tisdag 14 december 2010

Spiskumminkyckling

Den här rätten kom till som en enkel vardagsrätt när jag var sugen på smaken av spiskummin. Genom att använda en stor mängd av en krydda lockar man fram nya aromer. Genom att nästan panera kycklingen med kryddor och sedan bryna den så lockar man fram den angenäma och lite nötigt fylliga smaken av rostad spiskummin. Som sås gjorde jag en mycket enkel chili- och vitlöksyogurt.

Spiskumminkyckling
500 g kycklinglårfilé eller 1 kg kycklingdelar med ben men utan skinn
3 msk malen spiskummin
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
matfett till stekning

Sätt ugnen på  175 grader. Blanda kryddorna med saltet. Klappa in kryddblandningen så att den täcker kycklingen. Bryn kycklingdelarna i matfettet i en stekpanna tills de får lite färg och lägg över i en ugnssäker form. Stek färdigt kycklingen mitt i ugnen. Kycklinglårfilé blir färdig efter ca 15 minuter. Kycklingdelar med ben blir färdiga efter ca 25 minuter. Servera med ris, chili- och vitlöksyogurt och gurka.

Chili- och vitlöksyougurt
4-5 dl turkisk yougurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 krm salt

Pressa eller riv vitlöken. Blanda samtliga ingredienser med yogurten. Servera kallt.

fredag 26 november 2010

Fuskisens pizza



Det här receptet är en suverän räddningsplanka de fredagar jag inte orkar laga avancerad mat. Det behövs bara fyra ingredienser och allt går att köpa relativt lång tid förväg. Pizza på färdiga tortillabröd, färdig tacosås och rökt skinka blir godare än vad du tror. Som vegetarian är det bara att byta ut skinkan. Den här satsen räcker till fyra personer.

Fuskpizza
180 g färdigstrimlad skinka
150 g färdigriven ost
8 tortillabröd
1 burk tacosås a' 220 g, valfri styrka


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp tortillabröden och fördela tacosåsen över dem. Lägg på skinkan och avsluta med den rivna osten. Lägg bröden på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda 7 minuter mitt i ugnen. Servera med majskorn och grönsallad.

lördag 13 november 2010

Middag för en



Ikväll var jag själv och orkade inte gå till affären före middagen så jag tog vad jag hade i skafferi och kylskåp. Resultatet blev pannkaka. Jag rekommenderar att man äter någon grönsak och en smörgås med köttpålägg innan för att sedan äta pannkakan som något slags efterrätt. Satsen ger ungefär fyra rejäla pannkakor.

Pannkaka för en
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 krm salt
½ msk smör- och rapsolja

Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjölet och saltet tills det blir en slät smet. Vispa sen ner ägget och den sista mjölken. Blanda därefter ner matfettet. Värm en stekpanna eller pannkakslagg med lite matfett. Temperaturen på spisplattan ska vara ett steg över medelvärme. Häll lite smet i pannan och stek pannkakan tills den börjar bli matt på ytan. Då är det dags att vända den försiktigt med en stekspade. Stek den en liten stund på andra sidan. Upprepa tills smeten är slut. Servera pannkakorna med någon god sylt.

fredag 12 november 2010

Koreansk snabbmat


Cross cooking är en nittiotalstrend som jag till största delen tycker förtjänar glömska. Men ibland blir det väldigt lyckat så länge man undviker de värsta smakmässiga krockarna. En fredagkväll ska maten helst uppfylla tre krav. För det första ska det gå fort, för det andra ska det vara gott och och för det tredje lite festligare än på de föregående vardagarna. Dagens middag är mestadels hämtad från det koreanska köket som jag är mycket förtjust i. Grunden är rätten Bulgogi men jag har skippat riset och lagt kött och grönsakstillbehör i tortillabröd. Koreansk rödpeppar hittar du i asiatiska butiker,

Bulgogiwraps
500 g tunt skivad entrecote eller lövbiff
4-6 stora tortillabröd
kryddmarinerad gurka, se recept nedan
marinerade böngroddar, se recept nedan
roman- eller grönsallat

marinad
½ dl japansk soja
1 msk strösocker
2 tsk sesamolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm nymalen svartpeppar

Blanda ingredienserna till marinaden och blanda noga med köttet så att det täcker i en stor skål. Låt det marinera i 30 minuter i rumstemperatur. Stek köttet hastigt i het stekpanna. När det gäller lövbiff så räcker det med att steka köttet en minut på bara en sida. Lägg köttet med grönsakstillbehören i tortillabröd och vik ihop till en wrap. Ät och njut!

Kryddmarinerad gurka
1 gurka i tunna skivor
½ dl finhackad purjolök
1 tsk koreansk rödpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk risvinäger eller annan ljus vinäger

Blanda samtliga ingredienser och låt det dra i 30 minuter.

Marinerade böngroddar
100 g böngroddar
1 tsk sesamolja
1/4 -½ tsk salt

Förväll böngroddarna hastigt. Spola av dem i kallt vatten och låt svalna helt. Bland med sesamolja och salt. Låt det dra 30 minuter.

tisdag 9 november 2010

8 hekto nötfärs


I veckan som gick var det extrapris på köttfärs i den lokala matbutiken. I vanlig ordning så gällde extrapriset enbart stora förpackningar på minst 800 g nötfärs. Vi är två fullvuxna och en nästan vuxen i mitt hushåll så 800 g köttfärs är för mycket för en middag. Därför så gjorde jag huvudnumren till två vardagsmiddagar av storpacket köttfärs, dels min egen variant på Chili con carne och en dels variant på köttbullar kryddade med vitlök, koriander och spiskummin. Köttbullarna stekte jag för enkelhetens skull i ugnen på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Chili con carne
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
1 färsk eller torkad chilifrukt, finhackad, t ex chipotle eller jalapeno eller 1 tsk sambal oelek
1 köttbuljongtärning, smulad
1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
1 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
ev svartpeppar, nymalen
1 msk olja till stekning

Stek först lök, vitlök och spiskummin i några minuter i en stekpanna i oljan. Peta sedan löken åt sidan i stekpannan och tillsätt köttfärsen. Bryn färsen tills den blir smulig. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt det koka upp under omrörning. Låt sedan allt koka på medelvärme i tio minuter. Servera med majschips, gräddfil, majskorn, gurka etc.

Köttbullar med vitlök, koriander och spiskummin
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippa färsk koriander, finhackad
1 ägg
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk maizena

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda samtliga ingredienser till färsen. Forma till ganska stora avlånga köttbullar och lägg på plåten. Stek mitt i ugnen i femton minuter. Om du vill ha bättre stekyta så kan du bryna dem snabbt i lite matfett i en het stekpanna efter ugnsstekningen. Servera exempelvis i pitabröd med en klick grekisk yoghurt och romansallat.

torsdag 7 oktober 2010

"Affe Slappalainen"

Igår gjorde jag den här fantastiskt goda och enkla laxsoppan från Arlas hemsida. Här är en länk till receptet. Jag bytte ut fiskbuljongtärningen mot hönsbuljong istället eftersom det blir godare och mindre salt. Dessutom använde jag matlagningsgrädde istället för vispgrädde. Receptet är genialt gott i all sin enkelhet. Vad mer kan man önska? Möjligtvis dubbelt så mycket potatis som i grundreceptet ifall man är hungrig.

söndag 3 oktober 2010

Snabb lördagsbiff



Ikväll var det bråttom med middagen. Jag komponerade det här receptet i huvudet på väg till ICA-butiken. Det skulle uppfylla tre krav: det skulle gå fort, vara gott och vara lyxigare än falukorv. Jag köpte lövbiff, getost, couscous, pinjenötter och salladslök.  Resultatet blev lyckat och flickvännen nöjd. Receptet är beräknat för två personer.

Getostfylld lövbiff med salladslöks- och pinjenötscouscous
200-300 g lövbiff
100-150 g getost
salt, svartpeppar
smör- och rapsolja till stekning

Mosa getosten med en gaffel på en tallrik. Fördela getosten på lövbiffarna och vik ihop dem. Hetta upp smör-och rapsolja i en stekpanna och stek biffarna på ganska stark värme en minut på varje sida. Salta och peppra biffarna under tiden du steker. Servera med couscousen nedan samt körsbärstomater.

Salladslöks- och pinjenötscouscous
2 dl couscous, gärna en storkornig variant
2 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
1 msk smör- och rapsolja
3 salladlökar
½-1 dl pinjenötter

Börja med rosta pinjenötterna försiktig i en torr stekpanna på medelvärme. Häll över pinjenötterna på en tallrik så att de inte bränns. Koka upp vatten, smör- och rapsolja samt hönsbuljongtärning i en kastrull. Ta av kastrullen från spisen, rör ner couscous och täck med ett lock samt låt det dra i ca fem minuter. Skölj, ansa och skiva salladslöken under tiden. Rör couscousen luftig med en trägaffel och blanda sallladslök samt pinjenötter.

söndag 22 augusti 2010

Japansk matlåda

Det här receptet hittade jag i en kokbok med det aptitretande (?) namnet "Köttfärsrätter". Det förefaller vara ett genuint japanskt recept med tanke på ingredienser och kryddning. Jag gjorde det till middag, men egentligen så är det tänkt som en rätt för lunchlådan till jobbet. Det smakade väldigt gott och var superenkelt att tillaga. Jag kommer definitivt att ha det i min matlåda i framtiden.

Japansk matlåda för en person
1 ägg
100 g nötfärs
100 g fryst bladspenat
en portion kokt ris
japansk soja t ex Kikkoman
färsk ingefära
salt
socker
olja för stekning etc
eventuellt inlagd ingefära "Gari" av japansk typ (sushitillbehör)

Vispa upp ägget med lite salt och stek det i lite olja till en äggröra utan att det får färg. Ta upp äggröran så länge.

Riv färsk ingefära grovt tills du har ½ msk. Bryn färsen i lite olja i en stekpanna. Tillsätt 1 msk soja, 1 tsk socker och ingefäran.

Koka spenaten i lite vatten. Pressa ur vattnet ur spenaten. Blanda spenaten med lite olja och soja.

Lägg det kokta riset på botten av en matlåda. Placera äggröra, färs och spenat var för sig ovanpå riset. Garnera gärna med inlagd ingefära som tillbehör.

söndag 15 augusti 2010

Vegetarisk snabbrätt

En kompis frågade idag efter mitt recept på tabouleh. Jag blev lite förvirrad  av frågan eftersom jag alltid gör olika varianter tabouleh även fast det är vissa ingredienser som alltid måste finnas med. Bulgur, mynta, persilja, citron och olivolja är ett måste i salladen. I övrigt går det att variera grönsakerna efter eget huvud. Det är dock vanligt att tomater och lök ingår. Idag serverade jag taboulehn med stekt haloumi till vilket blev mycket gott.

Tabouleh
1,5 dl fin eller mellangrov bulgur
1 citron, saften av
1 finhackad rödlök
3 finhackade tomater
1 knippa finhackad bladpersilja
1 knippa finhackad mynta
1 urkärnad finhackad röd chilipeppar
salt och svartpeppar
3 msk olivolja

Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Vispa ihop en dressing av olivolja, citronsaft, salt och peppar. Blanda samtliga ingredienser och låt det gärna stå och dra en stund för mer smak. Det gör ingenting om bulgurn är varm när man lägger den i salladen. Taboulehn smakar utmärkt både ljummen och kall.

Om du vill så kan du steka skivad haloumiost till. Skiva osten i centimeter tjocka skivor och stek den i en temperatur något under medelvärme i olivolja i en stekpanna. Osten behöver bara bli gyllenbrun.

onsdag 7 juli 2010

Den svenska synden som picknickmat

En av sommarens höjdpunkter är att få åka på picknick. Den bästa maten på picknicken är chokladpannkakorna. Det är helt enkelt tunna pannkakor fyllda med riven mörk choklad.

Chokladpannkakor
200 g riven mörk choklad t ex Marabou

pannkakssmet
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör


Häll vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken tills det blir en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt resten av mjölken. Vispa till sist ner det smälta smöret. Grädda tunna pannkakor i stekpanna eller pannkakslagg. Hetta upp stekpannan till en temperatur något högre än medelvärme. Grädda ca 3/4 dl pannkakssmet i pannan till smeten stelnar så att den blir matt på ytan. Vänd på pannkakan med en stekspade och grädda en liten stund på andra sidan.


Lägg nu den varma pannkakan på en tallrik och strö över en generös matsked med riven mörk choklad. Vik sedan ihop som på bilden nedan och lägg upp bakplåtspapper på en plåt för att svalna. Lägg pannkakorna i kylskåpet tills det är dags för att åka på picknick. Jag brukar alltid göra pannkakorna kvällen innan jag ska åka på picknick.


söndag 27 juni 2010

Underbara onyttiga


Det här det absolut godaste sättet att avnjuta matjesill. Sillen blir fyllig, rund och lite knäckig i smaken av det brynta smöret. Inte särskilt nyttigt men alldeles underbart gott. Receptet är tänkt för fyra personer.

Matjesill med brynt smör
2 små burkar a' 200 g matjesill
4 hårdkokta ägg
½ dl finklippt gräslök
50 g smör

Lägg upp sillen i bitar på en tallrik. Hacka äggen och fördela över sillen. Hetta upp smöret tills det slutar bubbla och tystnar. Häll smöret över sillen och ägghacket. Strö över gräslöken. Ät med nykokt färskpotatis.

fredag 25 juni 2010

Kinapicknick intill Kina Slott

Idag var det första dagen på sommarledigheten och perfekt väder för en picknick med kinesiska förtecken. Upplägget var egentligen inte traditionellt kinesiskt utan jag tog två kinesiska rätter som brukar serveras ihop och la i ett tortillabröd. Vips så hade jag en perfekt picknick rätt- wrap med charsuifläsk och saltad salladskål. Det söta grillade kinesiska fläsket bryter fint mot den salta salladskålen. Båda rätter ska serveras kalla eller rumstempererade så de passade utmärk i en wrap. Fläsket behöver ligga i marinad en natt och ugnsstekas för att sedan kallna. Salladen gör man samma dag. Traditionellt charsuifläsk är rött som tandoorikyckling, men det är numera svårt att få tag på röd hushållsfärg så jag har helt enkelt uteslutit den röda färgen. Om du steker köttet nån dag i förväg så är det ännu smidigare den dagen du ska åka på picknick. Receptet är tänkt för fyra personer.

Wrap med charsuifläsk och saltad salladskål
8 stora tortillabröd
en sats kinesiskt grillat charsuifläsk skuret i skivor(se recept nedan)
en sats saltad salladskål(se recept nedan)

Inför utflykten lägger du köttet och salladskålen i separata burkar. När du är framme vid utflyktsmålet så lägger du fläsk och salladskål i ett tortillabröd och viker ihop till en wrap. Ät!

Kinesiskt grillat fläsk
1 kg hel fläskkarré eller fläskfilé
smält eller flytande honung till pensling
marinad
6 msk mörk kinesisk soja
2 msk hoisinsås
2 msk torr sherry
4 msk socker
6 pressade vitlöksklyftor
en bit färsk ingefära stor som en tumme, skalad och finriven
1 tsk kinesisk femkrydda
½ dl hönsbuljong

Om du använder hel fläskkarré så måste du dela den i bitar lika stora som en fläskfilé. Fläskfilé ska inte delas. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskköttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden samt se till att den kommer åt överallt. Knyt ihop påsarna och lägg i kylen över natten. Vänd påsen ett par gånger under marineringstiden. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg det avrunna köttet på en plåt med bakplåtspapper och sätt in en hushållstermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet till en innertemperatur på 68 grader. Pensla köttet med honung när du tagit ut det och låt det svalna till rumstemperatur. Skiva det i 1 centimeter tjocka skivor. Eventuella rester smakar fantastiskt i nudelrätter eller i wok.

Saltad salladskål
500 g salladskål
2 tsk salt
dressing
2 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 tsk sesamolja
1 krm peppar

Strimla salladskålen i ½ cm tjocka strimlor och skölj det är nödvändigt. Låt rinna av. Lägg salladskålen i ett durkslag och strö över saltet samt blanda om. Låt stå i ca 20 minuter. Blanda dressingen under tiden. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur salladskålen och blanda den med dressingen.

lördag 5 juni 2010

Enkelt helt enkelt


Kassler med pepparrotssås
4 port kassler i skivor
4 port kokt potatis

Servera kasslern med såsen och potatisen.

Pepparotssås
2 dl lätt créme fraiche
½ dl finriven pepparrot
1 msk fransk senap
½ tsk salt

Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Nyttigt värre

Det här receptet  är gott och snabblagat med massor av nyttigt fett. Det går utmärkt att förenkla salsan genom att utesluta lime, gräslök och rapsolja, för att istället ta ett par matskedar olivolja. Det blir minst lika gott. Receptet räcker till fyra personer.

Lax med quinoa och salsa på tomat samt avocado
4 portionsbitar laxfilé
4 port kokt quinoa
200 g körsbärstomater, delade
2 avocados i bitar
½ dl finskuren gräslök
½ dl finskuren dill
saften av 1 lime
1-2 msk rapsolja
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.  Salta och peppra laxen och lägg den i en ugnsäker form med bakplåtspapper. Stekt laxen mitt ugnen i 15 minuter. Servera laxen med quinoa och salsan.

tomat och avocadosalsa
Blanda limesaften med avocadobitarna i en skål. Blanda tomatbitar, gräslök, dill, rapsolja, salt och peppar till en salsa i en annan skål. Låt det stå och dra en stund. När laxen är klar så blandar du ihop alla grönsaker med avocadon tillsammans med limesaften.

lördag 1 maj 2010

Salsasåsalsasåsalsås

Det här receptet gjorde jag till vickningen på Valborgsmäss.

Valborgssalsa
400 g körsbärsstomater skurna i bitar
1-2 dl finskuren bladpersilja
1 finhackad rödlök
½ tsk salt
½-1 tsk hel spiskummin
½ tsk salt
svartpeppar efter smak
2 msk olivolja

Börja med att rosta spiskummin på medelvärme, tills den ändrar färg en aning och doftar, i en stekpanna som helst ska vara av gjutjärn. Rör noga hela tiden och häll över färdigrostad spiskummin på en liten tallrik för att svalna. Krossa/mal spiskummin i en mortel. Blanda samtliga ingredienser och låt stå i 30 minuter för att samla smak. Servera exempelvis med majschips.

söndag 11 april 2010

Kokospippi



Dagens söndagsmiddag är ett kärt gammalt återseende. Receptet kommer från en afrikansk kokbok skriven på uppdrag av Svenska Missionsförbundet som jag köpte av en slump i en kyrka i Aspudden på min dotters skolavslutning i början på 1990-talet. Receptet kommer från Kenya.

Kuku wa kupaka
1 färsk kyckling
salt
1 gul lök
2 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 tsk curry
1 tsk socker
rivet skal av 1 citron
2 msk tomatpuré
4 dl kokosmjölk, en burk
1 hönsbuljongtärning
2 msk hackad koriander eller bladpersilja
matolja till stekning

Sätt ugnen på 175 grader. Dela kycklingen i fyra portionsbitar. Olja in en ugnssäker form och lägg i kycklingen samt salta. Sätt in kycklingen i ugnen och stek i 45 minuter. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Stek löken i ett par minuter på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt sedan vitlök, ingefära, curry, sambal oelek, curry, socker, rivet citronskal, tomatpuré och fräs tillsammans med löken under omrörning i 1 minut. Häll på kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka ihop tills den tjocknar, ca 10 minuter. Häll såsen över den färdigstekta kycklingen och strö över koriandern/bladpersiljan. Servera med kokt ris.

måndag 5 april 2010

Fejk it till you bejk it


Idag var det bråttom med middagen efter en långtur till shoppingparadiset Kungens Kurva. Efter ett besök på postordertemplet Jula så var vi rejält hungriga. Det fick bli en fri tolkning av texmex-köket. Receptet räcker till ca fyra personer.

Affes fubburitos
500 g kycklinglårfilé
2 rödlökar
1 grön paprika
2 msk olja
1 tsk spiskummin
2 tsk grillkrydda
½ tsk salt
1 krm socker
1 msk chipotlepaste
1 tsk maizena majsstärkelse
1 dl vatten
 Till servering: tortillabröd, sallad, majskorn och gräddfil

Strimla kycklingen. Skala och strimla löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Blanda spiskummin, grillkrydda, salt, socker, chipotlepaste, maizena och vatten i en skål. Hetta upp hälften av oljan och stek kycklingen i tre minuter. Tag upp kycklingen och lägg på en tallrik. Hetta upp resten av oljan och stek grönsakerna i tre minuter. Tillsätt kycklingen och vattnet blandat med kryddorna. Rör om och låt koka ihop i fem minuter. Lägg kycklingblandningen i tortillabröd med sallad, majskorn och gräddfil. Vik ihop och ät!

lördag 3 april 2010

Svensk vår kräva svenska smaker


Idag var det dags för påskmiddag med familjen. Efter en djupdykning i det kinesiska, koreanska och japanska köket var jag sugen på traditionellt "svenska smaker" med salt, sött och surt. Inkokt lax med kaviarcreme får representera de svenska smakerna i idag. Väldigt gott och väldigt lättlagat. Sardelläggen följer med som bonus och jag kan tala om att de är starkt beroendeframkallande.

Inkokt lax
4 bitar  ben- och skinnfri laxfilé a' 140 g styck
½ citron i skivor
grovhackade dillstjälkar utan vipporna
2 tsk salt
1 liter vatten

Blanda vatten, salt, citronskivor och dillstjälkar i en kastrull och låt koka upp för att sedan sjuda i fem minuter så att lagen får god smak. Lägg sedan i laxbitarna och sjud försiktigt i fyra minuter. Låt sedan filéerna svalna i lagen om du ska servera dem kalla, annars så tar du upp dem med en gång och serverar varma. Servera med kaviarcreme och kokt potatis.

Kaviarcreme
2 dl lättcreme fraiche
½ finhackad rödlök
3 msk orökt kaviar
1 krm vitpeppar

 Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylskåp i en halvtimme för att samla smak.

Sardellägg
4 hårdkokta ägg
1 ask sardeller 56 gram
1 msk smör
½ tsk citronsaft
1 krm vitpeppar
strimlat citronskal till garnering

Halvera äggen och ta försiktigt ut gulan med en tesked samt spara den hela äggvitan. Finhacka sardellerna men spara oljan. Mosa äggulorna med en gaffel tillsammans med smöret. Blanda i sardellerna, sardelloljan, citronsaft och vitpeppar. Bland noga till en pasta. Lägg sardellpastan i ägg fördjupningen på äggvitorna och garnera med strimlat citronskal.

onsdag 24 februari 2010

Semmelsnobbens hemmapyssel

I helgen hade jag tid över att göra egna semlor. Jag gjorde egen mandelmassa därför att den får bättre konsistens om man gör den själv. Den blir lösare och smidigare i konsistensen istället för den kompakta färdigköpta mandelmassan. Om du använder färdigköpt mandelmassa så tycker jag att du ska blanda ut med lite mjölk eller grädde. Om man gillar semlor så finns det inget som slår färska hemmagjorda semlor.



Släta vetebullar 
50 g jäst
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk malen kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
ägg till pensling

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen i bunken. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt dryg 2/3 av i bunken. Arbeta degen kraftig med en slev i 5-10 minuter. Tillsätt sedan så mycket av resten av mjölet att degen blir blank, smidig och släpper kanterna i bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter. Arbeta ihop degen lite i bunken och stjälp upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mer mjöl om det är nödvändigt och arbeta degen smidig. Dela den i två delar. Rulla ut varje del till en rulle. Dela varje rulle i 12-15 bitar och forma varje bit till runda bullar som du lägger på plåten. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter på plåten under bakduk. Vispa upp ägg och pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Vispa grädde. Dela bullarna och lägg först på en klick mandelmassa och därefter grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker. Njut!

Mandelmassa
100 g skållad och skalad mandel
1 3/4 dl florsocker
1 äggvita

Börja med skålla mandeln genom att koka den 1 minut i vatten för att sedan hälla upp den i en sil. Därefter kan du trycka fram mandlarna ur skalen. Antingen kan du mala mandeln i mandelkvarn och blanda den i en bunke med resten av ingredienserna. Eller så kan först finmala mandeln med matberedarens knivar. Därefter tillsätter du ägg och florsocker och kör till en smidig massa. Mandelmassan får bättre konsistens om du använder dig av en mandelkvarn.

lördag 20 februari 2010

Koreanskt återfall

Det var dags att ta ett återfall idag. De mustiga, fylliga, heta och söta smakerna i det koreanska köket har gjort mig beroende. Det krångliga med det här kycklingreceptet är inte själva tillagningen utan det är att få tag på chajang som är en koreansk svart bönpasta. Jag lyckades inte med det utan fick ersätta bönpastan med kinesiska fermenterade svarta bönor istället. Kinesiska fermenterade svarta bönor finns i alla butiker med kinesiska matvaror. Den koreanska chilibönpastan kodjochang finns i de flesta butiker med ostasiatiska matvaror. Receptet räcker till 4-6 personer.



Marinerade kycklinglår- Tak kalbi
1 kg kycklinglårfilé
marinad
1 dl ketchup
1 dl chajang, svart sojabönpasta alternativt  motsvarande mängd kinesiska fermenterade svarta bönor, väl sköljda
½ dl kodjochang, koreansk chilipasta
1 dl japansk soja
1 msk pressad vitlök
1 msk riven ingefära
2 msk strösocker
½ dl sesamolja

Lägg alla ingredienserna till marinaden i en mixer eller matberedare. Mixa till en slät pasta. Skär varje lårfilé i tre bitar. Blanda kycklingbitarna med marinaden i en skål. Marinera i 15-30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Stek kycklingbitarna i ugnen i 30 minuter.  Servera med ris. Om du vill så kan du lägga upp kycklingbitarna på salladsblad och strö över rostade sesamfrön.

onsdag 10 februari 2010

Caesar åt alla ätare

Caesarsallad i all ära men själva dressingen är mer användbar än bara till sallad. Ikväll rostade jag rotfrukter i ugnen och gjorde en caesardressing som tillbehör. Det blev en billig och mycket god middag. Om man är vegetarian så föreslår jag att man gör en vanlig vinägrett med fransk senap, vitlök och en eller ett par matskedar finhackad kapris istället. Det är inte samma sak som sardelldressingen men trots det mycket gott. Om man utesluter pecorinoosten så blir rätten veganvänlig.



Rostade rotfrukter med pecorino och caesardressing
1 kg blandade rotfrukter exempelvis potatis, morot och palsternacka
2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
pecorinoost till servering

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skölj rotfrukterna samt skär dem i bitar. Blanda rotfrukterna med olja, vitlök, salt och peppar i en ugnsäker form. Sätt in formen mitt i ugnen i 30 minuter till rotfrukterna är färdiga. Servera med grovriven pecorinoost och caesardressing.

Caesardressing
1 dl olivolja
1 ägg
3 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger

Lägg ägget i sjudande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Skölj ägget i kallt vatten och skala det delvis. Gröp ur innehållet i en skål. Finhacka sardellerna och pressa vitlöken. Mixa sönder ägget med en stavmixer eller vispa sönder det med en elvisp. Blanda det med alla ingredienser utom olivoljan.. Om du använder elvisp så vispar ner oljan droppvis i början och till sist en fin stråle tills det blivit en ganska tjock dressing. Om du använder stavmixer så kan du tillsätta all olja på en gång och mixa allt tills det blivit en ganska tjock dressing.

måndag 8 februari 2010

Nasse gör sig bäst död och skivad

Det var extrapris på fläskkarré på mitt lokala ICA och min plånbok var mager på grund av all fet julmat. Fläskkarré är mitt favoritkött trots att det är allt annat "fint". Det är smakrikt, har mycket insprängt fett och blir oerhört mört om man tillagar det på rätt sätt. Vegetarianer göre sig icke besvär med detta recept. Detta är inget annat ren och grisskär fläskfrossa.



Marinerad helstekt fläskkarré
1,5 kg fläskkarré med ben eller 1 kg benfri
marinad
1 dl japansk soja
2 msk äppelcidervinäger
4 pressade eller finrivna vitlöksklyftor
4 cm finriven ingefära
1 msk sesamolja
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk socker

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden så att det kommer åt överallt. Marinera köttet i 1-2 dygn. Vänd påsen några gånger under marineringen. Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp köttet ur marinaden och lägg det i en ugnsäker form. Sätt in en hushållstermometer i den tjockaste änden på köttet. Stek köttet tills det når en innertemperatur på 80-85 grader. Låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor. Om du vill så kan du koka upp marinaden och låta den svalna för att sedan droppa den över det skivade köttet. Servera köttet med exempelvis ris och sallad.

lördag 6 februari 2010

Jävla röra, sa Alf

Idag var jag hemma hos min moster på en väldigt trevlig bjudning med mäktig och god mat till lunch. På vägen hem avvek min son för att övernatta hos sin bästa kompis så det var bara jag och min flickvän som skulle äta middag. Jag erinrade mig en romröra som jag förut har serverat till stekt lax, men som jag alltid känt att den är alldeles för god för att spela på andra fiolen. Vi gjorde romröran och bakade två potatisar i mikrovågsugnen. Hela matlagningen tog max 15 minuter. Receptet är beräknat till två personer.



Romröra
80 g stenbitsrom eller löjrom
½ finhackad rödlök
1 dl finhackad dill
2 dl lätt creme fraiche
1 krm svartpeppar
2 krm salt

Rör ihop samtliga ingredienser och ställ kallt en stund för att samla smak. Servera till exempelvis bakad potatis.

Bakad potatis i mikrovågs ugn
2 bakpotatisar

Skär snitt i översidan på potatisarna. Lägg dem på en värmebeständig tallrik och ställ i mikrovågsugnen i 10-15 minuter på högsta effekt. Prova med en sticka ett par gånger under tillagningen för att känna om potatisen är färdig. Servera med romröran ovan.

onsdag 27 januari 2010

Vegetariskt almost nästan

Idag var det bråttom med maten. Jag ville ha nåt som gick fort att laga och kändes fräscht. Jag wokade broccoli, tofu, ostronsås och vitlök.  Tofu är en sojabönost som är en perfekt proteinkälla för veganer. Den här rätten blir vegan ifall du ersätter ostronsås med "vegetarian stir fry sauce" som även kallas "vegetarian oyster flavoured sauce" som är minst lika god som originalet, men smaksatt med shiitakesvamp istället för ostronextrakt. Receptet är inte traditionellt asiatiskt utan det är en rätt som jag komponerade ikväll. Receptet räcker till 3-4 portioner.



Broccoli med tofu, vitlök och ostronsås
300 g fast tofu
ett färskt broccolihuvud ca 200 g
3 vitlöksklyftor
2 msk ostronsås eller vegetarian stir fry sauce
1 tsk socker
2 msk olja till stekning
salt eller japansk soja efter smak

Skär tofun i skivor, kuber eller stavar. Om du vill så kan du försteka tofun i olja på medelvärme tills den blir gyllenbrun för att få fastare konsistens, men det går utmärkt att hoppa över det momentet. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och  skär broccolin i små buketter och skiva den grova stammen tunt. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok och stek vitlöken i ca 30 sekunder. Tillsätt broccolin, ostronsås, socker och stek i några minuter tills broccolin precis börja mjukna men fortfarande är knaprig. Tillsätt tofun och låt den bli varm. Smaka av med salt eller japansk soja. Servera med kokt ris.

fredag 22 januari 2010

Thailandssåsen, inte Hallandssåsen

Sonen sov över hos en kompis denna kväll så då skulle det bli något alldeles extra smakrikt till fredagsmiddag. Valet föll på thailändsk svartpeppar och vitlökskyckling. Innan chilipepparn gjorde sitt segertåg över världen, från Sydamerika och vidare i de portugisiska handelsresandes fotspår, användes stora mängder peppar i det gamla thailändska köket för att uppnå hetta.

Just kombinationen av svartpeppar, vitlök och korianderrötter är basen i många thailändska currypastor. För att få rätt smak så bör man helst köpa hela korianderplantor med rötterna kvar i en butik med sydostasiatiskt sortiment.

Bli inte skrämd av den stora mängden kryddor för smaken är välbalanserad med en härligt het arom av koriander, svartpeppar och vitlök. Den här rätten inte starkare än exempelvis pepparstek. Receptet är lagom till 4-6 personer.



Kai Thod Krathiem prik Thai- svartpeppar- vitlökskyckling
700 g skivad kycklårfilé
5 msk olja
6 finhackade vitlöksklyftor
2 msk krossad svartpeppar
3 skivade korianderrötter
2 msk socker
3 msk thailändsk fisksås
2 msk ostronsås
2 msk mörk soja
2-3 msk finhackade korianderblad

Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna tills den nästan börjar ryka. Tillsätt kycklingen och stek tills den är nästan färdig. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat. Stek svartpeppar, vitlök och korianderrötter i någon minut. Tillsätt fisksås, ostronsås, socker och soja. Tillsätt kycklingköttet och låt det sjuda på medelvärme tills kycklingen är genomkokt. Rör till sist ner korianderbladen. Servera med kokt jasminris och till exempel en thailändsk gurksallad.

tisdag 19 januari 2010

Blogg med köttfärssås

Den här rätten äter vi minst varannan vecka. Det är min flickväns favoriträtt. Numera känns det roligare att servera den sedan min tonårsson har slutat misshandla den här rätten med sötsliskig ketchup. Såsen funkar som smaksättare till pasta, varma smörgåsar och hemlagad pizza. Receptet räcker till fyra personer ifall såsen serveras med pasta.



Köttfärssås
300-400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400-500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 krm sambal oelek
½-1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
2 msk olja

Skala och finhacka lök samt vitlök. Hetta upp oljan till medelvärme och stek båda löksorterna i 4 minuter. Fös sedan löken åt sidan i stekpannan och bryn färsen tills den är smulig. Tillsätt resten av ingredienserna utom oreganon. Låt köttfärssåsen koka ihop i ca 10 minuter eller tills den har tjocknat något. Tillsätt oreganon när det är någon minut kvar av koktiden. Servera med exempelvis nykokt pasta.

söndag 17 januari 2010

Jävla kyckling, sa Anka

Efter att jag hade misshandlat matsmältningsorganen igår med tjeckiskt öl och kryddstark turkisk korv så längtade magen efter nåt snällt. Kvällens middag fick bli en rätt som skonar magen, plånboken och själen. Tillsammans med ingefärssåsen så blir den kokta kycklingen plötsligt både spännande och smakrik. Anna Anka sa "jävla kyckling" i tv när hon satt och tuggade i sig kycklingbrosk som hon påstod skulle ge skydd mot cancer. Jag ställer mig mycket tvivlande fru Ankas hemsnickrade teorier. Rätten har sitt ursprung i Kina. Receptet räcker till fyra personer.



Baiyin ji- kokt kyckling med ingefärssås
1 hel kyckling
2 liter vatten
3 msk salt

ingefärssås
4 cm ingefära
4 cm purjolök
1 dl rapsolja
1 tsk salt

kokt ris till servering

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull. Täck den med kallt vatten och tillsätt saltet. Låt den koka upp och koka i 5 minuter. Vänd på den låt den koka i ytterligare 5 minuter. Slå av plattan och låt kycklingen stå på eftervärme i 30 minuter(om du liksom jag har häll med induktionsvärme så får du låta kycklingen stå på lägsta effekt med lock i 30 minuter istället, då hällen inte håller värmen lika bra som en spisplatta)

Gör i ordning såsen under tiden kycklingen kokar. Skala och finhacka ingefäran. Ansa och skölj purjolöken samt finhacka den. Lägg samtliga såsingredienser i en kastrull och låt det koka på svag värme i 1-2 minuter under omrörning.

Stycka den kokta kycklingen. Lägg den på en skärbräda , ta loss vingarna, och låren, skär loss brösten. Dela brösten och lägg upp alla delar på ett serveringsfat. Skeda över såsen och servera med kokt ris.

onsdag 13 januari 2010

Pastasallad- så trist

Kall pastasallad på lunchbuffén kan vara en smaklös och trist upplevelse. Man sitter och tuggar sig igenom drivor av iskalla kolhydrater med blaskiga grönsaker.

Den har ljumma pastasalladen är dock ett undantag. Smaken är mild, fyllig, söt, salt och rökig. Bacon smakar perfekt till avokado och körsbärstomater med rödlök är ett perfekt sällskap. Poängen med salladen är att den ska vara ljummen och serveras genast. Pastan ska vara varm när man blandar den med dressing och grönsaker. Receptet är beräknat till fyra personer.



Pastasallad med bacon och avocado
250 g pasta
140 g bacon
200 g körsbärstomater
2 avokados
1 rödlök

dressing
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk vinäger
½ tsk salt
svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Strimla bacon och stek det knaprigt samt låt det rinna av på dubbelt hushållspapper. Skala och skiva löken tunt. Skölj och dela körsbärstomaterna. Blanda dressingen i en skål som är stor nog att blanda salladen i. Blanda den varma pastan med dressingen och tillsätt samtliga ingredienser utom avokadon. Dela och kärna ur avokadon. Ta ut bitar av avokadon med hjälp av tesked direkt ner i salladsskålen. Servera salladen genast.

tisdag 12 januari 2010

Lille Tomat avundsjuk

Tomaten är icke att förglömma. God, söt, syrlig och ibland härligt aromatisk är tomaten om man har tur. Jag har tagit med mina favoritröror med tomat. Den första är en variant på tomatsalsa som passar bra till texmex-mat och att dippa majschips i. Pebre passar till exempel till grillat kött, fisk och egentligen till det mesta som smakar gott tillsammans med koriander/tomat. Den ska ha en stark smak av finhackad färsk koriander.




Enkel och billig tomatsalsa
400-500 g krossade tomater på burk
½ gul lök
1 tsk mald spiskummin
2 tsk vinäger
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk sambal oelek eller annan chilikrydda
olja till stekning

Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök samt spiskummin i 4 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt röran koka ihop till lagom konsistens i ca 10 minuter. Låt salsan svalna och servera.

Pebre
4-6 tomater
1 röd eller gul lök
1 knippa färsk koriander
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Dela och kärna ur tomaterna samt skär dem i bitar. Skala och finhacka löken. Finhacka koriandern. Blanda samtliga ingredienser till en salsa. Låt pebren dra i minst 30 minuter. Servera!

torsdag 7 januari 2010

Herr Gurka förtjänar mer uppmärksamhet


Gurkan är en mångsidig grönsak och passar särskilt fint som tillbehör till maten som pickles, sallad eller i en röra med yogurt. Nedan har jag samlat fyra favoritrecept från Thailand, Korea, Grekland och Indien. Om du vill så kan du även kolla den här länken till en supergod kinesisk gurksallad.



Ajad (thailändsk gurksallad)
1 gurka
½ rödlök
1 röd chilipeppar

lag
½ dl kokhett vatten
3 msk mild ljus vinäger, t ex äppelcider- eller risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt

Blanda socker, salt och vinäger med hett vatten i en skål. Rör om tills sockret och saltet har löst sig.  Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den med hjälp av en tesked. Skiva sedan gurka så att det blir "halvmånar". Skala och skiva rödlöken tunt. Finhacka eller finstrimla chilipepparn. Om du vill ha mildare smak så tar du bort kärnor och membran från chilipepparn. Blanda grönsakerna med lagen i skålen och låt det dra en stund så att smakerna kommer fram. Salladen passar bra till all slags sydostasiatisk mat.

Oi namul (koreansk chiligurka)
40 skivor gurka (ca 200 g)
2 tsk koreansk rödpeppar (finns i affärer som säljer koreanska,  kinesiska, japanska och ostasiatiska matvaror)
2 msk ättiksprit (12 %)
2 tsk socker

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt salladen stå och dra i minst 30 minuter för att samla smak. Slå bort överflödig vätska. Servera till koreansk mat men även gärna till vissa andra asiatiska rätter.

Tsatziki (grekisk gurksallad)
1 gurka
1-2 vitlöksklyftor
4 dl tjock turkisk eller grekisk yogurt
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk vinäger
1 msk olivolja
(2 msk hackad färsk mynta om du vill)

Skala, kärna ur och grovriv gurkan. Lägg den rivna gurkan i en sil och blanda den med saltet. Låt gurkan rinna av i minst en halvtimme. Under tiden så blandar du yogurten med pressad vitlök, svartpeppar, vinäger och olivolja i en bunke. Tillsätt även mynta om du vill. Krama ur gurkan ordentligt och blanda den vitlöksyogurten. Låt gärna röran stå kallt en halvtimme så att den samlar smak. Servera som ensamrätt med bröd eller som tillbehör till mat.

Raita (indisk gurkyogurt)
½ gurka
1 grön chilipeppar
1/4 tsk mald spiskummin
1/4 tsk salt
3 dl turkisk yogurt

Tärna gurkan. Kärna ur och finhacka chilipepparn. Blanda gurka, chilipeppar, spiskummin, salt och yogurt i en skål. Låt gärna röran stå kallt en stund och samla smak. Servera röran som tillbehör till indisk mat.

tisdag 5 januari 2010

Lyckad paniklunch

Jag är fortfarande julledig, men det blev ändå bråttom att fixa lunch på grund vår skriande hunger. Jag komponerade den här pastan medans jag gick runt i min lokala ICA-butik. Tanken var att det skulle bli en pseudoitaliensk pastarätt med tonfisk, kapris och chili. Resultatet blev lyckat. Receptet är beräknat för fyra personer.


Affes tonfiskpasta
400 g pasta
1 burk tonfisk i olja
1 gul lök
1 röd paprika
1 röd chilipeppar
1 knippa bladpersilja
1 burk Zeta Olive e Capperi, oliv- och kaprisblandning på burk (se bild nedan)
salt och svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och grovhacka den gula löken. Kärna ur och grovhacka paprikan. Dela, kärna ur och strimla chilin. Hacka persiljan. Häll oljan från tonfisken i en stekpanna och hetta upp den till medelvärme. Tillsätt lök, chili och paprika i stekpannan och stek i 4 minuter. Tillsätt hela innehållet från burken med oliv-och kaprisblandningen och låt det fräsa i någon minut. Tillsätt tonfisken och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar. Blanda allt med pasta och persilja. Servera!

fredag 1 januari 2010

Rikards goda förrätt

Min vän Rikard gjorde den här supergoda förrätten på nyårsafton. Att den är busenkel gör den ännu bättre.



Rikards förrätt
Chevréost
Babyspenat
Granatäpple
Valnötskärnor
Flytande honung

Arrangera blad av babyspenat på små tallrikar. Skär skivor av chevréost och lägg ovanpå spenaten. Dela granatäpplet och gröp innehållet ner i en skål. Garnera osten med granatäppelkärnor och valnötskärnor. Avsluta med att ringla över lite honung. Servera genast.

En rödgrön röra från Karibien

Receptet på den här mycket goda grönsaksröran fick jag av min bror på julafton. Vi gjorde den som tillbehör till spiskumminkryddad lammstek, men den fungerar lika bra till lax, fläsk, kyckling eller som en vegetarisk huvudrätt. Receptet har sitt ursprung i Karibien och den blir extra god om man använder en chilifrukt med fruktig smak typ Habanero. Receptet är beräknat för fyra personer.


Ratatouille Creole
1 aubergine
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
1 lök
3-4 tomater
3 klyftor vitlök
3 cm ingefära
1 chilifrukt t ex Habanero, om man vill så kan man ta ännu fler chilifrukter
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
 olja till stekning

Skala och finhacka vitlök och ingefära. Finhacka chilifrukten. Om du vill ha mildare smak så kan du ta bort kärnor och membran från chilifrukten. Skär alla grönsaker i bitar. Hetta upp oljan till medelvärme i en stor gryta och stek vitlök, chili och ingefära en halvminut innan du tillsätter resten av ingredienserna. När du har tillsatt resten av ingredienserna så låter du allt koka upp och sedan sjuda på svag värme under lock i 10-30 minuter beroende på vilken konsistens du önskar på grönsakerna. Om grönsaksröran är för blöt så kan du höja temperaturen  och koka röran utan lock tills den har fått önskad konsistens. Servera!