måndag 30 november 2009

Maniska måndagsmorötter

Emellanåt så är vardagarna i november/december fullständigt hysteriskt stressiga. Så var det även idag med växande högar på jobbet, tvättstuga och en tonårsson som skulle utfordras innan kvällens danskurs. Därefter skulle ännu en middag till mig och flickvännen lagas till. Jag valde att laga stekt kyckling, morotssallad och kokt ris. Riset kokar jag i en elektrisk riskokare så det kräver nästan ingen passning alls. Kycklingen stekte jag i ugnen vilket är väldigt bekvämt. Morotssalladen komponerade jag ihop idag. Inspirationen till dressingen kommer från den legendariska vegetariska restaurangen Cranks i London. Morötter är en rotgrönsak som har hängt medan sedan vikingatiden då den kallades för "mororot". De ursprungliga morötterna var antingen gula eller röda. Den oranga varianten mer sentida.


Morotssallad med yoghurtvinägrett
4 morötter
1 rödlök

Skala, skölj och riv morötterna grovt. Skala och hacka rödlöken. Blanda allt med yoghurtvinägretten och låt gärna salladen stå och samla smak en stund.

yoghurtvinägrett
2 msk olivolja
1 msk vinäger
4 msk tjock turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Pressa eller riv vitlöksklyftan. Vispa ihop alla ingredienser till en dressing. Blanda med morötterna och rödlöken.

söndag 29 november 2009

Mamsen fyller år

Den här veckans utmaning i matväg blir att laga mat till mammas födelsedagsbjudning. Precis innan bjudningen ska jag, födelsedagsföräldern och gästerna gå på en guidad visning i konstnären Olle Olssons hus i Solna. Det här betyder att all mat måste vara förberedd så långt det går.

Jag har planerat menyn sen några veckor tillbaka. Det är senhöst/tidig vinter vilket betyder att det måste finnas något varmt på bordet. Gästerna är av den äldre generationen vilket betyder att maten bör vara ganska traditionell. Jag har valt sojamarinerad rostbiff med potatisgratäng och inlagda grönsaker samt picklad ingefära.

Jag jobbar heltid denna vecka och ska hinna med att träna landsvägscykling samt styrketräning. Dessutom så har jag min son denna vecka. Jag ska planera, inhandla och laga mat till 20 gäster till på söndag. Om du följer min blogg i veckan så får du veta hur det gick inklusive recepten.

Vardagssöndag

Ikväll var det bråttom med maten då flickvännen skulle iväg på Stockholms filmfestival. Det fick bli en vardagsfavorit från tidningen Buffé, nämligen pasta med kyckling, fetaost och spenat. Rätten går snabbt att laga och smakerna passar perfekt ihop. Länk hittar du här.

fredag 27 november 2009

Fläskfemman

Idag ville jag visa att det går att göra något gott på bara fem ingredienser. Jag ville också att det skulle vara enkelt att tillaga. Dagens middag är intet nytt under solen, men den smakar gott vilket jag tycker är det viktigaste med mat. Fläskfilé, potatis, paprika och chevréost passar smakmässigt väldigt bra tillsammans. Köttet och grönsakerna tillagas samtidigt i ugnen på en plåt. Chevréröran gör du under tiden det övriga tillagas. Du kan ta vilka grönsaker du vill. Om du är vegetarian så utesluter du köttet och tar mer grönsaker helt enkelt. Receptet är beräknat för fyra personer.



Fläskfemman
500-600 g fläskfilé
8-10 fasta potatisar
2 gula eller röda paprikor
100 g chevréost
2 dl turkisk yoghurt eller lätt creme fraiche
oliv- eller rapsolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Salta och peppra fläskfilén. Lägg fläskfilén mitt i långpannan. Skölj och klyfta potatisarna. Skär paprikan i stora bitar. Lägg potatis och paprika runt filén. Salta och peppra. Droppa olja över köttet och grönsakerna. Sätt in allt mitt i ugnen i 30 minuter. Gör i ordning chevréröran under tiden. Mosa chevréosten med en gaffel och blanda den med yoghurt eller lätt creme fraiche. Om du använder en digital köttermometer så är köttet färdigt vid en innertemperatur på 65-68 grader. Låt köttet vila i 10 minuter i rumstemperatur när det stekt klart. Skiva köttet och servera med potatis, paprika samt chevréröran.

tisdag 24 november 2009

E Deng Kes Wongbeis Wok

Den här rätten har vietnamesiskt ursprung. Det sägs att den här rätten är bra vintermat på grund av ingefärans värmande egenskaper. Jag tycker att den smakar gott året runt. I originalreceptet används salladslök men jag har använt purjolök som är billigare och precis lika god. Receptet är beräknat för fyra personer.



Wokad kyckling med purjolök och ingefära
400-500 g kycklinglårfilé
1 liten purjolök
10 cm ingefära
2 msk ostronsås
1 msk japansk soja
1 tsk strösocker
2 msk olja

Skär kycklingen i små bitar. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala och strimla ingefäran fint. Blanda ostronsås, soja och socker i en kopp eller liknande. Börja med att fräsa ingefära och purjolök 1 minut i hälften av oljan. Ta upp det och ställ åt sidan så länge. Hetta upp resten av oljan och stek kycklingen tills den är nästan färdig. Tillsätt ingefära och purjolök. Tillsätt såserna och rör om. Fräs allt i 1-2 minuter till. Servera med kokt ris.

lördag 21 november 2009

Fart på fläsket

Fläskfilén är egentligen en ganska uttjatad och menlös del av lille nasse. Den är överexponerad på samma sätt som Björn Ranelid eller deltagarna i tv-programmet "Idol". Fläskfilén behöver hjälp av goda kryddor och tillbehör. Ikväll kryddade jag filén med en blandning av spiskummin, koriander och svartpeppar. Det är en kryddkombination som är väldigt vanlig över hela världen. Som tillbehör gjorde jag en yoghurtröra med rödlök och persilja som passar väldigt bra till kryddorna ovan. Till sist så kokade jag quinoa som näst ris är det godaste grynet till mat. Vegetarianer som accepterar ägg kan välja quorn istället för fläsk. Receptet är beräknat för fyra personer.



Kryddad fläskfilé
500 g fläskfilé
1 msk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Skiva köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Blanda kryddorna med oljan i en bunke stor nog att rymma köttet. Blanda köttet med kryddoljan och se till att det täcks av kryddblandningen. Låt gärna det hela dra en stund medan du gör i ordning tillbehören. Stek sedan köttet ca 2 minuter per sida i en medelvarm stekpanna. Servera med kokt quinoa och rödlökyoghurten nedan.

Rödlök med persilja och yoghurt
2 medelstora rödlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 krukor krus- eller slätbladig persilja
½ tsk salt
2 dl tjock turkisk yoghurt

Skala och finhacka rödlök samt vitlök. Finhacka persiljan. Blanda allt med salt och yoghurt.

fredag 20 november 2009

Panik i lunchlådan

Igår kväll så konstaterade jag till min fasa att det inte fanns några rester över till dagens lunchlåda. Efter som jag är en snål människa så ville jag inte äta ute någon mer gång den här veckan. Då valde jag att göra den här enkla indiska linssoppan som är både billig och supergod. Som tillbehör kan man ta med sig lite bröd och frukt så är arbetslunchen räddad. Receptet räcker till fyra små portioner eller till två portioner för mig som är en hungrig jätte.



Indiska linssoppa
3 dl röda linser
1 liter vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 cm färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
1 krm caynnepeppar
2 grönsak- eller hönsbuljongtärningar
olja eller smör till stekning

Skölj linserna i en sil. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och finhacka ingefäran. Fräs löken, vitlöken och ingefäran i matfett i en gryta tills allt blir mjukt. Tillsätt gurkmeja och cayennepeppar i slutet av stektiden och låt det fräsa med en liten stund. Tillsätt vatten, linser och buljongtärningarna och låt allt koka upp. Låt det sedan sjuda under lock i 10-15 minuter. Rör om några gånger under koktiden. Servera med exempelvis vitlöksbröd.

tisdag 17 november 2009

Världens godaste korv Stroganoff

Idag blev det korv Stroganoff. Min version är väldigt enkel och god. Receptet är beräknat för fyra personer.



Korv Stroganoff
400-500 g falukorv
1 gul lök
2 dl lätt creme fraiche
2-3 msk tomatpuré
½ tärning köttbuljong
1 dl vatten
svartpeppar
matfett till stekning

Skala och klyfta den gula löken. Skär falukorven i grova strimlor. Hetta upp matfettet i en stor stekpanna och stek löken i ett par minuter. Tillsätt falukorven och stek tills den fått lite färg. Tillsätt vatten, creme fraiche, köttbuljongtärning, tomatpuré och svartpeppar. Blanda noga och låt det sjuda i några minuter. Servera med kokt ris och någon grönsak.

måndag 16 november 2009

Sesam



Sesamfrö är en fantastisk krydda med god och nötig smak. Här har jag använt sesam i form av både hela frön och i form sesampastan tahini som är vanlig i Mellanöstern. Pannbiffarna är inspirerade av ett egyptiskt recept på friterade köttbullar. Jag har hoppat över friteringen och steker biffarna som vanligt i stekpanna istället. Recepten är beräknade för fyra personer.






Pannbiff med sesampotatis och tahinidressing
500 g nötfärs
4 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 kruka persilja
1 ägg
1 msk maizena eller potatismjöl
1 tsk salt
svartpeppar

Börja med göra att sesampotatis enligt receptet nedan. Gör därefter tahinidressing enligt receptet nedan. Medans potatisen steker färdig i ugnen så gör du pannbiffarna.

Skala och finhacka den gula löken. Riv eller pressa vitlöksklyftorna. Finhacka persiljan. Blanda köttfärs, vitlök, gul lök, persilja, ägg, maizena eller potatismjöl, salt  och peppar till en smidig smet. Forma smeten till små biffar. Stek biffarna i lite olja ca 2-3 minuter per sida. Servera biffarna med sesampotatis, tahinidressing och någon favoritgrönsak.

Sesampotatis
800 g - 1 kg fast potatis
2 msk olja
1 tsk salt
2-3 msk skalade sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen. Skär potatisen i klyftor. Blanda runt potatisen med saltet och oljan i en långpanna. Strö över sesamfrö. Stek potatisen mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.

Tahinidressing:
1 dl tahini
saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt
vatten

Vispa ihop det tre första ingredienserna till dressingen. Späd med vatten tills det blir en rinnig sås och smaka av med salt.

fredag 13 november 2009

Fylld pannkaka

Den här varianten på ugnspannkaka som jag lagade ikväll blir en hel middagsrätt med vuxen smak. Den är billig, lättlagad och jättegod. Sötman från rödlöken, sältan i fetaosten och pepprigheten i rucolasalladen passar perfekt ihop med ugspannkakan. Receptet är beräknat för fyra personer.



Fylld ugnspannkaka
2½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop mjölet och saltet med hälften av mjölken. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa ner resten av mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll smeten i långpannan. Grädda pannkakan i 20 minuter mitt ugnen. Gör fyllningen medan pannkakan gräddas.

Grönsakfyllning
3 rödlökar
1 msk olivolja
ca 70 g rucolasallad
200 g fetaost
2 tsk vinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och skiva rödlöken. Skölj salladen. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek rödlöken mjuk. Tillsätt vinäger, salt och peppar. Bred ut blandningen över den färdiga ungspannkakan. Smula över fetaost och garnera med rucolasallat. Servera!

onsdag 11 november 2009

Kines fulländad av thailändare

Kyckling med cashewnötter är från början en kinesisk rätt som det sägs att thailändarna har adopterat som sin egen. För egen del så tycker jag att den thailändska versionen smakar fantastiskt. Rätten smakar fylligt, sött, smörigt och knaprigt på ett väldigt tilltalande sätt. Köp gärna naturella osaltade cashewnötter som du rostar själv i het stekpanna. Kycklingen går att ersätta med vegetariska substitut som exempelvis tofu. Ostronsås finns i vegetarisk version under namnet "vegetarian stir fry sauce". Fisksåsen är svår att ersätta men japansk eller annan ljus soja kan fungera. Jag brukar använda kycklinglårfilé i den här rätten därför att den smakar mer och inte lika lätt blir torr när man steker den. Receptet är beräknat för fyra personer.



Gai pad met ma-muang himmaphan (kyckling med cashewnötter)
500 g kycklinglårfilé
4 vitlöksklyftor
2 msk ostronsås
2 msk fisksås
2 msk socker
1 krm vitpeppar
2 msk olja till stekning
1 dl rostade cashewnötter
1-2 salladslökar
½ röd paprika

Skiva kycklingfilén tunt. Pressa, riv eller hacka vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Lägg kyckling, vitlök, ostronsås, fisksås, socker och vitpeppar i stekpannan. Stek på hög värme tills såsen har tjocknat något och kycklingen är klar. Blanda i cashewnötterna Garnera med skivad salladslök och skivad paprika. Servera med kokt jasminris.

Torsk på lax

Lax är en av mina favoritfiskar. Den är allsidig och går mycket bra ihop med starka kryddor som exempelvis chili, vitlök och ingefära. Den är också god på egen hand i form av sushi eller sashimi. Den här kvällen ville jag anrätta den så enkelt så möjligt. Därför ugsbakade jag den med lite salt som enda krydda. Som tillbehör gjorde jag en mager variant på bearnaisesås med lätt creme fraiche istället för smör och ägg. Den lätta bearnaisesåsen smakar utmärkt till kyckling och nötkött. Om du är vegetarian så bör du absolut testa såsen ugnbakade eller grillade grönsaker.



Lax med lätt bearnaisesås
4 portionsbitar laxfilé
salt

Sätt ugnen på 175 grader. Salta laxen lätt och lägg den i en form med bakplåtspapper. Lägg laxen med skinnsidan uppåt om det är skinn kvar. Ugnsbaka i 10-15 minuter. Servera med kokt potatis, kall bearnaisesås och sockerärtor eller sugarsnaps.

Lätt bearnaisesås
1 ½ msk finhackad schalottenlök eller gul lök
1 msk finhackad persilja
1 tsk torkad dragon
1 msk vinäger
2 msk vatten
½ tsk krossad vitpeppar
2 dl lätt creme fraiche
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt

Blanda löken, den första mängden persilja, dragon, vinäger, vatten och vitpeppar i en liten kastrull. Koka försiktigt på svag värme till det mesta av vätskan har kokat in. Låt vinäger/lökblandningen svalna helt. Blanda vinäger/lökblandningen med lätt creme fraiche, den andra mängden persilja och salt. Ställ svalt en stund tills servering.

lördag 7 november 2009

Pimpad falukorv

Det här receptet har skapats av Carl Butler. Det är fantastiskt enkelt och falukorven blir nästan som en ny rätt. Det är viktigt att löken får steka så att den blir ordentligt mjuk. Trots att det inte är någon sås till rätten så passar den utmärk till kokt potatis utan att den känns torr. Rödlökens fylliga sötma, svartpepparns aromatiskt milda hetta och smaken av persilja smakar otroligt gott ihop med falukorvens egen kryddning.



Carl Butlers falukorv med rödlök och persilja
400-500 g falukorv
3 stora rödlökar
en knippa persilja
salt och svartpeppar
smör till stekning

Dra skinnet av falukorven, skär den i tjocka skivor och dela skivorna i halvmånar. Skala och klyfta löken. Finhacka eller finklipp persiljan.

Hetta upp en stekpanna och stek rödlöken mjuk i smör. Tillsätt falukorven och stek tills den får lite färg. Krydda med svartpeppar och lite salt. Servera med antingen kokt potatis eller potatismos.

torsdag 5 november 2009

Världen enklaste broccolisoppa

Idag blev det soppa och pannkaka igen. Jag provade att göra Gordon Ramseys superenkla broccolisoppa. Både min son och flickvän tyckte mycket om den. Soppan var förvånansvärt god trots att den var så enkel. Jag kommer nog aldrig att göra någon annan broccolisoppa än den här.



Gordon Ramseys broccolisoppa
2 färska broccolihuvuden
vatten
salt
peppar
eventuellt olivolja

Skölj och ansa broccolin samt skär i bitar. Lägg broccolibitarna i en kastrull och täck med vatten. Salta lätt. Koka upp och sjud broccolin tills den är mjuk. Häll av det mesta av vattnet men spara det till spädning. Mixa broccolin med en stavmixer och späd till lämplig soppkonsisten med det sparade kokvattnet. Smaka av med salt och peppar. Krydda eventuellt med lite olivolja. Servera i djupa tallrikar.

onsdag 4 november 2009

Chili utan kött

Den här vegetariska chilin med kidneybönor gör jag ofta. Oftast serverar jag den med ris, majschips och gurka som tillbehör. De viktigaste smakerna för mig i den här rätten är vitlök, spiskummin och den rökiga hettan som chipotlen ger. Chipotle är rökt röd jalapeno. Den variant som är lättast att få tag här i Sverige är Santa Maria Chipotlepaste. Det går utmärkt att ersätta chipotlen med sambal oelek. Idag hade jag riven ost, hackad rödlök, sallad, tjock yoghurt och majschips som tillbehör. Det blev mycket gott. Som vanligt är receptet beräknat för fyra personer.



Vegetarisk chili
2 burkar kidneybönor a' 400 g
2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
400-500 g krossade tomater
1-3 tsk chipotlepaste eller sambal oelek
1-2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar
olja till stekning

Skölj kidneybönorna i en sil och låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöken. Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt spiskummin när löken är mjuk och stek i en minut till. Tillsätt tomater, bönor, chipotlepaste eller sambal oelek, salt och socker. Låt all sjuda ihop i 5-10 minuter Servera med valfria tillbehör efter egen smak till exempel ris, sallad, gurka, avocado, majschips, vitlöksbröd, gräddfil, finhackad rödlök, riven ost etc.

måndag 2 november 2009

Linssoppa

Den här soppan som jag komponerade idag är enkel, billig och god. Dessutom så är den snabblagad. Uteslut inte basilikaoljan eller osten. Tillbehören sätter pricken över i:et. Pecorino är en långlagrad fårost som påminner om parmesanost men har mer bett i smaken. Givetvis så går det ersätta pecorinon med någon annan lagrad ost t ex parmesan eller västerbotten.



Linssoppa med basilikaolja och pecorino
2 dl röda linser
400-500 g krossade tomater
1 gul lök
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk vinäger
1 tsk socker
salt och peppar
1 msk olja
riven pecorinoost som tillbehör


Skala och hacka löken. Skölj linserna i en sil. Fräs löken i oljan i en stor kastrull tills den blir mjuk. Häll på vatten, krossade tomater, buljongtärningar, vinäger, socker, salt och peppar. Låt det koka upp och sjud sedan under lock i 12 minuter. Servera i djupa tallrikar, strö över riven ost och klicka över basilikaolja.


Basilikaolja
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
peppar

Mixa alla ingredienser med mixer, matberedare eller stavmixer.

söndag 1 november 2009

Pollo con cilantro

Idag så jag en kalkonfilm om mexikanska fribrottare som slogs mot mumier. Jag blev sugen på något enkelt mexikanskt som inte smakade tacos eller texmex. Den här snabblagade mexikanska kycklingrätten såg jag i en mexikansk kokbok som jag lånade på biblioteket för flera år sedan. Det var så enkelt och gott att jag fortfarande kommer ihåg receptet utantill. Smaken kommer i huvudsak från färsk koriander som ju heter cilantro på spanska. Vegetarianer som accepterar ägg kan använda quorn istället för kyckling. Receptet är beräknat för fyra personer.



Pollo con cilantro (kyckling med färsk koriander)
500 g kycklingfilé av lår eller bröst
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 knippa färsk koriander
1 tsk salt
svartpeppar

Skär eller strimla kycklingfilén i småbitar. Finhacka gul lök och vitlök. Finhacka eller finklipp koriandern. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och fräs löken och vitlöken i några minuter. Lägg i kycklingen i stekpannan och stek tills den är färdig i ca 5 minuter. Salta och peppra. Blanda ner den färska koriandern. Servera kokt ris och en sallad.