onsdag 11 november 2009

Torsk på lax

Lax är en av mina favoritfiskar. Den är allsidig och går mycket bra ihop med starka kryddor som exempelvis chili, vitlök och ingefära. Den är också god på egen hand i form av sushi eller sashimi. Den här kvällen ville jag anrätta den så enkelt så möjligt. Därför ugsbakade jag den med lite salt som enda krydda. Som tillbehör gjorde jag en mager variant på bearnaisesås med lätt creme fraiche istället för smör och ägg. Den lätta bearnaisesåsen smakar utmärkt till kyckling och nötkött. Om du är vegetarian så bör du absolut testa såsen ugnbakade eller grillade grönsaker.



Lax med lätt bearnaisesås
4 portionsbitar laxfilé
salt

Sätt ugnen på 175 grader. Salta laxen lätt och lägg den i en form med bakplåtspapper. Lägg laxen med skinnsidan uppåt om det är skinn kvar. Ugnsbaka i 10-15 minuter. Servera med kokt potatis, kall bearnaisesås och sockerärtor eller sugarsnaps.

Lätt bearnaisesås
1 ½ msk finhackad schalottenlök eller gul lök
1 msk finhackad persilja
1 tsk torkad dragon
1 msk vinäger
2 msk vatten
½ tsk krossad vitpeppar
2 dl lätt creme fraiche
2 msk finhackad persilja
½ tsk salt

Blanda löken, den första mängden persilja, dragon, vinäger, vatten och vitpeppar i en liten kastrull. Koka försiktigt på svag värme till det mesta av vätskan har kokat in. Låt vinäger/lökblandningen svalna helt. Blanda vinäger/lökblandningen med lätt creme fraiche, den andra mängden persilja och salt. Ställ svalt en stund tills servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar