söndag 27 december 2009

Julmatsinköp och ett litet recept

Min bror och jag hade bestämt oss för att hoppa över det traditionella svenska julbordet i år. Vi hade bestämt oss för starkare smaker. Vi träffades några dagar före julafton för att inhandla råvarorna i norra Botkyrka. Till julafton skulle det införskaffas lammstek, bulgur och diverse kryddor. För mig personligen så kändes det udda att köpa lammstek och massor av spiskummin och ingefära istället för sill samt julskinka.



Matbutikerna i Alby och Hallunda har i gemen lägre matpriser jämfört med matbutiker i exempelvis Stockholms innerstad. Det finns också ett varierat utbud på varor från mellanöstern, Afrika och sydostasien även i de "vanliga matbutikerna". Men framför allt så är priserna betydligt bättre. Bilden nedan visar grönsaksbutiken med det svengelska namnet "Hermans frukt and grönt" som ligger i Alby Centrum. Butiken har ett bättre sortiment av allehanda grönsaker från hela världen till bättre priser än någon annanstans i södra Stockholms län.  Alla grönsaker och frukter var mycket fräscha.



Ett av tillbehören som jag gjorde till julens lammstek visade sig vara en rätt som klarar sig bäst på egen hand. Tyvärr så blev bilden från julafton inte lyckad så ni får hålla till godo med ett foto burken med den bulgariska fårosten.



Stekt mangold med fårost och valnötter 
500 g färsk mangold eller spenat
200 g fetaost
1 dl valnötter
olivolja till stekning
salt och peppar

Skölj mangolden och skärt bort grova eller vissna delar. Skär den i grova bitar. Rosta valnötterna i en medelvarm stekpanna. Värm upp olivoljan i en wok eller stor stekpanna och stek mangolden på medelvärme tills mjuknar lite. Salta och peppra. Smula över fetaosten och garnera med valnötterna. Servera!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar