de rivna morötterna och tomaterna. Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar, socker och smulad oregano. Koka allt under lock i trettio minuter. Häll upp kikärtorna i en sil och skölj dem väl. Lägg i kikärtorna mot slutet av koktiden. Rör om då och då. Späd med ½-1 dl vatten om det behövs. 


Klicka i créme fraiche och blanda ner den ordentligt. Smaka av. Strö över strimlad färsk basilika. Servera genast med nykokt pasta. Parmesan eller pecorino ost smakar gott till men är inte nödvändigt.

Morotspizza

År 1999 fick jag ett recept publicerat i Ica:s kundtidning Buffé. Jag skickade in receptet därför att de hade en tävling om vem som kunde laga den bästa vegetariska rätten för barn. Det var i alla fall ett perfekt recept när jag var student och hade småbarn. Här är länken till receptet.


lördag 24 oktober 2009

Buta no shogayaki(ingefärsmarinerat stekt fläsk)

Den godaste delen av lilla nasse är fläskkarrén. Köttet är smakrikt och har ganska mycket insprängt fett. Vanligtvis så tycker jag att kineserna är bäst i världen på att skapa goda recept på rätter med fläskkött. Det här alldeles fantastiskt goda receptet kommer från Japan. Det lär ha vunnit en omröstning bland läsarna i en japansk mattidning som den godaste snabblagade vardagsrätten.

Den här rätten blir godast om man hittar fin benfri fläskkarré i bit som man skivar tunt innan man ska använda den. Färsk ingefära går utmärkt att frysa och riva vid behov. Sake, mirin och söt sherry går också utmärkt att frysa. De är enkelt att ta rätt mängd direkt från frysen eftersom dryckerna inte fryser helt på grund av alkoholen.

Rätten är i alla fall så god att du förmodligen kan omvända den mest inbitne veganaktivist och få honom att drömma om svin på nätterna. Receptet är beräknat för fyra personer. Jag hittade ingen hel bit fläskkarré idag så jag strimlade färdigskivat kött istället.



Buta no shogayaki(ingefärsmarinerat stek fläsk)

500-700 g fläskkött skuret i 3-6 mm tjocka skivor
olja till stekning

marinad

4 cm färsk ingefära, skalad och finriven
3 msk japansk soja
1½ msk sake eller vitt vin
1½ msk mirin eller söt sherry
2 pressade vitlöksklyftor


  • Om du använder hel benfri fläskkarré så kan du lägga den i frysen en halvtimme så blir det lättare att skiva tunt. Använder du färdigskivad fläskkarré från snabbköpet så kan du strimla köttet.  Godast blir det med tunna skivor. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i köttet, blanda noga och låt det marinera i tjugo minuter.
  • Ta upp köttskivorna och låt dem rinna av ordentligt. Spara marinaden. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttskivorna i omgångar så att de får färg. Ta upp de brynta köttskivorna efter varje omgång och lägg på en tallrik så länge.
  • Lägg tillbaka allt kött i stekpannan och häll över marinaden. Låt det koka upp och därefter sjuda några minuter på medelvärme. Servera köttet  med skyn tillsammans med kokt ris.

Att inte ta tillvara ben kan göra dig frustrerad

Mannen i klippet glömde bort att koka en härlig viltfond på benen som blev kvar från söndagsmiddagen. Nu är han minst sagt gramse.

fredag 23 oktober 2009

Köttfärsröra i pitabröd(även vegetarisk version)

Sen några år tillbaka är jag oftast totalt slut på fredagskvällen. Att göra något annat än att ta en lugn hemmakväll är oftast uteslutet. Därför anpassar jag maten därefter. Den här köttfärsröran i pitabröd gillar hela min lilla familj med flickvän och trettonåring. Smaken baseras på tomat, färsk koriander, chili och vitlök. Det ska vara rikligt med färsk koriander eftersom det lyfter hela anrättningen rejält. Jag brukar även krydda med chipotle vilket är rökt och torkad röd jalapeno. Chipotle ger en mycket behaglig rund och rökig smak utöver chilihettan. Den variant av kryddan som är lättast att få tag på Santa Maria Chipotlepaste. Det är också ett bra alternativ för vegetarianer som vill ha en rökig hetta i maten. Köttfärsen går utmärkt att byta ut mot röda kidneybönor. Receptet är beräknat för fyra personer.



Köttfärsröra i pitabröd
500 g köttfärs(eller två burkar röda kidneybönor)
en förpackning krossade tomater ca 400-500 g
1-3 pressade vitlöksklyftor
1 knippa färsk koriander, finhackad
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1-3 tsk chipotlepaste eller sambal oelek
ev svartpeppar
matfett till stekning

Häll de krossade tomaterna i en sil och låt dem rinna av. Hetta upp en stekpanna med matfettet och fräs vitlök och spiskummin i några sekunder innan du tillsätter köttfärsen. Stek köttfärsen tills den blir smulig. Tillsätt alla övriga ingredienser utom den finhackade färska koriandern. Låt röran koka ihop några minuter. Stäng av plattan och rör ner den färska koriandern. Smaka av med svartpeppar om du vill ha det också. Servera röran i pitabröd tillsammans med exempelvis gurka och romansallat. Riven ost och gräddfil smakar också gott till.

torsdag 22 oktober 2009

Soppa och pannkaka

Idag var det en mörk och fuktig oktobertorsdag. Därför bestämde jag mig för något värmande, lent, gott, billigt och vardagligt. Det blev en klassisk potatis och purjolökssoppa. Till efterrätt blev pannkakor med hallonsylt och vispad grädde. Recepten är beräknade för fyra personer.






Potatis och purjolökssoppa
500 g potatis (6-7 normalstora potatisar)
2 medelstora purjolökar
2 medelstora gula lökar
2 dl vispgrädde
ca 12 dl vatten
3 grönsaks- eller hönsbuljongstärningar
salt, svartpeppar

Ansa purjolöken och skär ett djup snitt på längden nästan helt igenom. Skölj därefter bort jord och grus i purjolöken mellan bladen i snittet. Skiva purjolöken. Skala och skiva den gula löken. Skölj, skala och skiva potatisarna. Lägg alla grönsaker i en stor kastrull och smula ner buljongtärningarna. Häll på vatten och låt det koka upp. Låt det därefter sjuda under lock i tjugo minuter eller tills alla grönsaker är mjuka. Stäng av spisplattan så länge. Mixa grönsakerna och buljongen med en stavmixer till en slät puré. Det går även använda en elvisp. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Värm soppan igen till det precis börjar koka. Servera!

Pannkakor
3 ägg
2½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk smält smör eller smör- och rapsolja

Vispa ihop hälften av mjölken med mjöl och salt. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Bland i resten av mjölken. Vispa ner smält smör eller smör och rapsolja. Hetta upp en stekpanna till en temperatur något över medelvärme. Häll i smet och vänd pannkaka när den har stelnat så att den är matt på ovansidan och har fått lagom med färg. Stek en liten stund till på andra sidan. Rör om i smeten varje gång innan du gräddar en ny pannkaka. Servera med sylt och grädde eller ditt eget favorittillbehör.

onsdag 21 oktober 2009

Kycklingpaj och gurkraita

Det här är ett recept på kycklingpaj som jag ofta gjorde på den tiden jag var en gift högskolestudent med småbarn. Pajen smakar minst lika gott som frånskild. Smaken kommer huvudsakligen från currypulver som man fräser med gul lök. Jag brukar lägga till spiskummin och cayennepeppar för att förstärka de goda smakerna i curryblandningen. Curry kommer av det tamilska ordet kari som betyder sås. Kryddblandningen curry var de engelska kolonialisternas tolkning av det indiska kökets kryddning och själva currypulvret kom till i slutet av 1800-talet. Raita är ett indiskt tillbehör som brukar baseras på någon grönsak och tjock youghurt. Raitan kryddas ofta med t ex rostad spiskummin, grön färsk chili och mynta. Det går naturligtvis utmärkt att strunta i gurkraitan och servera pajen med en sallad istället. Recepten nedan är beräknade för fyra personer.






Kycklingpaj
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 msk currypulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm caynnepeppar
2 dl mjölk
3 ägg
1 hönsbuljongtärning
2 dl riven ost

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten


  • Hacka löken och fräs den ett par minuter i matfett i en medelvarm panna. Tillsätt curry, spiskummin och cayennepeppar i pannan med löken och fräs ett par minuter till. Tillsätt mjölk och hönsbuljongtärning i pannan och låt koka upp så att buljongtärningen löser upp sig. Ta av pannan från värmen och ställ åt sidan så länge.
  • Blanda mjöl och smöret i småbitar i en matberedare tills det blir lite smuligt. Tillsätt vattnet och kör ca 20 sekunder till eller tills det precis blir en deg. Tryck ut degen i en rund pajform som är ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Ställ in degen i kylskåpet i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader under tiden.
  • Dra skinnet av den grillade kycklingen. Dra av kycklingköttet med hjälp av två vanliga bordsgafflar. Dela köttet i småbitar.
  • Förgrädda pajdegen i 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut det förgräddade pajskalet. Fördela kycklingköttet och osten i det förgräddade pajskalet. 
  • Blanda äggen med den avsvalnade mjölk, lök och curryblandningen till en äggstanning. Häll äggstanningen över kycklingköttet och osten i pajskalet. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda den i 35-40 minuter. Servera eventuellt pajen med gurkraita eller en sallad.
Gurkraita
1 gurka
3 dl turkisk yoghurt
1 krm caynnepeppar
2 krm garam masala
2 krm salt

Tärna gurkan. Blanda yoghurt med kryddorna i en bunke. Bland ihop med den tärnade gurkan och ställ kallt en liten stund.

tisdag 20 oktober 2009

Färsbiffar med potatis- och kikärtssallad

Det här receptet är exakt vad jag lagade till middag ikväll. Jag var sugen på någonting med mellanöstern-/medelhavs-/balkansmaker. Tahinidressingen kommer från en kokbok om medelhavsmat. Att blanda lamm- och nötfärs har jag sett i turkiska recept på köfte och kryddningen är något slags tolkning av Indien och Mellanöstern. Det går bra att hoppa över potatissalladen och servera biffarna i färdiga pitabröd med sallad och dressing. Receptet nedan är beräknat för fyra personer.




Färsbiffar
250 g nötfärs
250 g lammfärs
1 ägg
1 knippa färsk koriander, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk maizena eller potatismjöl
matfett till stekning

Blanda ihop ingredienserna till en smidig färs. Forma till små runda biffar. Stek ca tre minuter per sida i stekpanna på medelvärme. Servera biffarna med potatis- och kikärtssallad.

Potatis- och kikärtssallad
500 g fast potatis
en burk kikärtor
1 rödlök

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på potatisklyftorna med skalet neråt. Stek potatisklyftorna mitt i ugnen i 30 min. Skala och skiva löken. Häll kikärtorna i en sil och skölj dem noga. Blanda potatisklyftor, lök och kikärtor med tahinidressingen.

Tahinidressing:
1 dl tahini
saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt
vatten

Vispa ihop det tre första ingredienserna till dressingen. Späd med vatten tills det blir en rinnig sås och smaka av med salt.