måndag 28 december 2009

Udda omelett


För någon vecka sedan så lagade jag den här udda men ovanligt goda omeletten till middag. Bönor, räkor och tomat i omeletten var en fullträff. Receptet kommer från Nigeria och är beräknat för fyra personer.



Bön- och räkomelett (Ma-Mai)
100 g skalade räkor
1 burk vita bönor
1 gul lök
4 tomater
6 ägg
½ tsk salt
svartpeppar
cayennepeppar
olja till stekning

Grovhacka räkorna. Skala och finhacka löken. Grovhacka tomaterna. Häll bönorna i en sil och skölj dem ordentligt under rinnande vatten.  Vispa ihop äggen i en bunke. Lägg i bönor, räkor, lök, tomater och kryddor i bunken med äggen. Blanda ihop allt noga. Hetta upp oljan i omelett- eller stekpanna på medelvärme. Lägg i en fjärdedel av smeten i pannan och rör försiktigt så att den lösa smeten kan rinna ner och stelna. Lägg ett lock på stekpannan och vänd upp och ner så att omeletten hamnar på locket. Låt omeletten sedan glida ner i stekpannan igen och stek den ca 1 minut på andra sidan. Stjälp sedan upp omeletten på en tallrik. Stek sedan ytterligare 3 omeletter på samma sätt. Servera med bröd och sallad.

söndag 27 december 2009

Julmatsinköp och ett litet recept

Min bror och jag hade bestämt oss för att hoppa över det traditionella svenska julbordet i år. Vi hade bestämt oss för starkare smaker. Vi träffades några dagar före julafton för att inhandla råvarorna i norra Botkyrka. Till julafton skulle det införskaffas lammstek, bulgur och diverse kryddor. För mig personligen så kändes det udda att köpa lammstek och massor av spiskummin och ingefära istället för sill samt julskinka.



Matbutikerna i Alby och Hallunda har i gemen lägre matpriser jämfört med matbutiker i exempelvis Stockholms innerstad. Det finns också ett varierat utbud på varor från mellanöstern, Afrika och sydostasien även i de "vanliga matbutikerna". Men framför allt så är priserna betydligt bättre. Bilden nedan visar grönsaksbutiken med det svengelska namnet "Hermans frukt and grönt" som ligger i Alby Centrum. Butiken har ett bättre sortiment av allehanda grönsaker från hela världen till bättre priser än någon annanstans i södra Stockholms län.  Alla grönsaker och frukter var mycket fräscha.



Ett av tillbehören som jag gjorde till julens lammstek visade sig vara en rätt som klarar sig bäst på egen hand. Tyvärr så blev bilden från julafton inte lyckad så ni får hålla till godo med ett foto burken med den bulgariska fårosten.



Stekt mangold med fårost och valnötter 
500 g färsk mangold eller spenat
200 g fetaost
1 dl valnötter
olivolja till stekning
salt och peppar

Skölj mangolden och skärt bort grova eller vissna delar. Skär den i grova bitar. Rosta valnötterna i en medelvarm stekpanna. Värm upp olivoljan i en wok eller stor stekpanna och stek mangolden på medelvärme tills mjuknar lite. Salta och peppra. Smula över fetaosten och garnera med valnötterna. Servera!



fredag 25 december 2009

Kycklingcurry helt mild

Min son gillar förvisso stark mat, men han är ännu inte redo för den allra hetaste indiska maten. Både jag och min  flickvän gillar kryddstark mat så till kvällens middag blev fick bli en kompromiss. Jag valde att laga en kyckling Korma som är en nordindisk variant på curry helt utan heta kryddor. För att såsen inte ska bli för menlös så är det viktigt steka kryddor och lök tillräckligt länge. Receptet är beräknat för fyra personer.




Kyckling Korma
500-600 g kycklinglårfilé, skuren i munsbitar
3 cm ingefära, skalad och skivad
2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
1 gul lök, finhackad
3 hela gröna kardemummakapslar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
2 dl lätt creme fraiche
1-2 msk olja till stekning
25 g skållad och skalad mandel
rostad flagad mandel och färsk koriander till garnering

Lägg skållad mandel, vitlök, ingefära och 2 msk vatten i en matberedare och kör till en slät massa. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och stek kycklingen till den är nästan färdig. Ta upp kycklingen och lägg på ett fat. Hetta upp resten av oljan och stek kardemummakapslarna på medelvärme i 2 minuter. Tillsätt löken och stek i 5 minuter. Tillsätt sedan ingefärs- och vitlökspastan tillsammans med spiskummin samt salt och stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt sedan kycklingbitarna och lätt creme fraich, rör om samt låt koka i några minuter. Garnera med rostad flagad mandel och färsk koriander. Servera med ris.

torsdag 24 december 2009

torsdag 17 december 2009

Potatis, lök och köttfärs nu igen

Idag var jag sugen på "vanlig" mat. Jag gjorde min egen variant på pannbiff med lök serverat med potatismos. Jag kryddade köttfärsbiffarna med gräslök, vitlök och svartpeppar. Det blev mycket lyckat. Flickvännen blev så förtjust att jag inte hann fotografera maten innan hon hade tömt tallriken halvvägs. Recepten är beräknade för fyra personer.



Pannbiff med gräslök, svartpeppar och vitlök
500 g köttfärs
1 kruka gräslök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk maizena eller potatismjöl
1 tsk krossad svartpeppar
1 tsk salt

Finhacka eller finklipp gräslöken. Riv eller pressa vitlöksklyftan. Lägg köttfärsen i en bunke. Tillsätt ägg, maizena, salt, peppar, gräslök och vitlök. Blanda ihop allt till en jämn smet. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Forma små biffar av färsen och lägg på plåten. Sätt in plåten i ugnen i 5-7 minuter. Servera biffarna med potatismos och stekt lök.

Potatismos
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl mjölk
1 msk smör

Skölj och skala potatisen. Skär den i bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten och tillsätt salt. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Häll av vattnet. Värm mjölken med smör, salt och peppar. Pressa potatisen med en potatispress eller vispa sönder den med en elvisp eller mosa den med en potatisstöt. Tillsätt den varma mjölkblandningen och vispa ihop till ett luftigt mos.

Stekt lök
3-4 gula lökar
salt och peppar
smör till stekning

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills den är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 16 december 2009

Nasse- misshandlad av Svenne Banan och ratad av Muhammed

Jag är ledig i jul och som vanligt faller det på min lott att styra upp julfirandet för min numera ganska brokiga familjeskara. Till julafton kommer min bror, systrar och svägerska som kommer från Västafrika samt hennes kompis. Svägerskans kompis är muslim. Efter vad som kommit fram i media om hanteringen av våra svenska grisar så tar det emot att ställa fram en julskinka på bordet. När det dessutom kommer en muslim till jul så är det ytterligare en anledning att inte servera gris. Jag och min bror bestämde oss för att göra en lammstek från Ghana som är inbäddad i massor av spiskummin, en västindisk variant på ratatouille som innehåller chili och ingefära, stekt mangold med lök och chili och en variant på bulgur som är blandad med pasta. Menyn kan verka kaotisk men smakerna går väldigt bra ihop. De enda svenska inslagen blir Jansons frestelse och naturligtvis sill. Jag kommer naturligtvis att blogga om detta eminenta julbord.

tisdag 15 december 2009

I väntan på färskpotatis

I kalla december så är det inte mycket bevänt med våra egna inhemska råvaror. I vart fall inte när det gäller grönsaker med mera. Det är därför många av rätterna som jag har bloggat om har en asiatisk karaktär. Det gäller även kvällens middag. Min flickvän och jag var sugna på något med smak av rostat sesamfrö. Därför gjorde jag en den här kinesiska kycklingrätten och serverade den tillsammans med gurksallad smaksatt med sesamolja. Receptet är beräknat för fyra personer



Kyckling med lime och soja
ca 1,2 kg färsk kyckling eller 900 g färdigstyckade kycklingdelar
3 msk limesaft
3 msk mörk kinesisk soja
en liten nypa socker
salt och peppar
olja till stekning
2 tsk sesamolja

Om du använder hel kyckling så ska du stycka den grytbitar. Bryn kycklingen i olja i en stekpanna och lägg över i en gryta med lock. Salta och peppra kycklingbitarna lätt. Tillsätt limesaft, soja och socker. Låt sedan kycklingen bräsera i ca 25 minuter under lock. Till sist så tillsätter du sesamolja. Servera med kokt ris. Här hittar du receptet på gurksallad. Observera att du måste dubblera gurksalladsreceptet ifall det ska räcka till fyra personer. Om du vill så kan du strö rostade sesamfrön över både salladen och kycklingen.

onsdag 9 december 2009

Lax helt enkelt

Den här rätten gör jag ofta. Det är en av de enklaste och godaste laxrätter jag har ätit. Smaken av ingefära och japansk soja lyfter laxen till himmelska höjder. Att det är otroligt enkelt gör inte det hela sämre.



Lax med soja och ingefära
500 g skinnfri laxfilé skuren i 2 cm kuber
4-5 msk japansk soja
2-3 cm färsk ingefära, finriven
ev 1 tsk wasabipasta
olja till stekning

Blanda en dipsås av soja, ingefära och wasabipasta. Stek laxkuberna ca 2 minuter i en stekpanna. Vänd en gång. Laxkuberna smakar bäst om du steker dem så att det ären rosa nästan rå kärna i mitten. Servera med kokt ris och någon kokt grönsak. Dippa laxkuberna i såsen eller häll såsen över fiskbitarna.

tisdag 8 december 2009

Lämnad med rester

Idag fick jag äta middag ensam. I kylskåpet fanns det rester kvar från mammas födelsedag i form av helstekt entrécote, lite grönsaker och inlagd ingefära. I skafferiet hade jag torkade äggnudlar. Med lite fantasi, svartpeppar och ostronsås så var det enkelt att göra en god middag för en ensam kille. Mitt recept är bara ett förslag. Du kan använda din egen fantasi och skapa din egen resträtt. Receptet räcker till två rejäla portioner.



Gräsänklingens biffnudlar
200-300 g kokt eller stek nötkött i tjocka strimlor
150-200 g äggnudlar
1 röd eller gul lök i smala klyftor
½-1 röd paprika i bitar
1 tunt skivad vitlöksklyfta
2 msk ostronsås eller efter egen smak
en nypa socker
svartpeppar efter smak
olja till stekning

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Häll de kokta nudlarna i ett durkslag och låt dem rinna av. Stek grönsakerna ett par minuter i olja i en stekpanna. Tillsätt kött, ostronsås, lite socker och svartpeppar. Låt det fräsa någon minut eller tills allt är genomhett. Servera nudlarna i djupa skålar och toppa med det frästa köttet samt grönsakerna. Jag åt inlagd ingefära till vilket smakade fantastiskt.

söndag 6 december 2009

Mamsens födelsdag

Nu var mammas stora dag äntligen här och maten som jag förberett i veckan skulle serveras. De rätter som jag bidrog med till buffén på bilden var sojamarinerad helstekt entrécote, potatisgratäng med örtbuljong, tsukemono- pickles på morot och inlagd ingefära. Maten blev succé i viss mån och mamma var nöjd. Tanken med rätterna var att de skulle skapa en bra balans mellan smak, temperatur och konsistens. Samtliga rätter går att förbereda i förväg.




Sojamarinerad entrécote eller rostbiff
1 kg hel entrécote i bit

marinad
1 dl indonesisk söt soja ketjap manis
½ dl japansk soja
1 tunt skivad vitlöksklyfta
2 msk äppelcider- eller risvinäger
1 tsk grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Placera en stektermometer mitt i steken. Ugnsstek entrécoten mitt i ugnen tills den fått en innertemperatur på 60-65 grader. Låt köttet svalna till rumstemperatur. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och knyt ihop påsen. Lägg köttet i kylen och låt det marinera i två dygn. Vänd det några gånger under marineringstiden. Skiva köttet vid servering. Om du vill så kan du koka upp marinaden och låta den svalna. Sedan kan du droppa den över det skivade köttet.


Potatisgratäng med örtbuljong
800-1000 g mjölig potatis
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl hönsbuljong
1 tsk salt
peppar
2 msk smör
1 kruka i gräslök

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa, slitsa och skölj purjolöken för att sedan skiva den tunt. Stek purjolöken i 2 minuter i lite smör. Skala och skiva potatisen i ½ cm skivor. Skala och finhacka vitlöken. Varva potatis, purjolök och kryddor i en smord ugnsform. Häll över buljongen och klicka över smöret. Platta till allt med en slev. Grädda gratängen i 40-50 minuter mitt i ugnen. Klipp gräslök över den färdiggräddade gratängen. Du kan göra gratängen 1 dag i förväg och sedan värma den på 200 grader varm ugn efter att du häll lite vätska på  sidan.


Tsukemono- morotspickles
2 morötter
4 msk salt
2 dl risvinäger

Skala och skölj morötterna. Skiva morötterna mycket tunt på längden. Gnid in morötterna med saltet och låt det dra i en timme. Skölj morötterna mycket noga. Lägg morötterna i en glasburk och häll över vinäger så det täcker. Ställ det kallt och låt stå i 1-2 dygn. Skölj före servering.

onsdag 2 december 2009

Mamsen fyller år tillbehör nr 1

Ikväll och alldeles försent så gjorde jag i ordning det första tillbehöret till den sojamarinerade rostbiffen. Jag la in färsk ingefära i en så kallad 1-2-3-lag som man vanligen brukar använda till sillinläggningar. Receptet är skapat av den svenske kocken Marcus Samuelsson. Den inlagda ingefäran smakar fantastiskt gott till kött, fisk, fågel och grönsaker.



Inlagd ingefära
300 g ingefära
½ dl ättiksprit
1 dl socker
1½ dl vatten

Skala ingefäran och skivan den mycket tunt. Lägg den i en kastrull och täck med vatten. Låt det koka upp och sen sjuda 5 minuter. Häll ingefäran i ett durkslag och skölj den under rinnande kallt vatten. Blanda ättiksprit, vatten och socker till lagen i en kastrull och låt det koka upp. Ta av det från plattan och lägg i ingefäran. Låt det svalna och häll sedan upp det in ren glasburk med tättslutande lock. Förvara i kylskåpet.