söndag 17 januari 2010

Jävla kyckling, sa Anka

Efter att jag hade misshandlat matsmältningsorganen igår med tjeckiskt öl och kryddstark turkisk korv så längtade magen efter nåt snällt. Kvällens middag fick bli en rätt som skonar magen, plånboken och själen. Tillsammans med ingefärssåsen så blir den kokta kycklingen plötsligt både spännande och smakrik. Anna Anka sa "jävla kyckling" i tv när hon satt och tuggade i sig kycklingbrosk som hon påstod skulle ge skydd mot cancer. Jag ställer mig mycket tvivlande fru Ankas hemsnickrade teorier. Rätten har sitt ursprung i Kina. Receptet räcker till fyra personer.



Baiyin ji- kokt kyckling med ingefärssås
1 hel kyckling
2 liter vatten
3 msk salt

ingefärssås
4 cm ingefära
4 cm purjolök
1 dl rapsolja
1 tsk salt

kokt ris till servering

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull. Täck den med kallt vatten och tillsätt saltet. Låt den koka upp och koka i 5 minuter. Vänd på den låt den koka i ytterligare 5 minuter. Slå av plattan och låt kycklingen stå på eftervärme i 30 minuter(om du liksom jag har häll med induktionsvärme så får du låta kycklingen stå på lägsta effekt med lock i 30 minuter istället, då hällen inte håller värmen lika bra som en spisplatta)

Gör i ordning såsen under tiden kycklingen kokar. Skala och finhacka ingefäran. Ansa och skölj purjolöken samt finhacka den. Lägg samtliga såsingredienser i en kastrull och låt det koka på svag värme i 1-2 minuter under omrörning.

Stycka den kokta kycklingen. Lägg den på en skärbräda , ta loss vingarna, och låren, skär loss brösten. Dela brösten och lägg upp alla delar på ett serveringsfat. Skeda över såsen och servera med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar