torsdag 3 november 2011

Svenskt värre

Jag skulle göra traditionella köttbullar med gräddsås, men istället så blev det en egen tolkning av svenska smaker. Ofta när jag lagar mat så vill jag sätta min egen prägel på maten. Det gjorde jag även nu, även fast smakerna är bekanta. Till just det här receptet tycker jag att det är viktigt att välja en god potatissort. Receptet räcker till fyra portioner.

Senaps- och persiljejärpar med gräddsås
500 g blandfärs
½ gul lök
1 ägg
2 msk vanlig svensk senap
1 kruka persilja
1 msk maizena
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

sås
2 dl vatten
½ dl vispgrädde
½ köttbuljongtärning
1 msk vetemjöl
1 tsk japansk soja

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv den gula löken på den grova sidan av ett rivjärn. Finklipp eller hacka persiljan. Blanda köttfärs, riven lök, hackad persilja, senap, ägg, maizena, salt och vitpeppar till en smidig färs.   Forma färsen till järpar och lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek järparna mitt i ugnen i 15 minuter. Hit kan rätten förberedas upp till ett par dagar i förväg. Låt i såfall järparna svalna och förvara dem övertäckta i kylskåpet fram till de ska serveras. När det är dags för servering så hettar du upp lite matfett i en stekpanna och bryner järparna tills de har fått lite färg. Ta upp järparna och lägg dem på ett fat. Häll sedan vatten i stekpannan och låt koka upp. Lös upp buljongtärningen. Blanda ut i vetemjölet i grädden. Blanda ner grädd-/vetemjölsblandningen i stekpannan och låt koka i 5 minuter på svag värme tills såsen tjocknar lite. Blanda ner japansk soja. Hälls såsen över järparna och servera med kokt potatis samt exempelvis gurksalladen nedan.

Gurksallad med rödlök och vinägrett
1 gurka
1 rödlök
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
1 krm peppar

Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnorna med en tesked. Skär gurkan i stavar. Skala rödlöken, dela den och skär i tunna skivor. Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett i en skål. Blanda gurka och rödlök med vinägretten. Servera som tillbehör till rätten ovan.

torsdag 6 oktober 2011

Totomatsoppa

Tomatsoppa är riktigt god mat för väldig liten peng. Men den kan behövas drygas ut för att bli en fullvärdig måltid. Att blanda kokt ris eller andra kokta gryn i soppan är ett mycket gott sätt att göra den mer mättande. Jag har även lagt till smulad fetaost och basilika för att variera soppan. Nog snackat. Nu till receptet som är beräknat för fyra personer.

Tomatsoppa med ris, fetaost och basilika
2 förpackningar passerade tomater a 400-500 g
1 gul lök
2 dl vatten
1 kruka basilika
150 g fetaost
2 msk olivolja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm cayennepeppar
1 tsk socker
2 dl okokt ris

Börja med att koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka den gula löken. Hetta upp olivoljan till medeltemperatur i en stor kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt passerade tomater, vatten, smulade grönsaksbuljongtärningar, cayennepeppar och socker. Låt det koka upp och sjuda 3 minuter under lock på värme. Under tiden smular du fetaosten och strimlar basilikan, Ta av soppan från värmen och tillsätt ris, fetaost och basilika. Servera!

onsdag 28 september 2011

Kuckling

Det här är ett enkelt sätt att krydda och tillaga kyckling. Servera med ris och sallad.

Marinerad ugnsstekt kyckling
1 kg kycklingdelar med ben eller 500 g kycklingfilé av bröst eller lår

marinad
3 msk mörk kinesisk soja
saften av ½ citron
3 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1 msk sesamolja

Lägg soja, citronsaft, sesamolja, grovhackad chilipeppar och grovhackad vitlök i en matberedare eller mixer. Kör tills allt är finfördelat. Lägg kycklingdelarna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Blanda väl och låt marinera i 4 timmar eller över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingdelarna i ugnsäker form mitt i ugnen. Kycklingdelar med ben tar ca 45 minuter innan det blir klart och kycklingfilé tar ca 20 minuter. Servera med ris och sallad.

Lisens lax

När min flickvän komponerar recept blir det ofta enkelt, nyttigt och väldigt gott. Det här receptet är fullt nyttiga fettsyror som gör gott för både hjärta och blodkärl. Dessutom smakar det alldeles förträffligt. Receptet är beräknat till fyra personer. Just basilika, tomat och avokado smakar utmärkt till lax.

Lisens glada lax
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 150 g styck
2 avocadofrukter
200 g körsbärstomater
1 kruka basilika
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
4 portioner kokt quinoa, ris eller bulgur till servering

Sätt ugnen på 200 graders värme. Salta och peppra laxen samt lägg den på bakplåtspapper på en plåt. Stek laxen i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Skölj körsbärstomaterna och dela dem på mitten. Dela och kärna ur avocadon. Ta ut bitar av avocadon med en tesked och lägg i en skål. Blanda ner körbärstomaterna. Strimla basilikan och lägg i skålen. Blanda ner olivolja och smaka av med salt samt svartpeppar. Servera den färdigstekta laxen med tomat- och avocadosalsan samt quinoa, bulgur eller ris.

måndag 12 september 2011

När du har mer tid än timlön, men inte ens det

Ikväll lagade jag middag för fyra personer för under 60 kronor. Det blev en vegetarisk chili med svarta bönor, majs och tomat. Jag gjorde den mer fyllig än stark så att den skulle bli barnvänlig. Snabblagat, gott och riktigt billigt. Vad mer kan man begära en måndag i september?


Den lägre medelklassbyråkratens budgetchili
2 burkar svarta bönor a 400 g
1 burk konserverade majskorn a 340 g
400-500g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk salt
1 nypa socker
1 tsk sambal oelek
1 msk malen spiskummin
1 krm svartpeppar
2 msk olja till stekning
kokt ris och majschips till servering

Skala och hacka lök samt vitlök. Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stek löken samt vitlöken på medelvärme tills den blir mjuk. Tillsätt spiskummin och låt fräsa med en minut. Tillsätt tomater, smulad grönsaksbuljongtärning, salt, socker, sambal oelek och svartpeppar. Blanda om och låt tomatsåsen koka ihop i några minuter. Häll bönorna i en sil och skölj dem. Låt majsen rinna av. Tillsätt bönor och majs i tomatsåsen. Låt allt koka upp. Servera med kokt ris, majschips och till exempel skivad gurka.

onsdag 7 september 2011

Vietnamesiskt vegan

Det här är en vegetarisk variant av en rätt som normalt lagas med kyckling och massor av ingefära. Jag har helt enkelt bytt ut kycklingen mot tofu och ostronsåsen mot vegetarisk woksauce. Jag brukar försteka tofun för att göra den lite fastare i konsistensen, men om du vill så kan du hoppa över det momentet. Woken räcker till 2-3 hungriga personer.

Vietnamesisk veganwok med ingefära, tofu och purjolök
4oo g fast tofu
1 liten purjolök
10 cm färsk ingefära
2 msk vegetarian stir fry sauce eller någon annan vegetarisk woksås
1 msk japansk ljus soja
1 tsk socker
olja till stekning
svartpeppar

Skär tofun i centimetertjocka skivor. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala och strimla ingefäran fint. Blanda såserna med socker och lite svartpeppar i en kopp eller skål. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tofuskivorna gyllenbruna i omgångar på medelvärme några minuter på varje sida. Ta upp tofuskivorna och lägg på en tallrik så länge. Stek ingefära och purjolök i en minut. Tillsätt såsblandningen och tofun samt fräs i ett par minuter till. Servera woken med kokt jasminris.

onsdag 24 augusti 2011

Enklaste utflyktsmaten

Det här är en löjligt enkel och god pastasallad för spontana picknickar eller utflykter. Den har få ingredienser och  går snabbt att göra i ordning. Den innehåller inga färska grönsaker men jag brukar servera skivad gurka eller liknande vid sidan av.

Pastasallad för utflykt
250 g pasta, exempelvis fusilli
180 g färdigstrimlad rökt skinka
200 g ost, exempelvis herrgård
300-400 g konserverade majskorn
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
1 msk ljus vinäger, exempelvis äppelcider- eller vitvinsvinäger
2 krm salt
svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag. Vispa ihop olja, vinäger, salt och lite svarpeppar till en vinägrett i en skål. Blanda den varma pastan med vinägretten. Låt det svalna. Tärna osten. Låt de konserverade majskornen rinna av. Blanda osttärningar, skinka och majs med den avsvalnade pastan. Lägg allt i en burk med lock och ta med på utflykt. Servera gurka eller andra valfria grönsaker skurna i bitar till pastasalladen.

tisdag 5 juli 2011

Honing

Jag fick häromdagen ett uppdrag att skapa recept för en tidning för biodlare och till min hjälp fick jag 500 gram utmärkt svensk flytande honung insamlad på Flatenlandet. Det är högsommar just nu och härliga kvällar för grillning vilket har inspirerat till de här recepten. Dessutom så är jordgubbarna som bäst just nu. Till varmrätten med fläskkarré har jag försökt att utgå från svenska smaker. Efterrätten jordgubbar och grekisk yogurt är grekiskinspirerad. Honung ingår i alla tre recepten.  Börja med att göra gurksalladen.

Syrlig gurksallad med honung, rödlök och persilja
1 gurka
1 rödlök
½ dl finhackad persilja
½ dl ljus vinäger t ex äppelcider- eller vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala gurkan och klyv den på längden. Skrapa ur kärnorna med hjälp av en tesked. Skiva därefter gurkan till centimetertjocka "halvmånar". Skala och finhacka rödlöken. Blanda vinäger, honung, salt och peppar i en skål till saltet har löst sig. Blanda i gurka, rödlök och persilja. Låt salladen stå och dra i rumstemperatur medans du gör i ordning fläskkarrén.

Honungs-, senaps- och timjansglaserad fläskkarré
4 skivor benfri fläskkarré a ca 150 g styck
salt och peppar

Glaze
3 msk flytande honung
2 msk dijonsenap
1 msk smör- och rapsolja eller vanligt smält smör
1 tsk soja
2 msk finhackad färsk timjan eller 2 tsk torkad smulad timjan

Salta och peppra fläskkarrén på båda sidor. Låt köttet ligga framme minst en halvtimme i rumstemperatur. Blanda ingredienserna till glazen i en skål. Antingen grillar du köttet på utegrilll eller grillpanna ca 4 minuter per sida.   Eller så steker du det på medelvärme med lite matfett i en stekpanna ca 4 minuter per sida. Därefter penslar du glazen på båda sida på köttet och låter det vila i 5 minuter före servering. Servera överbliven glaze som sås till köttet. Servera med gurksalladen och kokt potatis.

Grekisk yogurt med honung, jordgubbar och mandel
5 dl tjock grekisk yogurt, fetthalt 10 %
500 g jordgubbar
1 dl mandelspån
flytande honung av god kvalitet

Rosta mandelspånen lätt gyllenbruna i en torr stekpanna på medelvärme och häll över på en tallrik för att svalna. Vispa yogurten slät med en gaffel och fördela den i fyra serveringsskålar. Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Fördela jordgubbarna i skålarna. Garnera med mandelspånen. Ringla över flytande honung efter smak. Servera.

söndag 29 maj 2011

Alfredo Surmontanas Pebre

Det är ett av det absolut godast grilltillbehören jag känner till. Receptet är min egen tolkning av den chilenska salladen/salsan Pebre. Det ska vara rejält mycket koriander i för att få den rätta smaken. Viktigt är också att man använder bra tomater. Receptet räcker till fyra personer som tillbehör.

Alfredo Surmontanas Pebre
400 g tomater t ex körsbärstomater
1 rödlök
1-2 krukor färsk koriander
2 msk olivolja
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Skölj tomaterna och skär dem i små bitar. Skala och hacka löken. Hacka koriandern. Blanda allt inklusive salt, olivolja och svartpeppar i en skål. Låt gärna salladen stå en stund för att samla smak. Servera som tillbehör till stekt eller grillat kött, fisk, fågel och grönsaker.

torsdag 31 mars 2011

Snabb fredagspasta

Den här pastan gjorde jag när det var bråttom på grund av planerat biobesök. Få ingredienser, gott och lättlagat. Parmesan-eller pecorinoost är pricken över i:et. Receptet räcker till fyra personer.

Pasta med kyckling, chili, paprika och vitlök
400 g pasta, t ex fusilli
400 g kycklinglårfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
salt och peppar
pecorino- eller parmesanost till servering

Skölj och kärna ur paprikan samt skär den i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skölj, kärna ur och finstrimla chilipepparn. Strimla kycklinglårfiléerna. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.

Hett upp olivoljan till medelvärme i en stor stekpanna och stek kycklingen nästan färdig. Tillsätt paprika, vitlök och chilipeppar samt stek ett par minuter till. Salta och peppra. Blanda kyckling, grönsaker och pasta i en stor skål. Servera med riven parmesan- eller pecorinoost.

tisdag 15 mars 2011

Thailändsk vegan middag


Nedan följer en vegetarisk variant på thailändsk kyckling med cashewnötter som jag lagade till mina vänner som är vegetarianer. Recept på den thailändska gurksalladen på bilden hittar du här. Fotona är tagna av Philip Clevberger. Receptet är beräknat för fyra personer.

Stekt tofu med cashewnötter
400 g fast tofu
4 vitlöksklyftor
2 msk vegetarian stir fry sauce, t ex Lee Kum Kee
2 msk ljus thailändsk soja, t ex Golden Mountain, eller annan ljus soja
2 msk socker
1 krm vitpeppar
2 msk olja till stekning
1 dl råa cashewnötter
1-2 salladslökar
½ röd paprika

Skiva tofun i centimetertjocka skivor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Stek tofun gyllenbrun på båda sidor på medelvärme och lägg skivorna på hushållspapper för att suga upp överflödig olja. Stek cashewnötterna gyllenbruna och lägg på hushållspapper.

Pressa, riv eller hacka vitlöksklyftorna.  Lägg vitlök, ostronsås, fisksås, socker och vitpeppar i stekpannan. Låt såsen koka ihop på medelvärmde tills den tjocknar lite. Lägg i tofun i stekpannan och se till att den blir genomvarm samt täckt med såsen.

Blanda i cashewnötterna Garnera med skivad salladslök och skivad paprika. Servera med kokt jasminris.

lördag 12 mars 2011

(Lakto-) vegetarisk lördagsmiddag


Efter en veckas semester i Rom, Italien, har jag fått ny inspiration. Jag tilltalas av det italienska sättet att servera enkla, fräscha rätter som man själv får komponera ihop till en hel måltid på restaurangen. Recepten nedan är inte mina egna, men jag har ändrat kryddningen efter eget huvud. Recepten är tänkta som en lite festligare vegetarisk huvudrätt. Som huvudrätt räcker de till två-tre personer, men som tillbehör till exempelvis kött eller fisk så räcker de till fyra personer.

Ugnsrostad potatis & paprika med rosmarin, vitlök samt chili
10 medelstora fasta potatisar
1-2 röda paprikor
4 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin
1 röd chilipeppar alt 1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½ dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, rensa och finhacka chilipepparn. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka rosmarinen. Blanda chilipeppar, vitlök och rosmarin med olivoljan i en liten skål.

Skölj potatisen och skär den i bitar samt lägg den i en ugnssäker form. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda paprikan och olivoljan med kryddorna med potatisen i formen. Salta och rör om ordentligt.

Stek mitt i ugnen i 30 minuter. Rör om en gång efter halva tiden. Servera med spenaten med pecorino i receptet nedan.

Spenat med smör och pecorino
400 g djupfryst eller färsk bladspenat
50 g smör
50-100 g pecorino-, parmesan- eller västerbottenost
½ tsk salt
1 krm nymald peppar

Riv osten grovt. Smält smöret i en stor stekpanna och fräs den frysta spenaten tills den är genomvarm. Krydda med salt och peppar. Lägg upp spenaten på ett fat och strö över osten. Servera med grönsakerna i receptet ovan.

lördag 5 februari 2011

Häll biran i maten

 

Ikväll blev det cowboymat. Jag lagade en chili med högrev, bacon och kidneybönor. Det är ganska många ingredienser i grytan men tillagningen är ganska enkel. Det är en gryta med rökiga, täta, heta, komplexa och fylliga smaker. Köttet ska koka i minst två timmar för att bli riktig mört. Den färdiga grytan är värd all väntan. Receptet är beräknat för fyra personer. Köttet ska inte brynas.

McCoffeeAffee's Chili
600 g hel högrev eller grytbitar av nöt
140 g tärnad bacon
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, urkärnad och hackad
400 g kidneybönor på burk, avrunna och sköljda
2-3 msk tomatpuré
3 dl öl typ mörk lager
eventuellt 1 msk chipotlepaste
1 msk spiskummin
1 msk mald anchochili
1 msk paprikapulver
1 köttbuljontärning
½ tsk kakaopulver
2 msk olja
en nypa socker
salt

Om du använder hel högrev så ska du putsa och skära den i 2 cm stora grytbitar. Hetta upp oljan i en gryta och stek lök och vitlök i ca tre minuter. Tillsätt spiskummin, anchochili, paprikapulver, tomatpuré (och chipotlepaste om du vill) och och stek i ytterligare en minut. Häll ölen i grytan, smula i buljongtärningen och låt det koka upp. Lägg i köttet och låt det koka upp. Skumma eventuellt av om du tycker att det behövs. Stek bacon i en stekpanna och häll över i grytan. Tillsätt kakaopulvret. Lägg på ett lock och låt allt sjuda på svag värme i två timmar. Tillsätt paprikan efter halva tiden. När grytan har kokat i två timmar tillsätter du bönorna och låter allt koka i ytterligare fem minuter. Servera chilin med kokt ris, gräddfil, gurka och majskorn.

Ps. Om du liksom jag tycker om en fylligare sås, så kan du avsluta med att låta grytan koka på hög värme i ytterligare tio minuter, så att såsen reduceras och tjocknar. Ds.

måndag 31 januari 2011

Soppa nr 3


Idag lagade jag kycklingsoppa igen. Det börjar likna en fixering nu. Snart får jag återkomma med någon annan råvara/rätt. Idag gjorde jag ett storkok på rotfrukter och kyckling. Jag kryddade soppa med curry, spiskummin, koriander och kajennpeppar. Det blev en billig, lättlagad, god och mättande vardagssoppa. Receptet är beräknat till 8 personer.

Kycklingsoppa med curry och spiskummin
900 g kycklingdelar med ben, t ex lår, kycklingklubbor eller kycklingben
4 potatisar, skalade och skurna i bitar
3 morötter, skalade och skurna i bitar
2 palsternackor, skalade och skurna i bitar
2 gula lökar, skalade och grovhackade
2 msk curry
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1-2 krm kajennpeppar
4 hönsbuljontärningar
20 champinjoner, skurna i kvartar
150 frysta ärtor
1-2 krukor färsk koriander till garnering, finklippt

Lägg rotgrönsakerna tillsammans med löken och kycklingen i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt curry, spiskummin, koriander, kajennpeppar och smulade hönsbuljongtärningar tillsammans med 2 liter vatten. Låt det koka upp för att sedan sjuda under lock i trettio minuter tills grönsakerna är mjuka och kycklingen färdig. Tag upp kycklingen och rensa bort skinn och ben från köttet. Lägg köttet i en skål. Mixa buljongen och grönsakerna släta med en stavmixer. Lägg kycklingkött, champinjoner och ärtor i kastrullen/grytan och låt allt bli hett. Garnera med färsk koriander. Njut!

söndag 30 januari 2011

Fruktsallad för vintersöndag



Dagens söndagsdessert är mycket enkel. Det är fruktsallad och vispad grädde blandad med krossade mandelbiskvier. Enkelt och förvånansvärt gott. Frukterna i receptet är bara ett förslag. Man kan ta vilka frukter som helst efter säsong. Om sommaren så smakar mandelgrädden utmärkt till jordgubbar. Receptet räcker till ca fyra personer.

Fruktsallad med mandelgrädde
2 dl vispgrädde
1,5 dl mandelbiskvier
2 bananer
2 apelsiner
2 kiwifrukter

Kör mandelbiskvierna i en matberedare tills de är ganska finfördelade. Vispa grädden och vänd ner de finfördelade mandelbiskvierna. Skala frukten och skär den i bitar. Blanda frukten i en serveringsskål. Servera tillsammans med grädden. Njut!
 

lördag 29 januari 2011

Soppa igen

På grund av att jag gjorde Tom Yam Gai här om kvällen så hade jag en massa färska kryddor kvar i form av citrongräs, galangalrot och chilipeppar. Jag ville använda kryddorna innan de blev dåliga. Därför gjorde jag en kycklingsoppa igen. Idag blev Tom Ka Gai till middag. Även den soppan är en smakmässig fullträff.  Det är en mildare soppa med kokosmjölk istället för klar buljong. Den är mildare, rundare, aromatisk och aningen sötare i smaken än Tom Yam Gai. Även Tom Ka Gai är lättlagad. Ingredienserna hittar man alltid i asiatiska butiker och oftast i svenska livsmedelsbutiker i större städer. Enda undantaget är galangalrot inte är så vanligt ännu i svenska livsmedelsbutiker. I nödfall kan man ersätta den med färsk ingefära, men smaken är inte densamma. Receptet nedan är beräknat för fyra personer.

Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk och galangal- Tom Ka Gai
300-400 g kycklingfilé, skivade
8 champinjoner, skivade
4 cm galangalrot, finriven
4 kaffir-limeblad, färsk eller fryst eller torkad
1 stjälk citrongräs, lätt krossad och skuren i 2 cm bitar
1 röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 burk kokosmjölk. 400 ml
1 hönsbuljongtärning
6 dl vatten
saften av 1 limefrukt
2-3 msk thailändsk fisksås
ev. 1 tsk råsocker
3 salladslökar, finskurna, till garnering
färska basilikablad till garnering
färska korianderblad till garnering

Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta eller kastrull. Tillsätt kyckling, champinjoner, chilipeppar, citrongräs och kaffir-limeblad. Låt det koka i fem minuter. Tillsätt därefter kokosmjölk och galangalrot samt låt det sjuda försiktig i ytterligare två minuter. Ta av kastrullen eller grytan från värmen och tillsätt fisksås samt limesaft. Justera sältan med fisksåsen. Tillsätt eventuellt socker. Servera soppan i skålar tillsamman med kokt jasminris som läggs i efter hand. Garnera med salladslök, färsk basilika och färsk koriander. Njut!

fredag 28 januari 2011

Surstark soppa värmer vännen om vintern


Nyligen lagade jag den här fantastiskt goda thailändska surstarka soppan till middag. Den gjorde succé hos min flickvän och tydligen har jag även en kompis som är mycket förtjust i den. I den här soppan är det den suveränt goda buljongen med sina fräscha, heta, syrliga och fylliga smaker som spelar huvudrollen.

Bor man i ett storstadsområde som jag gör så är det relativt lätt att hitta de flesta ingredienserna på den vanliga matbutiken med undantag för galangalrot. Galangalrot kan till nöds ersättas med färsk ingefära även fast smaken inte blir densamma. Kaffir-Limeblad brukar finnas torkade i många livsmedelsbutiker, men om man får tag på färska eller frysta så är det ännu bättre. Soppan är mycket enkel och snabb att tillaga.

Tom Yam Gai- thailändsk surstark kycklingsoppa
250-400 g kycklingfilé av bröst eller lår, skurna i munsbitar
4-5 Kaffir-limeblad, färska eller torkade
3 skivor galangalrot (i nödfall skivor av färsk ingefära)
6-8 champinjoner, skurna i kvartar
4 msk thailändsk fisksås
8 dl vatten
1 stjälk citrongräs, lätt krossad och skuren i 2-3 cm bitar
1 lime, den pressade saften
1 röd chilipeppar inklusive kärnor och mellanväggar, finhackad

Koka upp vatten, kaffir-limeblad, galangalrot och citrongräs i en stor kastrull. Låt det koka i två minuter. Tillsätt champinjonerna och låt koka i ytterligare tre minuter. Tillsätt därefter kycklingen. Rör inte om. Låt koka i ytterligare fem minuter tills kycklingen är klar. Ta av kastrullen från värmen och krydda med limesaft, fisksås och hackad chilipeppar. Servera omedelbart i soppskålar tillsammans med jasminris som du lägger i soppan allt efter som. Njut!

tisdag 25 januari 2011

Kryddat alternativ till potatismos och köttbullar

Det här lagade jag till mig och flickvännen idag. Ingredienserna kan se aningen "sökta" ut, men det är väl beprövade smakkombinationer som skapar en god balans och en trevlig variation på en vardagsrätt. Receptet är beräknat för två personer.

Köttbullar med ingefära, koriander och vitlök

300-350 g köttfärs
1 kruka färsk koriander, finhackad eller finklippt
1 ägg
1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
2 cm färsk ingefära, finriven
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk maizena eller potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna till en smidig färs. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Forma färsen till avlånga köttbullar eller järpar och lägg på plåten. Stek mitt i ugnen i 15 minuter. Servera med moset nedan och gröna ärtor.

Potatismos med anchochili
500 g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar
1 dl mjölk
½ msk smör
½ tsk salt
½-1 tsk mald anchochili, t ex Santa Maria

Lägg potatisen i en kastrull med vatten och koka upp. Låt koka under lock i ca 10 minuter till potatisen är mjuk. Häll av vattnet från potatisen och pressade den gärna genom en potatispress eller mosa med en potatisstöt i en stor skål. Blanda mjölk, salt, smör och chili i en mikrosäker skål och värm det någon minut i en mikrovågsugn på högsta effekt. Häll mjölkblandningen i skålen med den mosade potatisen och vispa ihop det till ett fluffigt mos. Servera till köttbullarna ovan.