Idag var jag sugen på något vegetariskt. Den här vegetariska pastan med tomat, morötter och kikärtor kommer från den eminenta kokboken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna Bergenström och Fanny Bergenström (Albert Bonniers förlag, år 2001). Rätten är överraskande god trots att den innehåller relativt enkla ingredienser. Receptet nedan är beräknat för 4 personer.
Lenas pastasås
1 stor gul lök
500 g morötter
1-2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
svartpeppar
½ tsk socker
2 tsk oregano
1 burk kikärtor
1 dl creme fraiche
färsk basilika
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt. Fräs löken i olivolja i en stekpanna. Lägg i de rivna morötterna och tomaterna. Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar, socker och smulad oregano. Koka allt under lock i trettio minuter. Häll upp kikärtorna i en sil och skölj dem väl. Lägg i kikärtorna mot slutet av koktiden. Rör om då och då. Späd med ½-1 dl vatten om det behövs.
Klicka i créme fraiche och blanda ner den ordentligt. Smaka av. Strö över strimlad färsk basilika. Servera genast med nykokt pasta. Parmesan eller pecorino ost smakar gott till men är inte nödvändigt.
ACUTE ONSET LIVE PÅ TRÄDGÅRDEN
10 år sedan
Jättegott!
SvaraRadera