måndag 16 november 2009

Sesam



Sesamfrö är en fantastisk krydda med god och nötig smak. Här har jag använt sesam i form av både hela frön och i form sesampastan tahini som är vanlig i Mellanöstern. Pannbiffarna är inspirerade av ett egyptiskt recept på friterade köttbullar. Jag har hoppat över friteringen och steker biffarna som vanligt i stekpanna istället. Recepten är beräknade för fyra personer.






Pannbiff med sesampotatis och tahinidressing
500 g nötfärs
4 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 kruka persilja
1 ägg
1 msk maizena eller potatismjöl
1 tsk salt
svartpeppar

Börja med göra att sesampotatis enligt receptet nedan. Gör därefter tahinidressing enligt receptet nedan. Medans potatisen steker färdig i ugnen så gör du pannbiffarna.

Skala och finhacka den gula löken. Riv eller pressa vitlöksklyftorna. Finhacka persiljan. Blanda köttfärs, vitlök, gul lök, persilja, ägg, maizena eller potatismjöl, salt  och peppar till en smidig smet. Forma smeten till små biffar. Stek biffarna i lite olja ca 2-3 minuter per sida. Servera biffarna med sesampotatis, tahinidressing och någon favoritgrönsak.

Sesampotatis
800 g - 1 kg fast potatis
2 msk olja
1 tsk salt
2-3 msk skalade sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen. Skär potatisen i klyftor. Blanda runt potatisen med saltet och oljan i en långpanna. Strö över sesamfrö. Stek potatisen mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.

Tahinidressing:
1 dl tahini
saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt
vatten

Vispa ihop det tre första ingredienserna till dressingen. Späd med vatten tills det blir en rinnig sås och smaka av med salt.

2 kommentarer:

  1. Vi gjorde det här i fredags, fast med quornfärs. Det blev så jäkla gott. Det var verkligen en hit med sesamfrön. Som tur var räckte maten även till lördagens lunch.

    SvaraRadera
  2. Rackarns trevligt!! Vågade ni er på tahinidressingen också?

    SvaraRadera