söndag 6 december 2009

Mamsens födelsdag

Nu var mammas stora dag äntligen här och maten som jag förberett i veckan skulle serveras. De rätter som jag bidrog med till buffén på bilden var sojamarinerad helstekt entrécote, potatisgratäng med örtbuljong, tsukemono- pickles på morot och inlagd ingefära. Maten blev succé i viss mån och mamma var nöjd. Tanken med rätterna var att de skulle skapa en bra balans mellan smak, temperatur och konsistens. Samtliga rätter går att förbereda i förväg.




Sojamarinerad entrécote eller rostbiff
1 kg hel entrécote i bit

marinad
1 dl indonesisk söt soja ketjap manis
½ dl japansk soja
1 tunt skivad vitlöksklyfta
2 msk äppelcider- eller risvinäger
1 tsk grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Placera en stektermometer mitt i steken. Ugnsstek entrécoten mitt i ugnen tills den fått en innertemperatur på 60-65 grader. Låt köttet svalna till rumstemperatur. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och knyt ihop påsen. Lägg köttet i kylen och låt det marinera i två dygn. Vänd det några gånger under marineringstiden. Skiva köttet vid servering. Om du vill så kan du koka upp marinaden och låta den svalna. Sedan kan du droppa den över det skivade köttet.


Potatisgratäng med örtbuljong
800-1000 g mjölig potatis
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl hönsbuljong
1 tsk salt
peppar
2 msk smör
1 kruka i gräslök

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa, slitsa och skölj purjolöken för att sedan skiva den tunt. Stek purjolöken i 2 minuter i lite smör. Skala och skiva potatisen i ½ cm skivor. Skala och finhacka vitlöken. Varva potatis, purjolök och kryddor i en smord ugnsform. Häll över buljongen och klicka över smöret. Platta till allt med en slev. Grädda gratängen i 40-50 minuter mitt i ugnen. Klipp gräslök över den färdiggräddade gratängen. Du kan göra gratängen 1 dag i förväg och sedan värma den på 200 grader varm ugn efter att du häll lite vätska på  sidan.


Tsukemono- morotspickles
2 morötter
4 msk salt
2 dl risvinäger

Skala och skölj morötterna. Skiva morötterna mycket tunt på längden. Gnid in morötterna med saltet och låt det dra i en timme. Skölj morötterna mycket noga. Lägg morötterna i en glasburk och häll över vinäger så det täcker. Ställ det kallt och låt stå i 1-2 dygn. Skölj före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar