fredag 22 januari 2010

Thailandssåsen, inte Hallandssåsen

Sonen sov över hos en kompis denna kväll så då skulle det bli något alldeles extra smakrikt till fredagsmiddag. Valet föll på thailändsk svartpeppar och vitlökskyckling. Innan chilipepparn gjorde sitt segertåg över världen, från Sydamerika och vidare i de portugisiska handelsresandes fotspår, användes stora mängder peppar i det gamla thailändska köket för att uppnå hetta.

Just kombinationen av svartpeppar, vitlök och korianderrötter är basen i många thailändska currypastor. För att få rätt smak så bör man helst köpa hela korianderplantor med rötterna kvar i en butik med sydostasiatiskt sortiment.

Bli inte skrämd av den stora mängden kryddor för smaken är välbalanserad med en härligt het arom av koriander, svartpeppar och vitlök. Den här rätten inte starkare än exempelvis pepparstek. Receptet är lagom till 4-6 personer.



Kai Thod Krathiem prik Thai- svartpeppar- vitlökskyckling
700 g skivad kycklårfilé
5 msk olja
6 finhackade vitlöksklyftor
2 msk krossad svartpeppar
3 skivade korianderrötter
2 msk socker
3 msk thailändsk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk mörk soja
2-3 msk finhackade korianderblad

Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna tills den nästan börjar ryka. Tillsätt kycklingen och stek tills den är nästan färdig. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat. Stek svartpeppar, vitlök och korianderrötter i någon minut. Tillsätt fisksås, ostronsås, socker och soja. Tillsätt kycklingköttet och låt det sjuda på medelvärme tills kycklingen är genomkokt. Rör till sist ner korianderbladen. Servera med kokt jasminris och till exempel en thailändsk gurksallad.

2 kommentarer:

  1. kanske hägerstensåsen?

    SvaraRadera
  2. Jag har provat vardagssöndagreceptet nu. Betyg: fem kottar. Testade att pimpa upp den med paprika och det blev plus i kanten.

    SvaraRadera