onsdag 4 november 2009

Chili utan kött

Den här vegetariska chilin med kidneybönor gör jag ofta. Oftast serverar jag den med ris, majschips och gurka som tillbehör. De viktigaste smakerna för mig i den här rätten är vitlök, spiskummin och den rökiga hettan som chipotlen ger. Chipotle är rökt röd jalapeno. Den variant som är lättast att få tag här i Sverige är Santa Maria Chipotlepaste. Det går utmärkt att ersätta chipotlen med sambal oelek. Idag hade jag riven ost, hackad rödlök, sallad, tjock yoghurt och majschips som tillbehör. Det blev mycket gott. Som vanligt är receptet beräknat för fyra personer.



Vegetarisk chili
2 burkar kidneybönor a' 400 g
2 gula lökar
2-4 vitlöksklyftor
400-500 g krossade tomater
1-3 tsk chipotlepaste eller sambal oelek
1-2 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar
olja till stekning

Skölj kidneybönorna i en sil och låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöken. Stek lök och vitlök i olja i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt spiskummin när löken är mjuk och stek i en minut till. Tillsätt tomater, bönor, chipotlepaste eller sambal oelek, salt och socker. Låt all sjuda ihop i 5-10 minuter Servera med valfria tillbehör efter egen smak till exempel ris, sallad, gurka, avocado, majschips, vitlöksbröd, gräddfil, finhackad rödlök, riven ost etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar