torsdag 7 januari 2010

Herr Gurka förtjänar mer uppmärksamhet


Gurkan är en mångsidig grönsak och passar särskilt fint som tillbehör till maten som pickles, sallad eller i en röra med yogurt. Nedan har jag samlat fyra favoritrecept från Thailand, Korea, Grekland och Indien. Om du vill så kan du även kolla den här länken till en supergod kinesisk gurksallad.



Ajad (thailändsk gurksallad)
1 gurka
½ rödlök
1 röd chilipeppar

lag
½ dl kokhett vatten
3 msk mild ljus vinäger, t ex äppelcider- eller risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Blanda socker, salt och vinäger med hett vatten i en skål. Rör om tills sockret och saltet har löst sig.  Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den med hjälp av en tesked. Skiva sedan gurka så att det blir "halvmånar". Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka eller finstrimla chilipepparn. Om du vill ha mildare smak så tar du bort kärnor och membran från chilipepparn. Blanda grönsakerna med lagen i skålen och låt det dra en stund så att smakerna kommer fram. Salladen passar bra till all slags sydostasiatisk mat.

Oi namul (koreansk chiligurka)
40 skivor gurka (ca 200 g)
2 tsk koreansk rödpeppar (finns i affärer som säljer koreanska,  kinesiska, japanska och ostasiatiska matvaror)
2 msk ättiksprit (12 %)
2 tsk socker

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt salladen stå och dra i minst 30 minuter för att samla smak. Slå bort överflödig vätska. Servera till koreansk mat men även gärna till vissa andra asiatiska rätter.

Tsatziki (grekisk gurksallad)
1 gurka
1-2 vitlöksklyftor
4 dl tjock turkisk eller grekisk yogurt
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk vinäger
1 msk olivolja
(2 msk hackad färsk mynta om du vill)

Skala, kärna ur och grovriv gurkan. Lägg den rivna gurkan i en sil och blanda den med saltet. Låt gurkan rinna av i minst en halvtimme. Under tiden så blandar du yogurten med pressad vitlök, svartpeppar, vinäger och olivolja i en bunke. Tillsätt även mynta om du vill. Krama ur gurkan ordentligt och blanda den vitlöksyogurten. Låt gärna röran stå kallt en halvtimme så att den samlar smak. Servera som ensamrätt med bröd eller som tillbehör till mat.

Raita (indisk gurkyogurt)
½ gurka
1 grön chilipeppar
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk salt
3 dl turkisk yogurt

Tärna gurkan. Kärna ur och finhacka chilipepparn. Blanda gurka, chilipeppar, spiskummin, salt och yogurt i en skål. Låt gärna röran stå kallt en stund och samla smak. Servera röran som tillbehör till indisk mat.

2 kommentarer:

  1. Vi åt en så jäkla god koreansk gurksallad på nyår jag är nyfiken på att prova dom här recepten också! Blev peppad liksom.

    SvaraRadera
  2. Och missa för guds skull inte den kinesiska. Den är gurksalladens motsvarighet till kakor. Eeh, typ.

    SvaraRadera