Det här receptet är exakt vad jag lagade till middag ikväll. Jag var sugen på någonting med mellanöstern-/medelhavs-/balkansmaker. Tahinidressingen kommer från en kokbok om medelhavsmat. Att blanda lamm- och nötfärs har jag sett i turkiska recept på köfte och kryddningen är något slags tolkning av Indien och Mellanöstern. Det går bra att hoppa över potatissalladen och servera biffarna i färdiga pitabröd med sallad och dressing. Receptet nedan är beräknat för fyra personer.
Färsbiffar
250 g nötfärs
250 g lammfärs
1 ägg
1 knippa färsk koriander, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 msk maizena eller potatismjöl
matfett till stekning
Blanda ihop ingredienserna till en smidig färs. Forma till små runda biffar. Stek ca tre minuter per sida i stekpanna på medelvärme. Servera biffarna med potatis- och kikärtssallad.
Potatis- och kikärtssallad
500 g fast potatis
en burk kikärtor
1 rödlök
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och klyfta potatisen. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på potatisklyftorna med skalet neråt. Stek potatisklyftorna mitt i ugnen i 30 min. Skala och skiva löken. Häll kikärtorna i en sil och skölj dem noga. Blanda potatisklyftor, lök och kikärtor med tahinidressingen.
Tahinidressing:
1 dl tahini
saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt
vatten
Vispa ihop det tre första ingredienserna till dressingen. Späd med vatten tills det blir en rinnig sås och smaka av med salt.
ACUTE ONSET LIVE PÅ TRÄDGÅRDEN
10 år sedan
Kan meddela att detta var mumsfilibabba!
SvaraRadera