tisdag 12 januari 2010

Lille Tomat avundsjuk

Tomaten är icke att förglömma. God, söt, syrlig och ibland härligt aromatisk är tomaten om man har tur. Jag har tagit med mina favoritröror med tomat. Den första är en variant på tomatsalsa som passar bra till texmex-mat och att dippa majschips i. Pebre passar till exempel till grillat kött, fisk och egentligen till det mesta som smakar gott tillsammans med koriander/tomat. Den ska ha en stark smak av finhackad färsk koriander.




Enkel och billig tomatsalsa
400-500 g krossade tomater på burk
½ gul lök
1 tsk mald spiskummin
2 tsk vinäger
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk sambal oelek eller annan chilikrydda
olja till stekning

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök samt spiskummin i 4 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt röran koka ihop till lagom konsistens i ca 10 minuter. Låt salsan svalna och servera.

Pebre
4-6 tomater
1 röd eller gul lök
1 knippa färsk koriander
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Dela och kärna ur tomaterna samt skär dem i bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka koriandern. Blanda samtliga ingredienser till en salsa. Låt pebren dra i minst 30 minuter. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar