lördag 21 november 2009

Fart på fläsket

Fläskfilén är egentligen en ganska uttjatad och menlös del av lille nasse. Den är överexponerad på samma sätt som Björn Ranelid eller deltagarna i tv-programmet "Idol". Fläskfilén behöver hjälp av goda kryddor och tillbehör. Ikväll kryddade jag filén med en blandning av spiskummin, koriander och svartpeppar. Det är en kryddkombination som är väldigt vanlig över hela världen. Som tillbehör gjorde jag en yoghurtröra med rödlök och persilja som passar väldigt bra till kryddorna ovan. Till sist så kokade jag quinoa som näst ris är det godaste grynet till mat. Vegetarianer som accepterar ägg kan välja quorn istället för fläsk. Receptet är beräknat för fyra personer.



Kryddad fläskfilé
500 g fläskfilé
1 msk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Skiva köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Blanda kryddorna med oljan i en bunke stor nog att rymma köttet. Blanda köttet med kryddoljan och se till att det täcks av kryddblandningen. Låt gärna det hela dra en stund medan du gör i ordning tillbehören. Stek sedan köttet ca 2 minuter per sida i en medelvarm stekpanna. Servera med kokt quinoa och rödlökyoghurten nedan.

Rödlök med persilja och yoghurt
2 medelstora rödlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 krukor krus- eller slätbladig persilja
½ tsk salt
2 dl tjock turkisk yoghurt

Skala och finhacka rödlök samt vitlök. Finhacka persiljan. Blanda allt med salt och yoghurt.

1 kommentar: